info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Marmaray Yarın Açılıyor

Asya ve Avrupa’yı denizin altından birleştirecek olan Marmaray, Cumhuriyet’in 90. yıl dönümü olan yarın saat 15.00’da açılıyor.

'Asrın Projesi' Marmaray'da 9 yıl süren inşaatın ardından mutlu sona ulaşıldı. İki kıtayı denizin altından birleştirecek 1.5 asırlık hayal, Cumhuriyet'in 90. yılı olan yarın saat 15.00'da gerçek oluyor.
Asrın projesi
 
YARIN AÇILIYOR
 
Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek 1.5 asırlık hayal, Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yılında yani yarın saat 15.00'da Üsküdar'da gerçek olacak. Sultan Abdülhamid'in 1860'ta ortaya attığı ve ancak 2004 yılında inşasına başlanabilen 'Asrın Projesi' Marmaray'ın Üsküdar girişinde düzenlenecek açılış törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı yabancı devlet adamları katılacak.
 
Hazırlıkların tamamlandığı projenin açılışı öncesi dün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarlarına Marmaray projesi, entegre edilecek diğer projeler ve güvenlikle ilgili konularda açıklamalarda bulundu. Deprem, yangın ve su baskını risklerine karşı ne gibi önlemlerin alındığının da anlatıldığı toplantıda verilen bilgiye göre 29 Ekim'deki törende projenin boğazın altından geçen bölümü açılacak.
 
 
"DEPREME KARŞI GÖKDELENLERDEN GÜVENLİ"
 
Marmaray'ın denizin içinden geçmediğini belirten Yıldırım projeyi şöyle anlattı: 'Buranın 15 km. açığında Kuzey Anadolu fayı var. Bu denizin içinden geçen bir fay değil. Deniz tabanın da altında yeri hazırlanmış, üzerinde 2-2,5 metrelik bir örtü bulunan bir yapıdan bahsediyoruz.
 
 
Denizin dibine indiğinizde Marmaray'a ilişkin herhangi bir emare yok. Deprem olduğunda zemindeki plak sağa sola hareket ediyor.
 
Marmaray hareket eden plakla beraber yatay vaziyette hereket edecek. Ne riski var? Bağlantı yerlerinde bozulma olabilir, segmentler arasında sızdırmazlık contalarında sorun çıkabilir...
 
Onun dışında bir yıkılma yok, çünkü çarpraz bir hareket yok. Ama Kozyatağı ve Bostancı'daki dikey yapılar, gökdelenler daha büyük risk altında. Doğal olarak daha emniyetli. Asıl önemli olan kara ve deniz tünelleri arasında bir sorun çıkmaması."
 
ARAÇLAR İÇİN TÜP GEÇİT 2015'TE
 
Marmaray'ı İstanbul'un yoğun trafiğine konforlu bir adım olarak anlatan Bakan Yıldırım, Boğaz'a ikinci tüp geçit projesinin de Göztepe ve Kazlıçeşme arasına yapılacağını, araçların kullanacağı bu geçidin 2015'te bitirilmesinin planlandığını söyledi.
 
Bakan Yıldırım, "60 metre derinlikteki Marmaray'ın rekoru 2015'e kadar devam edecek. 2015'ten itibaren bu rekoru lastik geçişe bırakacak. Tüp geçişlerin derinliği 108 metre olacak. Bizim görüşümüz, hat tam kapasiteye geçtiğinde günde 1,5 milyon kişi taşıyabilecek" dedi.
 
MALİYETİ 9.3 MİLYAR TL
 
Her iki yakadaki banliyö hatlarının devreye alınmasıyla Gebze ve Halkalı arası 105, Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak. Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak ve bir yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesi sağlanacak.
 
GÜNDE 1 MİLYON YOLCU
 
Marmaray'ın günlük yolcu taşıma kapasitesi ise 1 milyon olacak. Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra İstanbul Metrosu'na da bağlanacak.
 
BİLET FİYATI
 
Marmaray'da bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1.95 lira olacak.
 
DÜNYA REKORU
 
153 yıllık hayal olan Marmaray Projesi 60 metre derinliği ile 'Dünyanın En Derin Batırma Tüneli' unvanına sahip.
 
 
İnşaatına 9 yıl önce başlanan projenin toplam maliyetinin 9.3 milyar 298 lirayı bulması bekleniyor.
 
YÜZYILIN PROJESİ
 
"Yüzyılın projesi" Marmaray'ın açılışıyla Sultan Abdülhamit'in İstanbul Boğazı'nı deniz altından birbirine Bağlama rüyası da gerçekleşmiş olacak. Sultan Abdülhamid'e, 1860 yılında sunulan Prerault'un Cisr-i Enbubi projesi (Deniz Altı çelik tünel) ile Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının birleştirilmesi amaçlanmış, birkaç kez revize edilen proje hayata geçirilememişti. Abdülhamid'in bu rüyası Marmaray'ın yarınki açılış töreninde de bir belgeselle gösterilecek. Belgeselde "Cisr-i Enbubi" ve iki kıtanın deniz altından birleştirilme hayalinin anlatılacak.
 
ÜSKÜDAR'DA HAZIRLIKLAR TAMAM
 
Yarın açılışı yapılacak Marmaray'da son hazırlıklar sürerken, Üsküdar Meydanı'nda, 10 yıldır dış dünya ile bağlantıyı kesen demir paravanların dün kaldırılmasıyla deniz görüldü. Dün ayrıca Marmaray tabelası Üsküdar'daki istasyona asılırken Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürlüğü heyeti de açılışın yapılacağı alanı teftiş etti. Heyet daha sonra Japonlar'la da bir toplantı yaptı. Açılışa Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin de katılacağı öğrenildi.
 
35 BİN TARİHİ ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
 
Marmaray'da çalışmalar, 2004'te Arkeolojik kazı başlatma töreniyle başladı. Kazılarda İstanbul'un tarihine ışık tutacak 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı. İstanbul tarihini 8500 yıl geriye MÖ 6500'lü yıllara götüren ilk İstanbullu'nun iskeleti, 8500 yıllık ayak izleri ortaya çıkartılırken, dünya literatüründe geçen ama izine bir türlü rastlanamayan Thedesius Limanı Yenikapı'da bulundu. Yenikapı kazılarında ulaşılan 'milenyum limanı' da denilen bu alanda 37 batık gemi bulundu. Arkeolojik kazılar için için 126 milyon lira harcandı. Tarihi değerler, kurulacak Arkeopark'ta ve Marmaray müzesinde sergilenecek.
 
RAKAMLARLA MARMARAY
 
Toplam maliyeti: 9.3 milyar lira 
Toplam hat uzunluğu: 76.3 km 
Ortalama istasyon aralığı: 1.9 km. 
Tüp tünel uzunluğu: 1.387 m. 
Şehir içi çalışan metro hatları ile bağlantılar: 4 
Bir yöndeki yolcu sayısı: 75 bin yolcu (saatte /tek yön) 
Yüzeydeki istasyon sayısı: 36
Yer altındaki tünel uzunluğu: 13.6 km
Tren sefer sayısı: 2-10 dakika 
Araç sayısı: 440 adet