20 dakika sonra takozlar kaydı ve gemi devrildi. Makine dairesindekiler, devreye giren yangın söndürme sisteminin karbondioksidiyle boğuldu.
MERSİN bölgesinde görevli olan ‘TCG Değirmendere’ askeri römorkörü, rutin bakım için Kasım ayında İzmir Tersane Komutanlığı’na getirildi. Aynı dönemde, ‘A6’ adlı şamandıra gemisi de bakım için tersaneye geldi ve iki gemi Havuz-8’de bakıma alındı. İlk etapta su altı bakımları yapılan iki gemi, öğle saatlerinde denize indirilmek istendi. ‘Takarya’ denilen besleme takozlarıyla desteklenen ve havuzun güvertesine kaynak yapılarak sabitlenen iki geminin denize indirilmesi için gerekli önlemler alındı. Geminin bakımda olması nedeniyle ikiye ayrılan gemi personelinin olay günü görevli olanlar ve Deniz Tesfiye Fabrikası Tesfiye Atölyesi’nde çalışan iki sivil işçi suya indirildiğinde sızıntı kontrolü yapmak için gemiye girdi.
BESLEME TAKOZLARI KAYDI
Su alan havuz, deniz tabanına doğru yaklaştıkça ilk olarak ‘A6’ adlı şamandıra gemisi desteklerden kurtulup denize ulaştı. Çekiciler tarafından gemi havuzdan çıkarılırken iddiaya göre, bir sarsıntı yaşandı. Bu sırada, ‘TCG Değirmendere’ römorkörünün besleme takozları kaydı ve iskele yönüne yattı. Bu noktada, gemi personelini ‘Gemiyi terk et’ sinyali doğrultusunda, dışarı çıkmaları gerekirken bunu yapmayıp balans ayarıyla gemiyi dengeye getirmeye çalıştı.
DENİZE DÜŞENLER KURTULDU
Yaklaşık 20 dakika boyunca doğrultulmaya çalışılan gemi, bir anda büyük bir gürültüyle bu kez sancak yönüne doğru devrildi. Geminin hızla devrildiği sırada, güvertesinde bulunan bazı asker ve dalgıçlar havuza düştü. Yaklaşık 20 saniyede, daha kulaç atmaya bile fırsat bulamayan 17 kişinin üzerine dev gemi devrildi. Bazıları hafif yaralı, bazılarında hayati tehlike yaratmayan kırıklar bulunan 17 kişi askerler tarafından kurtarılıp ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Geminin su alma ihtimali yüksek bölgesi olan şaft yolu ve makine dairesinde bulunan 10 kişiye ulaşmaya çalışan dalgıçlar, gemilerde bulunan Acil Yangın Söndürme Sistemi’nin devreye girdiğini belirledi. Yangın durumunda otomatik olarak ya da elle devreye sokulan sistem, çarpışma sırasında, oluşan basınç nedeniyle devre girip şaft yolu ile makine dairesini korbondioksitle doldurdu ve mürettebatı havasız bıraktı. Makine dairesine giren dalgıçlar sekiz er ve iki sivilin üzerlerine bakım sırasında kullanılan malzemelerin devrildiğini gördü.
‘KUM TORBASI’ BENZETMESİ
Limter-İş Sendikası Başkanı Kamber Saygılı olayı Tuzla’daki filika kazasına benzeterek “İşçiler kum torbası olarak kullanılmış gibi duruyor” dedi.
AĞIRLIK MERKEZİ ETKİLENMİŞ
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar da “Ağırlık merkezini etkileyen öngörülemeyen yük duyumu aldık” dedi.
TERSANELER MEZARLIK GİBİ
DİSK’in tespitlerine göre son yıllarda tersaneler adeta işçi mezarlığına döndü. 2000 yılından önceki gün yaşanan kazaya kadar Tuzla başta olmak üzere tersanelerde 126 işçi hayatını kaybetti.
‘İLKELLİK YÜZÜNDEN 10 CAN GİTTİ’
TÜRKİYE’nin Ege ve Akdeniz’deki en büyüğü olan tersanede önceki gün yaşanan facia akıllara ihmal sorusunu getirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanlığı kazayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatırken CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu kurtarma çalışmaları sırasında da tersanede çalışmaları yakından izlediğini belirterek, “Dışardan gözle bile görülebileceği gibi tersanelerimiz çok ilkel kalmış. Olan biten de tam bir ilkellik sonucu” dedi. Moroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu şartlar devam ederse böyle kazaların olması muhtemel. Kurtarma çalışmalarına gittik. Olayın üstünden üç buçuk saat geçmiş. El feneri aranıyor… Tersanelerin mutlaka yenilenmesi lazım. Zaten tersane de gemi de eski. 1974’te yapılmış. Bunlar artık iş kazası değil iş cinayetleri oldu. Türkiye’de artık çok yoğunlaştı. Gencecik çocuklar öldü. Yazık değil mi? Gencecik insanlar sadece bu ilkellik yüzünden şehit oldu. ”