Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde belediye ait Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde meydana gelen patlamada ölenlerin sayısı 32'e çıkarken cenazeler ailelerine teslim edilmeye başlandı. Patlamanın ardından yapılan olay yeri incelemesinde kopmuş bir baş ve çeşitli uzuvların incelenmesi neticesinde 32'nci cesedin canlı bomba olduğu kesinleşti. Canlı bombanın Adıyaman iline kayıtlı 1995 doğumlu Abdurrahman Alagöz olduğu iddia ediliyor. Olay yeri inceleme ekiplerinin bölgede detaylı aramaları sonucunda bulduğu 'Abdurrahman Alagöz' adına kayıtlı kimlik üzerine araştırmayı derinleştiren güvenlik birimleri, Alagöz'ün 9 ay önce IŞİD ile bağlantılı gruplara katılmak için yurtdışına çıktığını belirledi. Edinilen bilgiye göre Abdurrahman Alagöz'ün kardeşi Yunus Alagöz de benzer şekilde örgüte katıldı ve 6 aydır Türkiye'ye dönmedi.
DİYARBAKIR BAĞLANTISI
Patlamayla birlikte Amara Kültür Merkezi'nin doğu kısmının duvar kenarına fırlayan bir kısmı parçalanmış 'baş'ın canlı bomba Alagöz'e ait olduğu düşünülüyor. Kafa parçasının, otopsi ve DNA testleri Gaziantep'te devam ediyor. Canlı bomba Alagöz'ün, 7 Haziran Genel Seçimleri'nden hemen önce, 5 Haziran'da Diyarbakır'daki HDP mitingine yapılan bombalı saldırının faili Orhan G. ile bağlantısı araştırılıyor. İstihbarat birimleri, her iki olayın azmettiricilerinin aynı kişiler olma ihtimali üzerinde duruyor.
AİLE DNA İÇİN ÇAĞRILDI
Abdurrahman Alagöz kimliği ve bulunan kopuk başın Gaziantep'e otopsi için yollanmasının ardından güvenlik güçleri Alagöz'ün Adıyaman'da yaşayan ailesine ulaştı. Aileye, oğulları ile iletişim kurup kurmadıkları ve en son ne zaman görüştükleri soruldu. Alagöz'ün 9 ay önce örgüte katıldığı, istihbarat raporlarında ise Alagöz'ün IŞİD'e ilgisinin 2 yıl önce başladığının yeraldığı öğrenildi. Adıyaman'da boyacılık yaparak ailesine katkıda bulunan Alagöz'ün, 9 ay önce ailesine, “Ben yurtdışına gidiyorum” diyerek gittiği, ardından 6 ay önce de kardeşi Yunus Alagöz'ün “Kardeşimin yanına yurtdışına gidiyorum” diyerek Türkiye'den ayrıldığı kaydedildi. Alagöz ailesinden iki kişi, geniş güvenlik önemleri altında DNA testi için Gaziantep'e götürüldü. Çocuklarından 6 aydır haber almadıklarını söyleyen Alagöz ailesine ait evin etrafında ise güvenlik önlemleri alındı.
'Gözcü' hattı tamam
Patlamanın hemen ardından kamuoyuna duyurulan 27 telefon görüşmesine ilişkin olarak da güvenlik birimleri çalışmalarını hızlandırdı. 27 GSM hattından 23'ünün 'temiz' çıktığı ve bu görüşmelerin detaylandırıldığı, ancak diğer 4 GSM hattı ile ilgili çalışmaların devam ettiği kaydedildi. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, GSM hatlarından biri, bölgeye yakın bir noktada canlı bombayı takip eden 'gözcü'ye ait. Şüpheli hatları masaya yatıran güvenlik birimleri, sözkonusu telefon hatlarının 24 saatlik görüşme detaylarını inceliyor. İddiaya göre canlı bomba Abdurrahman Alagöz'ün adına kayıtlı iki GSM hattı var. O telefonları en son ne zaman kullandığı ve kimlerle görüştüğünün tespiti için de çalışmalar sürüyor.
Tabutlar yola çıktı
Cenazelerini almak için Gaziantep'e gelen acılı aileler ağıtlar yaktı.
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesini kana bulayan bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 32'ye yükseldi. Hastanelerde tedavi görmekte olan yaralı sayısının ise 29 kişi olduğu açıklandı. Yaralılardan 20'sinin hayati tehlikesi devam ediyor. Ölenlerin gruplar halinde ambulanslarla getirildiği Gaziantep Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsi işlemleri de neredeyse tamamlandı. Kimlikleri tespit edilen ve defin işlemlerine hazır hale getirilen 28 kişinin naaşı dün ailelerine teslim edilerek memleketlerine gönderildi. Gaziantep'teki Bahaeddin Nakıboğlu Camii'nde düzenlenen ilk cenaze merasiminin ardından tabutların ailelere teslim işlemi iç burkan manzaralara sahne oldu. Cenazesini teslim alan bazı aileler sinir krizleri geçirdi. Hayatını kaybedenlerden 2'si Samsun'da, 2'si Bursa'da, 1'i Trabzon'da, 6'sı İstanbul'da, 1'i ise Şırnak'ta bugün toprağa verilecek. Bu arada saldırı sonrası Şanlıurfa Valiliği'nin açıkladığı gösteri ve yürüyüş yasağı dün öğle saatlerinde yine Valilik tarafından kaldırıldı.
Ölenlerin kimlikleri belli oldu
Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oldu. İşte, birçoğu üniversite öğrencisi olan o isimler:
Uğur Özkan, Kasım Deprem, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız, Çağdaş Aydın, Nazlı Akyürek, Ferdane Ece Dinç, Mücahit Erol, Murat Yurtgül, Emrullah Akhamur, İsmet Şeker, Okan Pirinç, Nartan Kılıç, Ferdane Kılıç, Serhat Devrim, Met Ali Barutçu, Erdal Bozkurt, Süleyman Aksu, Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Alper Sapan, Alican Vural, Osman Çiçek, Dilek Bozkurt, Büşra Mete, Yunus Emre Şen, Ayda Ezgi Şalcı, Mehmet Ali Varol, Nuray Koçan.
Genç kızın karnında bomba pimi
Saldırıda ölen gençlerden 18 yaşındaki Okan Pirinç, Hatay’da toprağa verildi.
Suruç'taki patlamada yaralanan ve tedavi için hastaneye götürülen 20 yaşlarındaki bir kızın karın bölgesinde bomba pimi bulunduğu ileri sürüldü. Canlı bomba olarak kendisini patlatan saldırgan ile ortak hareket etmesinden kuşkulanılan genç kız, Suruç'taki ilk müdahalesinin ardından Şanlıurfa'ya sevk edildi. Ağır yaralanan ve vücudunda yanıklar oluşan genç kızın karın bölgesindeki bomba piminin patlama ile vücuduna yapışmış olma ihtimalinin de bulunduğu belirtildi. Yaralı kızın saldırıyla ilişkinin olup olmadığının araştırıldığı kaydedildi.
Tanal'ın terör eylemi
Mahmut Tanal
Suruç'ta 32 kişinin öldüğü, 104 kişinin de yaralandığı bombalı terör eylemi Türkiye'nin birçok yerinde protesto edildi. Ancak bu eylemlerin en dikkat çekici olanı İstanbul-Beyoğlu'nda gerçekleşti. Terör örgütü PKK'nın sembolleriyle süslü pankartlar eşliğinde İstiklal Caddesi'nde yürüyen bir grup HDP'liye CHP Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri altında 'Teröre lanet' yürüyüşünde boy gösteren Tanal'ın ortaya koyduğu ironi, özellikle sosyal medyada tepkiyle karşılandı.