info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.5184
Dolar Satış
:
34.5806
Euro Alış
:
36.1612
Euro Satış
:
36.2263
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İthal Cenneti Olduk

Yanlış politikalar yüzünden tarımda kendine yeten ülke pozisyonunu kaybeden Türkiye, 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze ithal ediyor.

Tarım ülkesi Türkiye'de ithal ürün bolluğu yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus gezisinden dönerken, bu ülkeden zeytinyağı ithal edileceğini açıklaması Türkiye'nin ithal kalemlerine bir yenisini daha ekledi. Türkiye, İspanya ve Yunanistan gibi dünyanın önemli zeytinyağı üreticisi konumunda bulunmasına rağmen ithalata yöneldi.

Sırbistan'dan et, ABD'den gübre, Moldova'dan dondurulmuş domuz eti, İngiltere'den yumurta, Çin'den sarımsak ithal eden, mercimek nohut gibi baklagilleri de dışarıdan alan Türkiye, bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten ülke sıfatını da yanlış politikalar nedeniyle kaybetti.

Türkiye, 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze de ithal ediyor. Elma, turunçgiller, üzüm, armut, domates, ayva, eriğin yanı sıra, Kosta Rika'dan kavun, İspanya'dan marul, İtalya'dan ıspanak, İran'dan karpuz alıyor. CHP İçel Milletvekili Fikri Sağlar, Et ve Süt Kurumu'nun Moldova'dan 500 ton soğutulmuş veya dondurulmuş domuz eti ithal etme kararı aldığını söyledi. Sağlar, “Gümrük vergisi de sıfır olarak uygulanacak. Domuz eti ithalatının bu iktidar döneminde yapılması da manidar. İsrail'e ‘Siyonist katil' derler, bir günde barışırlar. ‘Domuz eti günah' derler, tonlarca ithal ederler'' dedi.

Et, buğday, saman ithal eden Türkiye, yumurta için de yurtdışına milyonlarca lira para akıttı. 1 Ocak 2016 ile 30 Eylül 2017 tarihleri arasında, 41.4 milyon dolarlık yumurta ithal edildi. Yumurta ithalatında yüzde 54'lük pay ile İngiltere ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Almanya ve Irak izledi. Türkiye, tarım ülkesi olmasına rağmen 5 yıldır da saman ithal ediyor.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ‘'Saman ithal oldu. Hatta çobanlar da ithal, eskiden Moldovyalı çobanlar geliyordu, şimdiki çobanlar Suriyeli oldu, ağlanacak halimiz var'' dedi. CHP'li vekil, süt hayvancılığı yapanların damızlık düve, besicilik yapanlar besilik dana ithal ettiğini de dile getirdi.

TBMM KİT Komisyonu üyesi ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2015'ten 31 Ağustos 2017'ye kadar ABD, Almanya, Arjantin ve Avustralya'dan, 3 milyar 434 milyon dolar değerinde 12 milyar 841 milyon kilo gübre ithalat edildiğini söyledi. Gürer, “Tarımda artık tamamen yabancılara bağımlıyız'' dedi. Son 3 yılda 156.6 milyon dolarlık da et ithalatı yapıldığını kaydeden Gürer, “En çok et ithalatı, Polonya ve Bosna Hersek'ten yapıldı. Müslüman kasabı dedikleri Sırbistan'dan bile et ithal eder duruma düştük. Eti, yumurtayı, mercimeği ve samanı bile ithal ediyoruz. Sadece 2017 yılının ilk 4 ayında 12 milyar dolarlık gıda ürünü ithal edildi” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, son 12 yılda tarım sektörünün büyüme hızı yüzde 2'de kaldı. AKP döneminde ithal edilen mısıra 2.6 milyar dolar, pamuğa 13.2 milyar dolar, buğdaya 1.5 milyar dolar ödeyen Türkiye, 2012'de tarihinde ilk kez saman da ithal etti. 2002 yılında sadece 150 milyon dolar olan Türkiye'nin buğday ithalatı için ödediği para 2014 yılında 1.5 milyar doları aştı. AKP döneminde buğday ithalatına 9 milyar 772 milyon dolar ödendi. AKP döneminde: 10 milyon ton mısır ithal edildi ve 2.6 milyar dolar, yağlı tohum için 10.3 milyar dolar, ham yağa 10.6 milyar dolar ödendi.