info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

En Eski Oyun Seti Türkiye de Bulundu

Türkiye de, Siirt bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sırasında 5000 yıllık oyun envanterlerine rastlanıldı. Santranç tarzında taşlardan oluşan seti ve detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Yabancı kaynaklı bir habere göre Türkiye'de, küçük oyma taşlar yaklaşık 5000 yıllık mezarlarda ortaya çıkarıldı. Türk arkeologlarına göre, Tunç Çağı mezarlarına ait bu taşlar, en eski oyunların temsilciliğini yapıyor.
 
Türkiye'nin güneydoğusunda, Siirt ilinin kuzeyinde 492 metrelik höyükte yapılan kazıda farklı şekillerde irili ufaklı yeşil, kırmızı, mavi, siyah ve beyaz renklerde 49 tane taş ve heykelcik bulundu.
 
Satranç Tarzı Bir Oyun
 
İzmir Ege Üniversitesi kazı çalışmaları başkanı Haluk Sağlamtimur, Discovery News'e yaptığı açıklamada , "Bazı taşlar, domuz, köpek ve piramit, bazıları da mermi ve yuvarlak şekillerde. Ayrıca zar gibi beyaz deniz kabuğundan yapılmış, üstünde siyah bir kaplama bulunan 3 dairesel oyun taşı bulduk." dedi.
 
Benzer parçaların Suriye'nin kuzeydoğusundaki Tell Brak ve Irak'taki Jemdet Nasr höyüklerinde de bulunduğunu söyleyen Sağlamtimur, "Oradaki taşlar tek tek bulundu, bir sayma metodunun parçası olduğu düşünüldü. Ancak bizim taşlarımız hep birlikte tek bir kümede ortaya çıktı. Bu, eşsiz bir buluş. Bir satranç seti gibi. Oyunun stratejisini çözmeye çalışıyoruz. Taşların şekillerini ve sayılarını dikkate aldığımızda, oyunun 4 rakamı üzerine kurulduğunu tahmin ediyoruz" diye ekledi.
 
Sağlamtimur'a göre Siirt'teki keşif, masa üstü oyunlarının 5000 yıl önce "Bereketli Hilal" olarak bilinen Ortadoğu bölgesinden ve Mısır'dan yayıldığı düşüncesini doğruluyor. Höyükte açığa çıkarılan buluntuların M.Ö. 7000'li yıllara kadar uzanan dönemlere ait olduğu düşünülüyor.
Genel olarak mezarlardan boyalı ve boyasız çanak, çömlek, bronz mızrak ucu, çeşitli geometrik motifler ve 300 bronz eser ortaya çıkarıldı. Taş kalıntılarının ve metal eserlerin çoğu boncuklarla kaplıydı, büyük olasılıkla bunlar egemen bir sınıfa ait kalıntılardan oluşuyordu.
Bu bulgular bize yakındoğu uygarlıklarının en eski buluşma noktası olan bölgede yeni bir tarih anlayışının "oyun seti" ile başladığını gösteriyor.