İstanbuk Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Meydanı ile ilgili projeleri anlattı. Topbaş, Taksim’de tamamlanmayan bir alt geçit olduğunu belirtip, “Şu anda ihalesiyle ilgili teklifler alıyoruz. Mart ayı içinde ihalesi yapılacak ve projesi tamamlanmış olan Taksim Meydanı, yeşil dokusuyla mümkün olduğunca bol ağaçlı ve çiçeklendirilmiş bir şekilde ortaya çıkacak” dedi.
METRO HATTI, 400 KM
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Beyoğlu’na yaptığı 1 milyar 557 milyon 713 bin liralık yatırım ve hizmetlerin toplu açılış törenine katılan Topbaş, Kızılay Meydanı’nda yaptığı konuşmasında burada çocukluğunun geçtiğini söyledi. Okmeydanı’nda uçurtma uçurduğunu anlatan Topbaş, Kasımpaşa’da büyüdüğünü aktardı. Topbaş, dünyanın birçok şehrinde yerel yönetim anlayışlarını yerinde gördüğünü belirterek “İstanbul’un genelinde bütün yerleşim alanlarını metro ile buluşturan bir sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Planları yaptık 2019’a vardığımız zaman kentin metroları 400 kilometreyi aşacak ve 10 milyonu aşan yolcu kapasitesi olacak” diye konuştu. Taksim Meydanı’nda çalışmaların yarım kaldığını ifade eden Topbaş, “Taksim’de bir yatırım yaptık. Hâlâ bitmedi. İhalesi ile ilgili teklifler almaya başladık. Mart ayı başında ihalesi yapılacak. Yeşil dokusu ile çiçeklendirilmiş güzel bir Taksim’i ortaya çıkaracağız” dedi.
İKİ PARK VAR
Topbaş, Taksim Meydanı’nda yapılması planlanan yeni düzenlemeyle ilgili bazı görüntüler paylaştı. Topbaş’ın paylaştığı resimlerde Meydan’daki anıtın arkasında, Gezi Parkı’nın hemen yanında yeni ve daha küçük bir park dikkat çekiyor. Ayrıca AKM’nin önündeki alanda da basamaklı ve ağaçlandırılmış bir alan yapılması öngörülüyor. Topbaş, Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün 15 Şubat’ta saat 13.30’da Yenikapı’da yapılacak programla açılacağını söyledi. Böylece Taksim Metrosu’nun Marmaray ile buluşacağına dikkat çekti. Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün günde 1 milyon yolcu kapasiteli olduğuna vurgu yapan Topbaş “19 yıllık hikaye. 19 yıl geride kaldı. Trafikte kaybedilen zaman, akaryakıt maliyeti ile 5 tane köprü yapardık. Ama hep engellendi” dedi. Haliç’te sandal sefası döneminin başlayacağını açıklayan Topbaş, Venedik’te olduğu gibi sandal turlarının yapılacağını söyledi.
Gezi’de Danıştay’ın kararı bekleniyor
TAKSİM Yayalaştırma Projesi ile Gezi Parkının ‘Topçu Kışlasına’ çevrilmesinin önünü açan 17.01.2012 tarihli, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan tadilatlarına Şehir Plancıları ve Peyzaj Mimarları ve Mimarlar Odası tarafından 1. İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. 3 kişilik bilirkişi heyeti, plan tadilatlarının şehircilik, planlama ve koruma ilkelerine aykırı olduğu kanaatine vardı. Mahkemenin, Gezi olaylarının sürdüğü 6 Haziran 2013’te Taksim Yayalaştırma Projesi’ni iptal ettiği ortaya çıktı. Karar, Taksim’de yayalaştırma, battı-çıktı, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası gibi tüm projeleri kapsıyor. Taksim’de yayalaştırma, battı-çıktı yollar, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası gibi tüm projeleri kapsayan 1. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararıyla ilgili kesin hükmü Danıştay verecek. Haziran 2008’de boşaltılan Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenileme projesinin 29 Ekim 2013’te bitmesi planlanmıştı. Yenileme projesi yılan hikâyesine dönüşen AKM için ihale Nisan 2012’de yapıldı. AKM ile ilgili yürütülen proje ise geçtiğimiz mayıs sonunda durduruldu.
ATATÜRK HEYKELİ YOK
Cumhuriyet Anıtı’nda Atatürk heykelinin olmaması dikkat çekti. Belediye yetkilileri kasıt olmadığını, çizimden kaynaklanan bir hata yapıldığını söyledi.
Yeni Taksim projesinde AKM’nin önündeki alanda da basamaklı ve ağaçlandırılmış bir alan yapılması öngörülüyor (Üstte). Gezi Parkı’nın önünde de ağaçlar yer alıyor.