2017 Aralık ayı yağışlarında normale göre yüzde 29.2, 2016'nın Aralık ayına göre yüzde 31.7 azalma gözlendi. Yeterli yağış alınamaması durumunda özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıkıntı görülebilecek. “Kuraklık nedeniyle bu bölgede, başta buğday olmak üzere hububat ile kırmızı mercimek üretiminde rekolte kayıpları yaşanmasından endişe duyuluyor.
Barajlarda doluluk seviyesi azaldı. Önümüzdeki aylarda beklenen yağışların olmaması ve sıcaklıkların normallerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda tarımsal kuraklık riski de artacaktır.
İlkbaharda yeterli yağış alınamaması durumunda özellikle Güneydoğu Anadolu'da sıkıntı yaşanacak.
Planlamalar buna göre yapılmalı. Mersin'de aşırı yağışlar, seraların sular altında kalmasına neden oldu. Yaşanan felaketin faturası ise 115 milyon lirayı buluyor. Mersin'in Tarsus ilçesinde 38 bin dekar alanın sular altında kaldı ve 870 çiftçimiz su baskınından etkilendi. Son rakama göre 115 milyon lira gibi bir zarar var. Burada başta buğday olmak üzere marul, kabak, ıspanak, lahana, semiz otu, fasulye, karnabahar, pırasa, bakla, biber, patlıcan ve limon zarar gördü. İklim değişiklikleriyle beraber hem aşırı yağışlar hem de kuraklıklar olabiliyor. Bu olumsuz gelişen hava koşulları da tamamen tarım arazilerinde ürünlerimizi zarar görmesine neden oluyor.