info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Türkiye Raporunda Terör ve Kıbrıs Konuşuldu

AB Türkiye Raporunda Terör ve Kıbrıs Konuşuldu

AB - Türkiye
 
- AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi ve
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Mogherini Suruç’ta gerçekleşen terör saldırısına yönelik açıklama yaptı. Açıklamada Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu gönüllülerinin Kobani’nin yeniden inşasına destek olmak için gerçekleştirdiği toplantı sırasında meydana gelen terör saldırısının bölgenin istikrarsızlaştırılmasını hedeflediği belirtildi. Saldırının şiddet ve yıkımdan kaçan Suriye halkının ve onlara cömertçe yardım eden Türk halkının acılarını pekiştirdiği dile getirildi. AB’nin bu zor dönemde Türkiye’nin yanında olduğunun kaydedildiği açıklamada, saldırıda yakınlarını kaybedenlere taziye ve yaralılara destek mesajı verildi. Terörist grupların eylemlerinin terörle mücadeleye yönelik uluslararası kararlılığı yıldıramayacağı not edildi. Terör tehdidine yönelik AB, Türkiye ve diğer bölgesel ve uluslararası ortaklarla sürdürülen çalışmaların güçlenerek devam edeceği belirtildi.  
AB – Kıbrıs
- AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker
Kıbrıs’ta devam etmekte olan müzakerelere destek mesajı verdi. 17 Temmuz’da Lefkoşa’da G.Kıbrıs Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada Juncker adada bulunan her iki toplumun çıkarlarını göz önünde bulunduran bir anlaşma ile birleşme sağlanması gerektiğini dile getirdi. Juncker sürece her aşamada destek sağlayacağını belirtti.
Adada çözüm sağlanması için gerekli şartların mevcut olduğu, AB ve uluslararası toplum için umut vaat eden bir noktaya gelindiği dile getirildi.
G.Kıbrıs’ın 2004’te AB’ye katılımından bu yana tüm çabaların başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Juncker, adadaki her iki toplumun liderlerinin
Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde görüşmelere sağladığı desteğin kritik önemine vurgu yaptı. Liderlerin yapıcı ve kararlı yaklaşımlarını, ileri görüşlülüklerini saygıyla selamladığını kaydeden Juncker, çözümün adadaki vatandaşlara sağlayacağı büyük faydalara dikkat çekti. Juncker’in konuşmasında ele aldığı diğer unsurlar:
 Kıbrıs sorununun çözüm süreci zorlu bir süreç olacaktır. İlerleme sağlanması karşılıklı tavizlere bağlıdır.
 AB, anlaşma sağlanmasını takiben geçiş sürecinde gerekli mali ve teknik desteği sağlayacaktır.
 Adada sağlanacak birleşme bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj verecektir. Uzun vadeli çatışmalarla sarsılan bölgede Kıbrıs istikrarın sembolü olacaktır. Birleşmiş bir Kıbrıs AB içerisinde de istikrarın çıpası olacaktır.
 Sürdürülebilir bir anlaşma sağlanması için süreçte Türkiye’nin yapıcı işbirliği elzemdir.
 Türkiye’nin Ankara Anlaşması Ek Protokolü’nden kaynaklanan sorumluluklarını tam olarak yerine getirmesi, malların serbest dolaşımının önündeki engellerin kaldırılması ve limanların açılması gerekmektedir.
 AB Komisyonu süreci desteklemek üzere BM ile birlikte çalışacak, gerekli teknik ve siyasi desteği sağlayacak bir Özel Temsilci görevlendirmiştir.
 G.Kıbrıs son iki yıldır ekonomik yardım programını uygulamada önemli ilerleme sağlamış ve olumlu gelişmeler kaydedilmeye başlanmıştır.
 Adada birleşme sağlanması yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır.
 Adada her iki toplumun liderlerinin çabalarıyla çözüm mümkündür.
Juncker konuşmasında ayrıca anlaşmanın önümüzdeki yıl sağlanmış olacağına yönelik beklentisini de paylaştı. AB Komisyonu Başkanı ziyaret kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve G.Kıbrıs lideri Nikos Anastasiades ile bir araya geldi.  
- AB Komisyonu Kıbrıs’ta adada yaşayan iki toplumun yeniden birleşmesine ilişkin uzlaşıya dayalı çözüm sağlanana kadar Hellim peynirinin AB kuralları kapsamında tescil edilerek coğrafi koruma altına alınmasına ve Yeşil Hat Tüzüğü’nün hafifletilmesine ilişkin geçici bir kararı kabul etti. 
HELLİM PEYNİRİ COĞRAFİ KORUMA ALTINA ALINIYOR
AB Komisyonu ile Avrupa Parlamentosu tarafından tarım ürünleri ve gıda maddeleriyle ilgili kalite kontrolleri yapma yetkisine sahip olan “Bureau Veritas”, konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak, resmi kontrolleri yapacak. Geçici karar kapsamında Halloumi/Hellim peynirinin coğrafi koruma altına alındığı kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasını takiben Yeşil Hat Tüzüğü üzerinde değişiklikler öngören öneri yayımlanacak. Hellimin coğrafi işaret tescilinin onaylanması ile üretim belli kriterlere uygun şekilde gerçekleştirilebilecek ve Kıbrıs dışında
"Halloumi/Hellim" adıyla üretilemeyecek. Yeşil Hat Tüzüğü’nde yapılacak değişiklikler ile KKTC ve G.Kıbrıs arasında ticaretin kolaylaştırılması ve kapsamının süt ürünlerini, dolayısıyla Hellim’i içerecek şekilde genişletilmesi planlanıyor. Böylece KKTC’de Hellim üreticileri Yeşil Hat Tüzüğü uyarınca ürünlerini AB’ye ihraç edebilecek. 2004 yılında kabul edilen Yeşil Hat Tüzüğü KKTC’de üretilen ürünlerin
G.Kıbrıs yönetimi üzerinden AB Tek Pazarı’na ulaşmasını sağlama amacını taşıyordu.
G.Kıbrıs Yunanca “Halloumi” adıyla patentine sahip olduğu Hellim peynirinin kökenini korumak için AB Komisyonu’na "Halloumi/Hellim" adlarını kapsayacak şekilde “Korunan / Tescilli Menşe Adı” (PDO) başvurusunda bulunmuştu, ancak KKTC’nin sürecin dışında bırakılamayacağı gerekçesiyle süreç tamamlanamamıştı. Anlaşmanın AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Kıbrıs ziyareti sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve G.Kıbrıs lideri Nikos Anastasiades ile gerçekleştirdiği görüşmelerde sağlandığı bildiriliyor.  
Kaynak : Murat Ürtekin