İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü danışmanlarının adaylara uyarıları şöyle:
* Sınav sırasında bir soruyu en fazla iki kez okumanızı öneriyoruz. Aynı soruyu defalarca okuduğunuzda zihniniz karışabilir ve sorunun mantığından uzaklaşabilirsiniz.
* Bir soruyu çözemediğiniz zaman paniklemeyin. Geride kalan, yapabileceğiniz soruları düşünün. Mutlaka her öğrencinin sınavda çözemediği sorular olacaktır.
* Yanlış cevap olduğuna kesinlikle emin olmadıkça, size mantıklı gelen ilk cevabınızı değiştirmeyin.
* Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız veya boş bıraktığınız sorular varsa birkaç soru çözdükten sonra geriye dönün.
* Öğrenciler genelde paragraf sorularından çekinirler. “Uzun soru, zor sorudur” şeklinde yanlış bir yargı vardır. Unutmayın bir soru ne kadar uzunsa, içinde o kadar ipucu vardır. Esas sizi zorlayacak soru tipleri kısa paragraflardır.
* Sayısal bölümde soruları çözerken kesinlikle kafadan işlem yapmayın. Problemi çözerken mutlaka yazarak çözün; cevaplarınızı kontrol ederken yaptığınız işlemleri soru kitapçığında sırasıyla görmeniz gerekir. Özellikle sık sık işlem hatası yapan öğrenciler, bu öneriyi mutlaka dikkate almalılardır.
* Soruya ve şıklara bakmadan önce soru kökünü okumanız, çözüme daha kolay gitmenizi sağlayacaktır.
Bir dakika ara verin
Kadir Has Üniversitesi eğitim uzmanları, adaylara daha rahat bir sınav geçirmeleri için çeşitli önerilerde bulundu:
Bir dakika ara verin: Sınav uzun bir zaman dilimini kapsamaktadır. Yetişkin bir insanın aktif dikkat süresinin ortalama 20-25 dakika olduğu düşünülürse, sınav süresince dikkatinizin dağılması kaçınılmazdır.
Kendinizi dağınık bir dikkatle devam etmeye zorlamanız halinde soruları çözme şansınız azalacaktır. Bu sebeple sınav süresince 1-2 kez 60 saniyelik aralar vermek, zaman kaybı olarak düşünülmemelidir.
Derin nefes: Bazı öğrenciler sınavda kaygı yaşayabilirler. Kaygı, doğal bir tepkidir. Sınırlı bir kaygının öğrendiklerinizi hatırlamanıza etkisi vardır. Bu nedenle telaş etmeye gerek yoktur. Kaygınızın arttığını hissettiğiniz anlarda burundan diyaframa (karın bölgesine) alınıp verilecek derin ve sakin bir nefes sizi rahatlatacaktır. İyi bir nefes alışverişi hem kaygınızı azaltır, hem de beyninize giden oksijeni artırır.
Vücudu esnetin: Sınav süresince kaslarınızda kasılma ve gerilmeler olabilir. Bu tür durumlarda, el ve ayaklarınızı bileklerden döndürmek, omuzlarınızla daire çizmek, kollarınızı esnetmek size çok iyi gelecektir. Böylece kaslarınızdaki gerginlik kaybolacaktı