İslam dininde mübarek günlerden biri olan Regaip Kandili, Recep ayının Cuma gününe bağlayan ilk Perşembe gecesi olan 30 Mart’ta idrak edilecek. Regaip Kandili, Müslümanlar için önemli bir yere sahiptir ve aynı zamanda “rahmet ve mağfiret gecesi” olarak da adlandırılmaktadır. Bu kandil gecesi kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte, ibadetler yapılmakta ve camilerde mevlit okutulmaktadır.
ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI
Recep, Şaban ve Ramazan ayları, Kameri takvimin 7’inci, 8’inci ve 9’uncu ayı olarak bilinmektedir ve bu aylar halk arasında üç aylar olarak bilinir. Buna göre, üç ayların başlangıcı olan Recep ayı bugün başladı, Şaban ayı 27 Nisan’da ve Ramazan ayı da 27 Mayıs’ta başlayacaktır. Üç aylar kapsamında olan Recep, Şaban, Ramazan ayları, çeşitli ibadetlerle, süslenmektedir ve Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecelerini de içinde barındırmaktadır. Rahmet ve bereket mevsimi olan üç aylarda bulunan Regaip Kandilinin gündüzünde oruç ve gecesinde de çeşitli ibadetler yerine getirilmektedir.
Peygamber Efendimizin sünnetlerinden birisi de bu ayların 13, 14 ve 15’inde ve ayın Dolunay şeklinde olduğu günlerde oruç tutmaktır. Bu oruç tutma ibadeti nafile ibadetlerden sayıldığı için bir zorunluluğu yoktur, gücü yetenlerin tutabilmektedir.
RECEP AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ!
Peygamber Efendimiz (sas)’in hadislerine göre Recep ayının ilk gününde oruç tutmak üç yıllık, ikinci gününde oruç tutmak ise bir yıllık küçük günahlara kefaret olmaktadır. Bunlardan sonra da oruç tutmanın ayrı ayrı faziletleri bulunmaktadır.
REGAİP KANDİL'İNDE HANGİ İBADETLER YAPILMALIDIR?
Yılda bir kere nail olunan bu günde yapılabilecek birçok ibadet vardır. Bu ibadetler icra edildikçe günün anlam ve önemi de daha iyi anlaşılmaktadır. Regaip Kandil’inde bol bol Kur’an-ı Kerim okunmalı ve imkân varsa okuyan kişiler dinlenmelidir.Regaip Kandil’inin gündüzünde oruç tutulmalıdır.
Peygamber Efendimiz (sas)’e salavatlar getirilmeli ve şefaati ümit edilmelidir. Öncelerden kılınmamış olan namazlar varsa bu gecede kazaları yapılmalıdır ve eğer bu geceye ait namaz varsa ifa edilmelidir. Regaip gecesi de bir kandil gecesi olduğundan çeşitli ibadetlerle taçlandırılmalıdır.
Kişi geçmiş hayatında neler yaptığını düşünmeli ve ölçüp tartmalıdır. Geleceği ile ilgili planlarının ne olduğunu düşünüp, şimdinin ve geleceğin nasıl geçeceğine dair plan yapmalıdır. Günahlarına içten bir şekilde istiğfar ve tevbe etmeli ve bağışlanmayı istemelidir.
Regaip Kandil’inde çevredeki Müminlerlehelalleşilmelidir ve eğer hata yapmışlarsa özür dilenmeli ve hak istenmelidir. Küslükler ve dargınlıklar varsa barıştırılmalıdır ve gönülleri kıracak davranışlarda bulunulmamalıdır. Yapılacak olan yardımlarla kederli olan kişiler güldürülmeli ve mutlu edilmelidir. İbadet eden kişi hem kendine hem de Mü’minlere isim zikrederek dua etmelidir. Vefat eden yakın kişiler, akrabalar, arkadaşlar, dostlar varsa kabirleri ziyaret edilmeli ve onlara Kur’an okunmalıdır.