7 Mart’ta gerçekleştirilen özel AB Türkiye Zirvesi’nde Türkiye’nin ek talep ve çözüm önerilerini içeren taslak üzerinde resmi anlaşma sağlanamamış ve karar Liderler Zirvesi’ne ertelenmişti.
Anlaşmada öne çıkan unsurlar şu şekilde özetlenebilir:
* 20 Mart 2016 tarihinden itibaren Türkiye’den Yunan adalarına yasadışı yollarla geçiş yapan kişiler Türkiye’ye iade edilecek.
* Yunan adalarından Türkiye’ye iade edilen her Suriyeli sığınmacı karşılığında, Türkiye’de bulunan bir Suriyeli sığınmacı AB içerisinde yeniden yerleştirilecek.
* Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının Haziran 2016 sonunda kaldırılması hedefiyle vize serbestisi yol haritası, tüm katılımcı ülkeler nezdinde gerekli kıstasların da yerine getirilmesi kaydıyla hızlandırılacak.
* AB daha önce ayrılmış olan 3 milyar €'luk kaynağın aktarımını hızlandıracak, öngörülen kaynakların tamamen kullanılması ve belirlenen koşulların yerine getirilmesi durumunda AB, 2018 yılı sonuna kadar ilave 3 milyar €'luk kaynak sağlayacak.
AB Hollanda Dönem Başkanlığı’nın görev süresi içerisinde döneminde mali ve bütçesel hükümler konulu 33 numaralı başlık müzakerelere açılacak.
Zirve sonrası gerçekleştirilen ortak basın toplantısında Başbakan Davutoğlu AB Türkiye ilişkilerinin kriz yönetimine değil, ortak bir vizyon ve ortak bir geleceğe dayalı olduğunu vurgulayarak,
AB’nin geleceğinin Türkiye’siz, Türkiye’nin geleceğinin de AB’siz olamayacağını dile getirdi.
AB Konseyi Başkanı Tusk ise sağlanan anlaşmanın AB Türkiye ilişkileri için bir dönüm noktası teşkil ettiğini söyledi.