Üretici Cem Ergül’e ait 50 dönümlük bahçede ilk hasadı yapılan Hicaz türünün bir çeşidi olan erkenci Caner cinsi 4 ton nar, kalitesine göre kilosu 3 ila 4 liradan Mersin Hali’ne gönderildi. Üretici Ergül, nar hasadının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Ramazan ayı olması dolayısıyla iftar sofralarının olmazsa olmazı olan güllaç tatlısında narın kullanılması nedeniyle hasadın da geçen yıla oranla 20 gün erken yapıldığını kaydetti. 50 dönüm alana 2007 yılında Caner narı ektiğini belirten Ergül, “Dikim yaptığımız ilk yıl ürün almaya başladım. Bu yıl da 100 tona yakın ürün hasat etmeyi hedefliyorum. Narın içinin ve dışının kırmızı olması, boyutunun tüm ürünlerde eşit olması ve dayanıklı olması nedeni ile tüccarlar bu nara büyük talep gösteriyor” dedi.
"5 BİN TON HASAT YAPILACAK"
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise, bu yıl bin 200 dönüm araziden bin 500 ton Hicaz narı hasadının yapılacağını, ova kesimlerinde narenciyeye alternatif olarak dikimi yapılan Hicaz narının erken hasat edilmesinin ise üreticiyi sevindirdiğini söyledi. Keban başta olmak üzere Göksu Vadisi köylerinde yoğunlukta bulunan ve Tarım Bakanlığı’ndan 33 N16 olarak tescilli olan Türkiye’nin tek sofralık narlarının hasadına ise Ekim ayı sonunda başlanacağını ve Ocak ayına kadar hasadın devam edeceğini vurgulayan Can, bu yıl ilçe genelinde toplam 3 bin dönüm araziden yaklaşık 5 bin ton nar hasadının yapılacağını kaydetti.
Narın C vitamini, demir ve potasyum deposu olduğuna işaret eden Can, çiftçilerin narenciyeye oranla çabuk yetişen, bol ürün veren bir ağaç türü olan Hicaz narı ekimine yöneldiğini belirtti.