Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21 Aralık 2012'de katıldığı bir televizyon programında çalışma ofisinde böcek bulunduğunu, "Beni de dinlediler" sözleriyle açıklamasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın ayrıntılarına Taraf ulaştı.
Soruşturma kapsamında elde edilen bilgilere göre; Başbakan'ın çalışma ofisi, evi ve Meclis'teki makam odasında on gün ya da haftalık olarak "böcek" diye tabir edilen dinleme cihazlarının olup olmadığını kontrol etmek için emniyet görevlileri ve MİT mensuplarınca birbirlerinden bağımsız şekilde yapılan kontroller kapsamında 3 Şubat 2012 tarihinde arandı.
Aramayı yapan polisler, ofisin temiz olduğunu ve burada dinleme cihazı bulunmadığını rapor etti. Polislerin ardından MİT görevlileri aynı ofiste arama çalışmalarına başladı. Odada bulunan portatif prizde iki adet böcek bulundu. Bulunan böceklerle ilgili polislere bilgi verilmemesi konusunda karar alındı.
İkincisinde ipler koptu Söz konusu aramadan bir hafta sonra yine polisler ofisteki rutin böcek aramasına başladı. Arama sonucunda polisler ikinci kez odanın temiz olduğunu ve burada böcek bulunmadığı belirtti. Polislerden kısa süre sonra MİT görevlileri, ikinci kez arama çalışmalarına başladı. MİT mensupları, bu aramada da ofiste yine aynı şekilde portatif prizlerde bu kez dört böcek tesbit edildiğini bildirdi.
O döneme kadar Başbakan'la yakın çalışan ve aramalarda görev alan polis ekiplerine durum soruldu. Polisler kesinlikle odada böcek bulunmadığını savunup, böcekleri MİT'in kendilerini suçlamak için odaya koymuş olabileceğini savundu. MİT ve polisler arasında, bulunan böcekle ilgili gergin tartışmalar yaşandı. Olaydan sonra Başbakan'ın yakın korumalarının ve ofiste arama yapan polislerin görev yerleri değiştirildi. Ofisteki böceklerle ilgili soruşturmayı MİT yaptı.
İhbar maili ortaya çıkardı
2012 yılı ekim ayı sonlarında, Başbakan'ın ofisinde böceklerin bulunmasından sekiz ay sonra, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na mail yoluyla bir ihbar geldi. Söz konusu ihbarda, Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisinde şubat ayında bir böcek bulunduğu aktarılarak, olayın başlangıcına dair bilgiler yer aldı. İhbarda, MİT'in yetkisi olmadığı halde böcekle ilgili soruşturmayı bizzat kendi bünyesinde, adli makamlara bildirme zorunluluğu olduğu halde bildirmeden sekiz ay boyunca yürüttüğü, bu olayla ilgili suçlanan polislere ve ifadesi alınan şahıslara sorgu sırasında kötü muamele yapıldığı, hatta bu muamelenin zaman zaman şiddet ve hakarete dönüştüğü belirtildi.
Mailin ardından Savcılık; MİT ve Başbakanlığa yazı göndererek, mail ihbarında yer alan hususların doğru olup olmadığına dair bilgi istedi. Ancak yazıya bir cevap alınamadı. Buna rağmen söz konusu maile dayanılarak, Başbakan Erdoğan'ın ofisindeki böcekle ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı yürütmesi için Memur Suçları Bürosu görevlendirildi.
Hukuk Müşavirliği devrede
Başsavcılığa gönderilen ilk ihbardan kısa süre sonra savcılığa ikinci bir ihbar maili geldi. Söz konusu ihbarda ilk maille aynı iddialar yer alırken, savcılığın olayın üzerine gitmesi istendi. Savcılığın, böcekle ilgili ihbar mailleri üzerine başlattığı soruşturmalarda iki mailin bulunduğu, başka bir evrak veya delillin olmadığı dosyada ilk gelişme ise Başbakan Erdoğan'ın "Beni de dinlediler" açıklamasından sonra yaşandı. Olayın Başbakanlık'ça görevlendirilen Hukuk Müşavirliği tarafından soruşturulduğunun Adalet Bakanlığı'nca açıklanmasından sonra savcılık, Başbakanlığa yazı göndererek ikinci kez bilgi istedi.
"Hakan Fidan yanıltılıyor"
26 aralıkta soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili ile görüşen hukuk müşavirliği, yaptıkları araştırmanın sonuçlanmasından sonra elde edilen bilgi ve belgelerin savcılığa iletileceğini ifade etti. Başbakan'ın ofisindeki böceklerden sonra Başbakan Erdoğan ile yakın çalışan ve görevlerine son verilen polisler, hukuk müşavirliğine verdikleri ifadelerinde, ofiste arama yaptıkları esnada her zamanki gibi titiz davrandıklarını, kesinlikle bir böcek olmadığını, böceğin MİT mensupları tarafından kasıtlı olarak konduğunu iddia etti. Böcekleri yerleştirmekle suçlanan polisler ise, "yakın çevrelerine" durumu şöyle izah etti:
"Polis teşkilatının son dönemde; Balyoz, Ergenekon, 28 Şubat, faili meçhul cinayetler gibi bir soruşturmanın açılmasında öncü olması, MİT içerisindeki derin yapıyı rahatsız etti. Başbakan, polis teşkilatının güçlenmesi ve daha etkin olması için talimatlar ve girişimlerde bulunuyordu. Bunu önlemek ve polisi ekarte etmek için böcekler bizzat MİT'çiler tarafından kondu. Söz konusu MİT'çi grup, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dan bağımsız hareket eden, Fidan'dan rahatsız olan gruptur. Olayda Hakan Fidan yanlış bilgilendiriliyor. Bu polislere yönelik sistemli olarak kurulan bir tezgâhtır. Üstelik MİT'in bu soruşturmayı adli makamlara bildirmeden bağımsız bir şekilde kendi bünyesinde yürütmesi de usulsüzlüğü ortaya koyuyor."
MİT: Böceği biz koymadık
Başbakanlık hukuk müşavirliğine bilgi veren ve ofisteki böceği bulan MİT'çiler ise, odadaki böceklerin polis tarafından yapılan aramada bulunmamasının imkansız olduğunu, polislerin kasıtlı olarak böceği bulmadıklarını ileri sürüyorlar. MİT'çiler, böcekleri kendilerinin koyduğu yönündeki suçlamaları da reddediyorlar.
Polis - MİT kavgası
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın da yasadışı dinleme olaylarıyla ilgili olarak Başbakanlık makamında MİT mensupları ile tartışma yaşadığı belirtiliyor. Altıparmak'ın kısa süre önce görevden alınmasının sebebinin de bu dinlemelerin kalbi olan birimde görev yapması olarak gösteriliyor. Emniyette önümüzdeki süreçte de birçok yer değişikliğinin olabileceği konuşuluyor. Böcek olayının ardından karşı karşıya gelen polis ve MİT'in istihbari paylaşımlarda, olaylarla ilgili bilgi akışında sürekli olarak sorun yaşadıkları öğrenildi.