info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

8. Balkan Hayvancılık Bilimi Konferansında Tekirdağ`ı NKÜ Temsil Etti

Konferans, 6-8 Eylül tarihleri arasında Prizren Kosova’ da düzenlendi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümü girişim öncülüğünde çeşitli Balkan ülkelerinde düzenlenen Balkan Hayvancılık kongreleri (Balkan Animal Conferance(Balnimalcon)) serisinin sekizincisi Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi, Pristina Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile 6-8 Eylül tarihleri arasında Prizren Kosova’ da düzenlendi.

Hayvancılık alanında balkanlarda zootekni alanında çalışmalar yapan kurum ve kuruluşların üreticilerinin, araştırmacıların ve çeşitli sektör paydaşlarının aralarındaki hayvancılık alanında uluslararası işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan Balkan Hayvancılık Konferansı, aynı zamanda bölgede eğitim ve bilginin paylaşılıp geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

 

Balkan zootekni kurumları ağı olarak her iki yılda bir düzenlenen Balkan Hayvancılık Konferansı’ nın birincisi Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce 2001’ de Tekirdağ’ da yapılmıştır. İkincisi 2003 yılında Bükreş Romanya’ da, üçüncüsü 2007’de Selanik Yunanistan’ da, dördüncüsü 2009’ da Stara Zagaro Bulgaristan’ da, beşincisi 2011’ de Bükreş Romanya’ da düzenlenmiştir. Altıncısı 2013’ de NKÜ ev sahipliğinde Tekirdağ’ da, yedincisi ise 2015 yılında Sarayevo Bosna Hersek’ de yapılmıştır. 7 Eylül 2017 Perşembe günü saat 10.30’da açılış töreni Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, ilgili üniversitelerin rektör ile rektör yardımcıları, Balkan ülkelerinden ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden ve devlet kurumlarından gelen katılımcılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, BALNIMALCON 2017 Organizasyon Düzenleme Komitesi Başkanı adına yaptığı konuşmada, 16 yıl önce birincisi Tekirdağ’da düzenlendiğini ve Balkan ülkelerindeki araştırmacıların daha yakın temaslarda bulunma imkanını bu tip kongrelerin vesile olduğunu belirtmiştir.

Ayrıca gıdanın stratejik ürün olduğunu ve gıdanın kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İnsanlık var olduğu sürece gıda devam edecektir. Bu sebeple gıda üzerine tüm dünyada oldukça ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunun yanında hayvan sayısı açısından hiç de azımsanmayacak değerlere sahibiz. Ancak hayvancılıktaki üretimin gelişmesi için çok ciddi tedbirlerin alınması lazım. Bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz konferansımız insanlığın yaşam kalitesini arttırma amacı taşımaktadır. Tekirdağ, Balkan ülkelerinden bu toplantıya teşrif eden bilim insanlarına katılımlarından kongremiz adına hepinize “Hoş geldiniz” diyorum” dedi.

Bununla birlikte yaşamımızı tehdit eden konular üzerine gıda alanında yapılan çalışmalar ve bilimsel toplantıların daha da fazla gündeme gelmesi gerekmektedir.” diyerek katılımcılara teşekkür etti. Konferansta 7 Eylül’de gerçekleştirilen açılış toplantısının ardından öğleden sonra üç ayrı Konferans salonunda her birinde sekiz sunulu bildiri ve 8 Eylül Cuma günü sabah oturumlarında 10 ve öğleden sonra oturumlarında 10 olmak üzere 3 ayrı salonda sunulu bildiriler ele alındı.

Sunulu sözlü bildirilerin dışında Ayrıca 7 ve 8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen toplantılarda 116 poster bildiri sunulduğu kaydedildi. Seçkin bilim insanlarının oluşturduğu Uluslararası Denetleme Kurulu’nun ve Bilim Kurulu’nun yer aldığı etkinliğe, çeşitli alanlardan 90 tanesi sözlü, 116 tanesi poster bildiri olmak üzere toplam 206 bildiri sunulmuştur. Ayrıca konferans kapsamında sunulan bildirilerin özet kitabı CAB Abstract tarafından indekslenecektir. Konferansın açılış töreni, günün anısına teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sonladı.

Kaynak : Murat Ürtekin