Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya, Belçika,Avusturya, İsveç, Finlandiya, Hollanda, Lüksemburg, Slovenya, Portekiz ve Yunanistan liderlerinin yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Fransa'nın AB Bakanı’nın katıldığı zirvede AB ile Türkiye arasında Kasım ayında kabul edilen göç politikası üzerine ortak eylem planı ile ilgili uygulamalarda sağlanan gelişmeler görüşüldü. Başbakan Davutoğlu Eylül ayından bugüne yaklaşık 85bin sığınmacının AB’ye gitmek üzere hareketinin önlendiğini ve sığınmacıların kaçışına yardım eden 1700 insan kaçakçısının yakalandığını belirtti. Davutoğlu ayrıca Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de çalışabilmesine olanak sağlayacak izin düzenlemelerinin önümüzdeki haftalar içerisinde onaylanacağını ifade etti.
Avusturya'nın AB nezdindeki Daimi Temsilcilik binasında gerçekleştirilen zirveye katılan liderler Şubat ayında yeniden bir araya gelinerek, kaydedilen ilerlemenin gözden geçirilmesine karar verdi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker AB ile Türkiye arasındaki bu zirvenin 28 ülke lideri ile toplanan AB zirvesinden ayrı tutulmaması gerektiğini göstermek amacıyla AB Komisyonu Başkanı olarak toplantıya katıldığını özellikle vurguladı. Ocak 2016’da AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek olan Hollanda Başbakanı Rutte Şubat ayında düzenlenecek zirveye tüm AB ülkelerinin davet edileceğini belirtti.
AB Liderler Zirvesi
- AB Liderler Zirvesi 17 - 18 Aralık tarihlerinde
Brüksel’de gerçekleşti. Göç krizi, terörle mücadele ve İngiltere’nin reform beklentileri toplantının ana gündem maddeleri arasındaydı. Zirvede ayrıca geçtiğimiz dönemde AB Dönem Başkanlığı görevini yerine getiren Lüksemburg’un Başbakanı Xavier Bettel görevi Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye devretti. Hollanda bu görevi Ocak 2016’dan itibaren altı ay süreyle yürütecek.
Liderler Zirvesi’nin göç konusunda kararları ise şu ana kadar belirlenen strateji ve eylem planlarının uygulamalarının hızlandırılmasını öngörüyor.
Öncelikli alanlar:
• Sığınmacı merkezlerinin operasyonları,
• Sığınmacıların yeniden yerleştirilmeleri ve geri dönüşlerine ilişkin uygulamalar,
• AB dış sınırlarının kontrolü,
• Menşe ülkeleri ve transit ülkeler ile işbirliği.
Kararlar kapsamında üye ülkeler Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) Türkiye Sığınmacı Aracı için AB – Türkiye Ortak Eylem Planı çerçevesinde öngörülen ek 3 milyar €’luk desteğin sağlanması için çalışmalarını tamamlamaya davet ediliyor.
Terörle mücadele alanında da belirlenen eylemlerin
uygulamasının güçlendirilmesinin yanı sıra üzerinde anlaşma sağlanan Yolcu İsim Kaydı Yönetmeliğinin uygulama aşamasına hızla geçilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Zirve’de ele alınan diğer konular arasında şu maddeler bulunuyor:
• Ekonomik ve Parasal Birliğin güçlendirilmesi;
• Dijital Tek Pazar ve Sermaye Piyasaları Birliği kapsamında belirlenen eylemlerin uygulanması öncelikli olmak üzere AB Tek Pazarının tamamlanması;
• Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin tamamlanması;
• Geleceğe dönük iklim politikasıyla desteklenen
Enerji Birliği çalışmalarının hızlandırılması ve tedarikçilerin, kaynakların ve rotaların
çeşitlendirilmesi hedeflerine yönelik eylemlerin öncelik olarak ele alınması;
• Suriye’de kalıcı çözüm için Uluslararası Suriye Destek Grubu çalışmalarına destek verilmesi;
• Libya’da Ulusal Uzlaşı Hükümeti’nin kuruluşu sonrası desteklenmesi;
• Birleşmiş Milletler ve Dünya Gıda Programı aracılığıyla bölgede yardıma ihtiyacı olan sığınmacılara destek sağlamak üzere ek mali yardım sağlanması öncelikli konular olarak masaya yatırıldı.