AĞAÇ POLENLERİ GİDİYOR, SIRA ÇİMEN POLENLERİNDE
Polenler bitkilerin erkek üreme hücresi. Havaların ısınmaya başlamasıyla havada yoğun miktarda bulunuyor. Rüzgar da polenlerin yayılmasını kolaylaştırıyor. Bazı kişilerde polenlere karşı alerji geliştiğini belirten Doç. Akçay’ın aktardığına göre, polenlerin neden olduğu en sık alerjik hastalıklar astım, alerjik nezle ve göz alerjisi. Polenlere karşı alerjisi olanların şikayetleri bahar mevsimiyle artıyor. İlk ortaya çıkan polenler ağaç polenleri oluyor, mayıs-haziran ayında ise çimen polenleri, temmuz ayından sonra yabani ot polenleri ortaya çıkıyor.
BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Alerjik hastalıkların genetik olduğunu ve genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıktığını belirten Akçay, “Çünkü alerji gelişebilmesi için en az iki bahar mevsimi ile karşılaşılması gerekir. 2 yaş altında bahar alerjisi gelişme risk çok düşüktür” diyor ve alerjik çocuklar için alınacak önlemleri özetliyor:
• Bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmaları önemlidir. Bu sebepten dolayı çocuğun sevebileceği bir güneş gözlüğü almak iyi olabilir.
• Burundan nefes alıp vermek diğer önemli bir önlemdir. Çünkü burun polen filtresi görevi görüp akciğerlere gitmesini engelleyebilir.
• Havalar güzel olması nedeniyle sokaklarda çok fazla kalınacağı için sık sık yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesi önemlidir.
• Akşamları eve gidince polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi, banyo yapılması önemlidir.
• Çiçeksiz bitkileri evde bulundurmamak diğer bir önlemdir.
• Polen alerjiniz varsa otomobilinizin polen filtresini mutlaka değiştirin. Otomobilinizin penceresini açmamaya özen gösterin. Klima kullanılabilir.
AŞI BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN YETERLİ Mİ?
“Hayat kalitesini belirgin ölçüde artırmakta ve ilaç kullanma ihtiyacını azaltmaktadır. Sadece alerjik nezle varsa astım hastalığına ilerlemesini engellemektedir. Bu sebepten dolayı polen alerjisi olanların hangi polene alerjisi olduğu ve ciddiyeti ciltten alerji testleri ile öğrenilmeli ve teşhise göre aşı tedavisi planlanmalıdır” önerisinde bulunuyor.