info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bisiklet İle 7 Yılda Devri-alem

Bisiklet ile 7 yılda devri-alem2012 yılında "Gelecek için Pedalla" adını verdiği projesi ile 7 yıl sürecek bir Dünya Turu’na çıkan Gürkan Genç Milano’ya ulaştı.

9 Eylül 2012’de Ankara’dan başladığı Dünya Turu’nun Avrupa ayağında Kuzey İtalya’dan geçen Genç projesinin amacını "Türkiye’nin ve Dünya’nın geleceği için bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu hatırlatmaya çalışıyorum" diye açıklıyor.
 
Dünya Turu’nun ilk on ayında 14 ülkeyi bisikletiyle 14,256 km yol yaparak geçen Gürkan Genç’in önünde 70 ülke ve yaklaşık 100.000 km yol bulunuyor. Bisikletiyle her türlü hava koşulu ve coğrafyada yol aldığını belirten Genç seyahati hakkında ilginç detaylar verdi: “Rusya’da eksi 40 derecede çadırda yattım, eksi 56 derecede pedal çevirdim. Bu muazzam bir olaydı benim için. Şubat ayında bisikletimle kutup çizgisine kadar çıktım ve de orada çadır kurdum. Nerede olduğumu ve ne yaptığımı kameraya söylerken kendi kendime gülmeye başladım çünkü kendinize bile çok garip geliyor, kutup çizgisine çıkıyorsunuz bisikletle ve orda çadır kuruyorsunuz” dedi.
 
Gittiği pek çok yerde misafirperverlikle karşılaştığına değinen Genç deneyimlerini, "Hemen hemen her büyük kentte insanlar sizi görmez ama küçük köylere gittiğinizde herkes evine yemeğe davet eder, misafir eder" şeklinde özetledi.
 
İtalyanların bisikleti sevdiğini ve bir ulaşım aracı olarak kullandıklarını belirten Gürkan Genç "Alp dağlarında Roselli geçidini yüklerde beraber çıkarken İtalyanlar arabaları ile durup bana ’Forza, forza’ diye bağırarak destek veriyorlardı" dedi. Gürkan Genç, Milano’da her perşembe akşamı yüzlerce bisikletlinin katılımı ile düzenlenen bisiklet turu "Critical Mass"e de katıldı. Genç İtalya’da bisiklet kullanan pek sayıda kişi olmasına rağmen bisiklet yollarının azlığına şaşırdığını belirtti.
 
Gezdiği ülkelerdeki bisiklet kültürleri hakkında "Rusya’da buzların arasında pedal çevirirken beni görüp yavaşlayanlar vardı. Avrupa’da zaten Finlandiya’dan sonra her yerde bisiklet yolu var. Doğu ise bisiklet kültürü Çin’de başlıyor, zaten Çin’i ayrı bir yere koymak lazım. Avrupa’de ve Amerika’daki bisiklet yollarını toplasanız Çin’dekiler kadar etmez. Japonya ve Güney Kore de çok iyi bu konuda" ifadelerini kullanan Genç Türkiye’deki durum ise "Son 3-4 yıldır bisiklete bakışta değişim var, ulaşım için de kullanılmaya başlandı. Ancak bisiklet yolu yok, sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. Bir de bisiklet kültürüne adaptasyon sorunu var çünkü bizde bisiklet karne hediyesidir, bisiklet alınır alınmaz anneler ’Sakın kaldırımdan yola çıkma’ diye bağırır. Çocuk yola çıkmadığı için yolda arabayı kullanan adam ’ yoldaki bisikletli benim çocuğum ya da benim eşim, bisiklet gördüğümde dikkat etmeliyim’ diyemiyor. Bu kültürü oluşturmak için Türkiye’yi ve Dünya’yı gezen ben ve benim gibi gezginlerin paylaşımlar yapması ve bu deneyimleri de bizi takip edenlerin paylaşması gerekiyor" yorumunu yaptı.
 
İletişim Fakültesi mezunu olan gezgin rotasını ve gittiği yerleri videolar ve fotoğraflarla beraber kendi sitesi, www.gurkangenc.com’da paylaşıyor. Yaklaşık 140 bin takipçi sayısına ulaştığını belirten Genç "Sadece Türkiye’den değil aynı zamanda yurtdışından, özellikle de basında haberlerimin çıkmasının ardından Almanya ve Ukrayna’dan pek çok takipçim oldu. Japonya seyahatimde Karakum ve Gobi çöllerini geçtiğim için yurtdışında ’Çölleri geçen Türk’ olarak anılıyorum, ülkemi de bu şekilde temsil etmekten gurur ve mutluluk duyuyorum" dedi.
 
Gürkan Genç’in "Gelecek için Pedalla" projesi sadece gezginin Dünya’yı bisikleti ile gezmesi ile sınırlı kalmıyor. Bir genç bisikletçi, Gürkan Genç Gezgin Bursu ile Türkiye’yi bisikletle gezerken proje kapsamında bisikletin yaygınlaştırılması amacıyla gençlere bisiklet hediye ediliyor ve yabancı dil eğitim bursu veriliyor.