info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

SBS’de Şimdi Ne Olacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 2013 SBS ile ilgili yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itiraz, reddedildi. Uzmanlar, Bakanlığın mahkeme kararını uygulayacağını, ancak az sayıda öğrencinin yerinin değişeceğini ve kazanılmış hakların korunacağını söyledi.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), geçtiğimiz yıl 8’inci sınıf öğrencileri için yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile ilgili 18. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itirazını reddetti. Ankara 18. İdare Mahkemesi, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın’ın açtığı davada, 8 Haziran 2013’te yapılan SBS sonuçlarının yanlış hesaplanmasını gerekçe göstererek, 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınavın yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, yürütmeyi durdurma kararına Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etmişti. İtirazı görüşen Ankara Bölge İdare Mahkemesi, itirazı reddetti.
 
Mahkeme, ‘dava ehliyeti olmadığı’ gerekçesiyle Ayaydın’ın talebini reddetse de, aynı mahiyette SBS’ye giren Defne Sena Uzuner adlı öğrencinin müracaatıyla ilgili 
18. İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını hukuka uygun buldu. Uzuner’in açtığı dava nedeniyle, MEB’in itirazının reddedildiği belirtilen 28 Ocak 2014 tarihli kararın gerekçesinde, “Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre, mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığından, itiraz isteminin 2577 sayılı İdari Uygulama Usulü Kanunu’nun 27. Maddesinin 7. fıkrası uyarınca reddine karar verildi” denildi.
 
MEB: Kararı öğrencilere bıraktık
 
Mahkemenin ret kararının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, dün gece açıklama yaptı: “Yeniden yaptığımız yerleştirmede 4 öğrenci üst, 99 öğrenci de mevcut okullarından daha alt tercihlerine yerleştirilebilecekleri sonucuna varıldı. Bu durumda olan öğrencilerimizin mahkeme kararından herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirler alınmakta olup karardan etkilenen öğrencilerle iletişime geçilerek talepleri olması durumunda tercihleri doğrultusunda işlem yapılacağı kendilerine bildirilmiştir. Sınav sonuçları yeniden hesaplanmış ve  olası mağduriyetleri önlemeye yönelik çalışmaların süresi içerisinde tamamlanması için mahkemenin ilk kararının bakanlığımıza tebliğ edilmesiyle beraber hazırlıklar başlatılarak gerekli tüm önlemler alınmıştır.”
 
UZMANLAR NE DİYOR
Sonuç değişmez
Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı): “Mahkemenin kararını Bakanlık uygular. Yeniden hesaplama yapılacak. Büyük ihtimalle kimsenin yeri değişmeyecek. Puan hesaplamasında notların yükselmemesini, yerleştirmelerin çok fazla etkilenmemesini bekliyoruz. 15-20 kişi etkilense bile yerleri değişmez. Yeni hak kazananlar olursa onlara ek kontenjan verilir.”
Hatice Yılmaz (Eğitim Yöneticisi): “Yeniden sıralama yapılacak. Çocukların yerleştiği okula bakılacak. Hak kaybeden varsa ek kontenjan hakkı tanınacak. Yerleşen öğrenci için okuduğu okul geçerli sayılır. Alt tercihine yerleşen öğrencilerde ise kontejanlarda yer olduğu için sorun olmaz. Yeniden hesaplamada 1 milyonun üzerinde öğrenciden en fazla 50 kişinin yeri oynayabilir. Özel okullarda da böyle olur. Yani matematiksel sonuç değişmez.”
 
DÖRT SEÇENEK VAR
Celil Vardar (Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü): “Bakanlığın bir üst mahkemeye itiraz hakkı varsa bunu deneyecektir. Varsayalım ki bu itirazı da reddedildi. Bu durumda karara uygun davranmak zorunda kalacak. Bunun için isteyen adaylar durumunu yeniden değerlendirme imkânı bulacaklar. Bakanlığın yapacağı değerlendirme sonucunda bazı öğrenciler bir üst tercihine, bazıları bir alt tercihine yerleşebilir, bazı öğrenciler aynı yerde bazıları da açıkta kalabilir. Kazanılmış hak doğduğu için sadece üst tercihine yerleşme hakkı kazananlar için yeni kontenjanlar yaratılarak, isteğe bağlı yerleştirme yapılabilir.”
Ne olmuştu?
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8 Haziran 2013’te, 8’inci sınıflar için Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapıldı. 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin katıldığı SBS’de 718 öğrencinin girdiği Almanca ve Fransızca testlerinin, İngilizce cevap anahtarına göre hesaplandığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Bakanlık, bu sınavlara giren öğrencilerin puanlarını yeniden hesapladı. Ancak, bunun yanlış olduğu ve SBS’ye giren tüm öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplanması gerektiği iddiası ortaya atıldı. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, konuyu mahkemeye taşıyarak ‘hatalı puan hesaplaması’ndan dolayı 8 Haziran’da yapılan SBS’nin iptalini istedi.