Samsun'un Bafra ilçesinde piyasaya sürülen kaçak tohumdan kullanan kavun üreticisi mağdur oldu. Üreteci, bugüne kadar hiç görmediği ve kabağı anımsatan bir kavun türü ile karşılaştı.
Bafra'da sertifikasız ürün kullanan kavun üreticisi zor durumda. 1 dönümü 800 ila bin liraya mal olan kavun üreticileri şimdi kara kara düşünüyor. Doğanca beldesinde 45 yıldır çiftçilikle uğraşan Satılmış Keskin, "Gübre, mazot ve ilacı veresiye aldık. Yarın bunların parasını nereden vereceğiz. Bunu verecek ve kazanacak durumumuz yok, mağdur durumdayız. Paketini 140 liradan 4 paket aldım. 7 dönüm alana kavun diktim, bozuk çıktı. Çocuklarım 'tarlayı boz' diyorlar. Bundan sonra bozsam ne yapacağım. Bizim gibi garibanları fakirleri niye batırıyorlar" dedi.
Doğanca beldesi Balık Mahallesi'nde bulunan üretici Hüseyin Dursun, "Bafra'da bulunan 10 ilaç firmasından 7'si şu anda ismi bile belli olmayan kavunun tohumunu sattı. Biz bunu kime satacağız. Bizim mağduriyetimizi kim giderecek? Devlet yetkilileri köylünün bu durumu ile niye ilgilenmiyorlar. Bununla ilgili araştırma yapılmasını istiyorum. Bu bir suç duyurusudur. Devletten yardım bekliyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'den yardım istiyorum. Bunun suçlusu bulunsun. Bafra'mızın ünlü kavununu engelleyebilecek bu durumun önlenmesini talep ediyorum" diye konuştu.
Konuyla ilgili konuşan Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bilgiç ise, "Bu yıla kadar böyle bir şey olmamıştı. Bu yıl '601' denilen kavunlar ekildi. Üretici hastalığa dayanıklı diye bunu tercih etti. Bunun sertifikası yok. Maalesef çiftçimiz bunu aldı. İlaç bayileri de zor durumda, üreticimizde zor durumda. Bafra'da 40 ila 50 bin dönüm civarında kavun ekimi oluyor. Bu yarıya düştüğü zaman büyük bir etkisi olacak. Bunun da önüne geçilmesi için muhakkak sertifikalı tohum alınmalı diyoruz" şeklinde konuştu.