Savcılık soruşturması kapsamında ifade veren şirket sahipleri, Esenyurt’ta yaşanan imar sorununun mali sıkıntı yaşamalarına neden olduğunu söyledi. Soruşturma dosyasında yer alan belgelere göre; şüpheliler ‘dolandırıcılık’ yapmakla suçlanıyor. Dosyaya göre, çok sayıda kişiye, kimi zaman ruhsatta olmayan, kimi zaman da ruhsat başvurusu dahi olmayan boz arazi üzerinden daire satışları yapıldı.
İstanbul Esenyurt bölgesinde yaşanan ‘imar krizi’ bir çok firmayı sarsarken, binlerce mağdur da biran önce evlerine kavuşmayı umuyor. İnşaat sektöründeki varlığı çeyrek asrı geçen Bulut İnşaat (Bulut İnşaat Turizm San ve Dış Ticaret) de, şimdilerde binlerce mağduru ile gündemde. Şirket, Evviva konsepti ile geliştirdiği 10’a yakın projenin tanıtımın yaptı. Esenyurt bölgesinde bulunan söz konusu projelerin tamamı bitirilmeyi bekliyor.
Daire sahipleri şirket yetkililerinden sağlıklı bir yanıt alamayınca yasal yollara başvurma yoluna gitti. Bir kısım mağdur adına şirket yetkilileri hakkında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapan Av. Orhan Boran’ın başvurusu sonrası süreç hız kazandı. Savcılık, geçtiğimiz aylarda İstanbul Emniyeti’ne gönderdiği yazıda, Bulut İnşaat’ın yönetici ve ortaklarının şüpheli sıfatı ile ifadelerinin alınması istendi.
Şirketin sitesinde, devam eden projelerin maket görselleri de yer alıyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Şube Müdürlüğü geçtiğimiz 10 Ekim’de Bulut İnşaat’ın sahibi Temel Bulut ve iki oğlunun ifadelerini aldı. Temel Bulut ifadesinde, kimseyi dolandırma amaçlarının olmadığını söyledi. Bulut, yaşadıkları sorunun temelinde proje yaptıkları bölgede yaşanan imar sorununu yattığını söyledi. Bulut, yaşanan sıkıntı nede ile bugüne kadar 20 milyon liralık geri ödeme yaptıklarını kaydetti. Bulut, kendilerinden alacaklı olan müşterilerinin alacaklarının teminat altında olduğunu, yasal faizi ile birlikte ödemeye hazır olduklarını söyledi. Temel Bulut’un oğlu Volkan Bulut ise şirkette sigortalı çalışan olduğunu, imza yetkisinin olmadığını söyledi. Bulut, bölgede yaşanan imar sorununun, şirketin mali dengesinin bozulmaya sebep olduğunu savundu. Mali Şube, hem mağdurların hem şüphelilerin ifadelerini aldıktan sonra dosyayı ilgili savcılığa gönderdi.
Savcılık dosyasına giren Doç. Dr. Zeynel Kangal’ın imzalı uzman raporunda, şirket yetkililerinin dolandırıcılık suçu işledikleri iddia edildi. Raporda ayrıca, Esenyurt Belediyesi yetkililerinin de görevi kötüye kullanma suçu işledikleri kaydedildi.
Raporda, bazı mağdurların durumu ile ilgili de bilgilere yer verildi. Buna göre, Solmaz İyi isimli müşteriye Evviva Home projesinden 17 Haziran 2012 günü 6. 7. kattan 2 dairenin satışı yapıldı. Ancak belediyeden alınan yapı ruhsatına göre şirketin izni zemin+4 kattı. Şirketin, ruhsatta olmayan bir dairenin satışını yaparak ödemesini aldığı kaydedildi.
Yine, yüzde 92 engelli olan Nihat Medeni de, şirketin engellilere tanıdığı ucuz konutlardan bir tanesini aldı. Medeni’ye de yine aynı projenin 7. Katından 1+1 daire 59 bin 640 TL’ye satıldı. Medeni 50 bin TL peşin ödedi. Kalan kısım için ise 5 ayrı senet düzenlendi. Ancak, Medeni’ye satılan daire de ruhsatta bulunmuyordu. Ruhsatta olmayan dairelerin satıldığı Evviva Home projesinde teslim tarihi 30 Eylül 2013 olarak açıklanmıştı.
Şirketin satışa sunduğu Evviva Queen isimli proje için ise belediyeye ruhsat başvurusunun dahi olmadığı da raporda yer aldı. Daire sahibi Nurşen Çırpan’ın yazılı başvurusuna yanıt veren Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akboğa, tanıtımı yapılan Evviva Queen ile ilgili şirketin hiçbir başvurusunun olmadığı belirtildi. Bir başka ifade ile, ruhsat başvurusu dahi olmayan boş arazi konumundaki yerden da daire satıldı. Bu proje ile ilgili durum, başka bir davada mahkemenin görevlendirdiği 2 kişilik bilirkişi ekibi de rapor etti. Ancak, yapılan sözleşmeye göre, bu projedeki dairelerin tesliminin 21 Aralık 2014 günü teslim edileceği açıklanmıştı. Ancak, söz konusu yer halen boş arsa konumunda.