info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2820
Dolar Satış
:
34.3438
Euro Alış
:
37.3363
Euro Satış
:
37.4035
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Üniversite Sınav Stresi Azalıyor

MEB ve YÖK`ün birlikte hazırladığı yeni düzenlemeye üniversiteye sınavsız geçiş yapılması öngörülüyor.

2018 yılında uygulamaya geçilmesi öngörülen yeni sisteme göre YGS yerine liselerde TEOG benzeri bir merkezi sınavın yapılacağı belirtilirken, uzmanlar, yeni sistemle üniversite sınavının kaldırılmadığını, sadece sınav stresinin azalacağını ve lise eğitiminin değer kazanacağını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ortaklaşa çalıştığı belirtilen yeni modelle üniversiteye sınavsız geçiş yapılacak. Yeni sisteme göre, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) yerine liselerde TEOG benzeri merkezi bir sınav yapılması planlanıyor. 2018 yılında uygulamaya geçmesi öngörülen sistemi sozcu.com.tr’ye değerlendiren MEF Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, “Üniversiteye giriş sınavı kalkmıyor. Bana sorarsınaz bir şey değişmiyor.

YGS yerine lise bitirme sınavı geliyor. Yine iki sınav var. Böylece öğrenciler üzerindeki tek sınavda yerleşme baskısı kalkacak” diye konuştu. Bununla birlikte bu gelişmeyi olumlu olarak gördüğünün altını çizen Erkut, “Üniversite sınavlarında lise puanlarının kullanılması gerekiyor. Şu anda lise puanları hükümsüz. Dolayısıyla merkezi sınavla birlikte liseleri de değerlendirme fırsat verilecek. Ayrıca özellikle özel okullarda velilerin öğrencilere ‘100 verin yoksa çocuğumu bu okuldan alırım’ baskısı da ortadan kalmış olacak. Sadece bu açıdan bile önemli. Böylece herkes hak ettiği notu alacak, akla kara belli olacak. Bu bile tek başına çok olumlu bir gelişme” diye konuştu.

Türkiye’deki eğitim sisteminde hala kazanımların, puanın test edildiğini belirten Erkut, beceri ve yetkinliklerin test edilmediğini, bütün dünyanın yetkinlik ve beceriler üzerine eğitim kurguladığını söyledi. Türkiye’de çok önceki dönemlerde, ABD gibi birçok ülkede üniversitelerin kendi sınavlarını yaptıklarını anlatan Erkut, “Bu bence daha doğru bir yol ama Türkiye buna hazır değil” dedi.

CHP Milli Eğitim Komisyonu Üyesi ve Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil de yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin bütün okullarında eğitim standardı ve kalitesi aynı olsa, sorular merkezi sistemle bütün okullara aynı anda gönderilip, aynı anda sınıflarda yapılıp değendirilebilse ve bunun güvenliği sağlanabilse elbette daha iyi bir sistem. Ancak eğitim kalitesini sağlayabilmek ve güvenliğini almak mümkün görünmüyor” diye konuştu. Yapılacak değişikliğin iyi bir yanı olduğunu kaydeden İrgil, şunları söyledi: “Böylece öğrenciler okullarına önem verir ve başarıları artar. Ayrıca üniversite gibi önemli bir sınav tek bir güne ve üç saate ingirmeden, birkaç tane sınav yapılması tek sınavdaki stresi de azaltır.”

Üniversite eğitiminin daha kaliteli olmasının yolunun ise üniversitenin öğrencileri kendisinin seçmesi olduğunu kaydeden İrgil, “Bu illa sınavla olmak zorunda değil. Örneğin bir öğrenci derste başarısızdır. Matematik ve sosyal bilgilerden sınıf alıyordur ama çok iyi keman çalıyordur. Üniversitelerin kendi öğrencisini seçebileceği bir formül bulunursa, bu, kendi vizyon ve hedefleri için çok daha iyi olur” dedi.

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Balık, üniversite sınavının kaldırılmasını sendika olarak destekleklediklerini ancak bakanlığı hazırladığı bu tasarıyla sınav sisteminin kaldırılmadığını vurguladı. Balık, üniversite sınavı yerine yine TEOG benzeri bir sınav denilerek, sınav sisteminin kaldırılmadığına işaret ederek, “TEOG benzeri sınav demek, yine dershane demek, temel lise demek. Bu durumda sınav sistemi kaldırılmıyor. Ayrıca iki yıllık üniversiteler için TEOG benzeri bir sınav sisteminden bahsediliyor. Dolayısıyla değişen bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Bırakın sınavın kaldırılmasını ileride memur alımlarında olduğu gibi mülakat sistemini bile getirebilirler” diye konuştu.

Bununla birlikte, YÖK yaptığı açıklamada MEB ile böyle bir çalışması olmadığını açıkladı. MEB tarafından yapılan açıklama şöyle: “Bugün bazı ulusal gazetelerde 'üniversiteye giriş sistemine dair' gerçek dışı bazı haberlerin yer alması üzerine Başkanlığımızca aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği hâsıl olmuştur. Yükseköğretim Kurulu'nda üniversiteye giriş sistemine yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştır, yapılmamaktadır. Bir başka Bakanlıkla da konuya ilişkin haberde konu edildiği gibi bir görüşme sürdürülmemektedir. Diğer taraftan sınavlar öncesinde bu tür gerçek dışı haberler adaylar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Yükseköğretim sistemine girişle alakalı kamuoyunun sadece YÖK'ün kararlarını ve duyurularını dikkate almasını önemle rica ederiz.