info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yavuz’un Ayakları Göründü

Teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak olan İstanbul’un 3. köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nda çalışmalar devam ediyor.

Yüksek mühendislik ve teknoloji kullanılarak inşaatı süren ve teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak olan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor iki ayağı gözüken köprü 90 metreye ulaştı.
 
90 METREYİ GEÇTİ
 
Avrupa Yakasında görüntülenen 24 saat vardiyalı sistemle gerçekleştirilen çalışmalarda, köprünün her iki yakadaki ayaklarının uzunluğu 90 metreyi geçti.
 
ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tbmm Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla 29 Mayıs 2013'de temeli atılan Sarıyer'in Garipçe Köyü ile Beykoz'un Poyrazköy arasında yer alan, 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun (Odayeri-Paşaköy arası ve bağlantı yolları) yapımı çalışmaları ile Asya ve Avrupa yakasındaki viyadüklerin yapım çalışmaları aralıksız sürüyor.
 
BİR AYAKTA 65 KİŞİ ÇALIŞIYOR
 
Çoğunluğu Türk mühendislerin görev yaptığı şantiyede aralarında Japonların da bulunduğu yabancı mühendisler de buluyor. Hummalı bir çalışmanın sergilendiği köprü ayaklarında sürekli beton dökümü gerçekleştirilerek günde 2-3 metre yükselmesi sağlanıyor. Bir kule ayağında 65 işçi çalışıyor. Köprüde her iki yakada ayakların uzunluğu 90 metreyi geçmiş bulunuyor.
 
DÜNYADA BİR İLK OLACAK
 
Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi yapılan Kuzey Marmara Otoyolu (3.Boğaz Köprüsü dahil) Odayeri-Paşaköy (3.Boğaz Köprüsü dahil) kesimi için 15 Mayıs 2013 tarihinde sözleşme imzalandı. Proje kapsamında yer alan 3. Boğaz (Yavuz Sultan Selim) Köprüsünün 2015 yılı içinde tamamlanarak trafiğe açılması hedefleniyor. 3.Boğaz Köprüsü 58.4 metrelik tabliye genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 m ana açıklığı ile üzerinde demiryolu geçişi olan dünyanın en uzun ve 320 m kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulesine sahip köprüsü olacak.
 
"5 KATI KADAR AĞAÇ DİKİLECEK"
 
Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 3. Boğaz Köprüsü ile ilgili ayrıca şu bilgilere yer verildi:
 
"Ülkemizin en büyük kenti olan İstanbul, gerek günlük şehir içi seyahatlerinin, gerekse kıtalararası transit geçişlerin % 87'ler mertebesinde karayolu ile sağlanmasından dolayı trafik açısından büyük yoğunluk yaşamaktadır. Asya ve Avrupa arasındaki karayolu taşımacılığının yükünü çeken Boğaziçi ve FSM Köprülerinden günde 600 bin otomobil eşdeğeri araç geçmektedir ki, bu sayı köprülerin planlanmış kapasitelerinin 2,5 katını bulmaktadır. Gün içinde köprü üstünde trafiğin yoğun olduğu saatler giderek artmakta ve yine köprülere ulaşımı sağlayan çevreyollarındaki araç kuyrukları nedeniyle karşıdan karşıya geçiş süreleri saatleri bulmaktadır. Eşzamanlı olarak zaman ve yakıt kaybı, transit yük taşımacılığının kesintiye uğraması, sürücülerin seyahatlerinin çileye dönüşmesinin ekonomik ve sosyal açıdan olumsuz sonuçları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kapasite üstü trafik taşımaları, mevcut boğaz köprülerinin servis ömürlerinin kısalmasına neden olmaktadır.
 
"3. KÖPRÜYE İHTİYAÇ VAR"
 
Tüm bu verilerin yanı sıra yapılan projeksiyonlar doğrultusunda nüfus, kişi başına düşen otomobil ve yolculuk sayısı gibi veriler de değerlendirildiğinde; İstanbul Boğazı üzerinde üçüncü bir köprüye duyulan ihtiyaç açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak, İstanbul'un kentiçi ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunun azaltılması, araçların kesintisiz, güvenli ve konforlu geçiş yapmaları, transit yük taşımacılığı yapan kamyonların şehir içi trafiğine girmeden transit geçişlerinin sağlanabilmesi amacıyla, aynı zamanda şehir içi ve ulusal demiryolu ağına entegre bir demiryolu geçişini içeren 3.Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolunun yapımına karar verilmiştir. Köprü geçişi ve otoyol güzergahına karar verilirken yeşil alanlar en az zarar görecek şekilde koridor belirlenmiş, doğaya verilecek zararı minimuma indirebilmek açısından güzergah tünel ve viyadüklerle donatılmıştır. Güzergah üzerinde kalan ağaç sayısının 5 katı kadarı Orman Bölge Müdürlüğünün göstereceği alanlara önümüzdeki 3 yıl içinde dikilecek olup, ayrıca Güzergah üzerinde yaban hayatının kesintiye uğramaması için ekolojik köprü de yer alacaktır."
 
3'ÜNCÜ Boğaz Köprüsü TEKNİK BİLGİLER
 
Orta Açıklık : 1,408 m
 
Kenar Açıklıklar : 378 m + 378 m
 
Toplam Uzunluk : 2,164 m
 
Kule Yüksekliği (Zeminden) : 321,91 m (Avrupa), 317,91 m (Asya)
 
Kule Yüksekliği (Tabliyeden) : 255,41 m
 
Tabliye Genişliği : 58.40 m (2x4 Otoyol + 2x1 Demiryolu)
 
Tabliye Yüksekliği : 5.5 m
 
Kablo Sistemi : Hibrid (Gergin Eğik Askı + Asma)
 
Ana Kablo Orta Açıklık;
 
Ana Kablo Çapı : 68 cm.
 
Ana Kablo Büklüm Sayısı : 113 adet
 
Büklüm İçindeki Tel Sayısı : 127 adet
 
Yan Açıklık;
 
Ana Kablo Çapı : 70 cm.
 
Ana Kablo Büklüm Sayısı : 122 adet
 
Büklüm İçindeki Tel Sayısı : 127 adet
 
Ana Kablo Mukavemeti : 1,770 Mpa
 
Askı Kablosu : 68 adet
 
Askı Kablo Mukavemeti : 1,440 Mpa
 
Eğik Askı Kablosu : 176 adet
 
Eğik Askı Mukavemeti : 1,860 Mpa
 
Çelik Tabliye Segmenti : 56 adet