info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Almanya’daki Türkler Oy Kullanmaya Başladı

Başkent Ankara’dan uzakta, Almanya’daki bir stattaki seçmenler kartondan yapılan oy verme kabinlerinde Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçimleri için oylarını kullanıyor.

Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden itibaren geçerli olmak üzere geçirilen yasa ile birlikte büyük bir Türk diasporasının yaşadığı Almanya ve diğer ülkelerdeki Türkler artık bulundukları ülkelerden Türkiye seçimleri için oy kullanabilecek.
 
Yasalardaki yurtdışındaki Türklerin oy kullanabilmesine olanak sağlayan değişiklik siyasi güç verme hamlesi olarak görülüyor. Almanya'daki Türkler yıllarca görmezden gelindikten sonra Alman siyasetçiler tarafından dikkate alınmaya başlandı. Hükümet ilk Türk asıllı bakanını atarken Almanya doğumlu Türkler için çifte vatandaşlık kurallarını gevşetme yoluna gidiyor.
 
Almanya'daki Türk nüfusun cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması beklenen Erdoğan için çok büyük fark yaratması beklenmiyor. Ancak Erdoğan'ın bu sene Almanya'ya yaptığı ziyaretlerde Türkler Köln ve Berlin'deki statları doldurmuştu.
 
Berlin'in Olimpiyat Stadyumu'ndaki oy sırasında bekleyen 47 yaşındaki fabrika işçisi İbrahim Çakmak, "Erdoğan'a oy vereceğim. Türkiye için bu kadar çok şey yapan başka birini görmedim. Yapmak istediklerini başarabiliyor," ifadesini kullandı. Olimpiyat Stadyumu Türkler için Almanya'da açılan 7 oy merkezlerinden biri. Türkiye'deki seçimler ise 10 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.
 
Erdoğan yurtdışındaki Türk seçmenlerin oylarında rakiplerini açık ara geride bırakacağını öne sürüyor. Muhalefet bu iddiayı geçtiğimiz ayda kabul ederek Erdoğan'ın yurtdışında yüzde 65'in üstünü görebileceğini belirtti. Yurtdışındaki Türkler için yapılmış herhangi bir anket olmasa da Türkiye'de yapılan son anketlerde Erdoğan'ın ilk turda yüzde 55'in biraz altında oy alarak seçimi kazanabileceği görülüyor.
 
Seçime eşi ve iki genç oğluyla gelen ve ismini vermek istemeyen 40 yaşındaki bir esnaf, "Türkiye'de son 15 senede olanlar harika. Hastaneler ve ulaşım Almanya ile aynı seviyeye geldi," şeklinde görüş bildirdi.
 
Ancak diğer birçok Berlinli seçmen Erdoğan'ı kötüleyici sözler sarf etti. 43 yaşındaki inşaatçı Fırat Nahit Erdoğan'ın "biraz diktatör" olduğunu belirtti ve oyunu Selahattin Demirtaş'a vereceğini söyledi. Nahit Erdoğan'ın kendini ezilenlerin adayı olarak gösteren Kürt rakibinin daha modern ve demokratik olduğunu ifade etti.
 
Almanya Erdoğan'ın insan hakları karnesini sık sık eleştiriyor ve Erdoğan ve hükümetinin karıştığı son yolsuzluk skandalı AB'de birçok endişeye yol açtı. Erdoğan'ın Almanya'ya yaptığı geziler, bunların açık bir seçim propagandası olduğunu iddia eden bazı Almanlar tarafından eleştirildi. Türk yasaları yurtdışında miting yapmaya izin vermiyor.
 
Ancak Türkiye'nin güçlü ekonomik büyümesi ve artan siyasi etkisi Erdoğan'ın birçok seçmenin oyunu garantilemesine yol açtı. Erdoğan ayrıca Almanya'da dışlandığını hisseden Türklere de hitap ediyor.
 
Almanya'nın Yeşiller Partisi'ndeki Türk siyasetçi Özcan Mutlu, "Eğer bir başbakan gelip kas gösterirse, insanlara güçlü olduklarını söyleyip ülkelerinden ve dillerinden gurur duymaları gerektiğini söylerse, bu dışlandığını hisseden insanlara hitap eder," ifadesini kullandı.
 
Yabancı ülkelerde yaşayan Türkler 2.8 milyon oyla toplam seçmen sayısının yüzde 5'ini oluşturuyor. Almanya'daki Türkler ise bunun yarısını oluşturuyor.
 
Bazı siyasetçi ve akademisyenler yurtdışından yapılacak olan oylamaların doğuracağı lojistik engeller hakkında endişeli olduklarını aktardı. Seçmenlere Almanya'daki 7 seçim merkezinde kullanabilecekleri oy için belirli bir oy kullanma saati verildi. Seçmenler internet üzerinden seçimler için kendileri de randevu alabiliyor. Türk Başkonsolosu Ahmet Başar Şen gazetecilere Olimpiyat Stadyumu'nda oy kullanabilecek seçmenlerin sadece yüzde 7 ila 9'unun randevu aldığını ifade etti.
 
Mutlu, "En yakın konsolosluktan 400 kilometre uzakta yaşayan, ulaşım için parası olmayan veya randevu alabilmek için interneti olmayan kişilerin oy kullanma hakları kısıtlanıyor," şeklinde görüş bildirdi.
 
Sosyal Demokrat siyasetçi Cansel Kızıltepe ise çelişkili bir şekilde Almanya'da yaşayan birçok Türk'ün Türkiye'ye yaz tatili için geldiğinden gümrük ve havaalanları dışında Türkiye'de oy kullanamayacaklarını belirtti.
 
İsminin Ilasla olduğunu söyleyen stat dışındaki başka bir kadın seçmen, oy kullandıktan sonra "Prosedür biraz karışıktı. Birçok kişinin oy veremeyeceğini düşünüyorum," dedi.
 
"Biz oy kullanamadık çünkü bugün için randevu almamışız. Randevu günümüz olan Cumartesi gelmemiz gerekiyor ama burada olmayacağız," diyen 44 yaşındaki işçi Esik Tacetten, "Bu hiç demokratik değil," şeklinde görüş bildirdi.
Kaynak : The Wall Street Journal