17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki deprem vurmuştu. Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve “asrın felaketi” olarak tanımlanan Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova ile civar il ve ilçelerde yıkıma yol açtı.
17 BİN 480 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
TBMM Deprem Ri̇ski̇ni̇n Araştırılarak Deprem Yöneti̇mi̇nde Alınması Gereken Önlemleri̇n Beli̇rlenmesi̇ Amacıyla Kurulan Mecli̇s Araştırması Komi̇syonunun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre, depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı.
200 BİN KİŞİ EVSİZ KALMIŞTI
Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremde, 16 milyona yakın insan değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi.
EN FAZLA EKONOMİK KAYIP YARATAN 6. DEPREM
Uluslararası Afet Veri Tabanı EM-DAT sitesinde yer alan bilgiye göre, 17 Ağustos, dünyada 1900-2009 yılları arasında meydana gelen depremler arasında 20 milyar dolar ile en fazla ekonomik kayıp yaratan 6. büyük deprem olarak belirlendi.
YALOVA’DA HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI
YALOVALILAR 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremin 17’inci yıldönümünde, depremde hayatını kaybedenleri anmak için, depremin simgesi olan Deprem Anıtı'na akın ederek, anıtı çiçeklerle donattılar. Aradan geçen 17 yıla rağmen silinmeyen acı yeniden yürekleri dağladı.
Yalova'da da büyük hasara neden olan Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 Depremi'nde hayatlarını kaybedenler, felaketin 17'inci yıldönümünde anıldı. Yalova'da 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıldönümü nedeniyle etkinlik düzenlendi. 18 bin kişinin hayatını kaybettiği depremde ölenler dualarla hatırlandı.
Depremde hayatını kaybedenler için 17 Ağustos Parkı'nda bulunan Deprem Anıtı'nda anma töreni düzenlendi. 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin 201 bina ve işyerinin yıkıldığı Yalova'da bu yıl düzenlenen törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Eski AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Aradan geçen 17 yıla rağmen acılar yürekleri dağlarken, vatandaşlar büyük afetin simgesi olan Deprem Anıtı'nı çiçeklerle donattılar. Program, Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri'nin sessiz yürüyüşüyle başladı. Yalova meydanında başlayan yürüyüş, Gazipaşa Caddesi üzerinde Deprem Anıtı'nda bitti. Yürüyüşün ardından anıtın önünde saygı duruşunda bulunuldu. Anıtta yakınlarını kaybedenler dualar okudu. Büyük felakette hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer bloklara çiçek koyan Yalovalılar, deprem döneminde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Anma programında İl Müftülüğü görevlileri Kuran-ı Kerim ve ilahiler okudu. Saatler 03.02'yi gösterdiğinde vatandaşlar depremde hayatını kaybedenler için topluca dua okudu.
DEPREM KURBANLARI İÇİN SAAT 03.02’DE DENİZE KARANFİL BIRAKILDI
Kocaeli’nin Gölcük İlçesi Kavaklı sahilindeki anma etkinlikleri ardından, törene katılanlar felaketin olduğu saat 03.02’de Deprem Anıtı önünde bir araya geldi. Burada depremde yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfil bırakıldı.
Gölcük'ün Kavaklı sahilindeki anma etkinliklerine Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve depremde yakınlarını kaybedenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Geçmişten ders alınması gerektiğini söyleyen Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, “Bundan sonraki yaşamımız içerisinde alınması gereken dersler var. Olası depremlerde 17 Ağustos’da ödediğimiz bedelin ve daha fazlasını da ödemememek adına önlem ve tedbirlerimizi almalıyız. Bu dersleri alarak yarınları ve geleceğimizi şekillendireceğiz. Tüm şehitlerimize rahmet diliyor, geride kalan kederli ailelerine büyük sabırlar diliyorum.” dedi.