Dernekten yapılan açıklamada, Türkiye'de zaman zaman kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde üreticiden veya ithalatçıdan kaynaklanan sorunların ortaya çıkabildiği belirtildi.
Kanser hastalarının tedavisinde yaşanan en önemli sorunun, hayati öneme haiz ya da yerine verilebilecek seçeneği olmayan ilaçlara ulaşılamaması olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Sonuç olarak hasta ve hekimler çözümsüz kalmakta, standart tedavinin hastaya uygulanamamasının getirdiği tıbbi ve etik sorunlar yaşanmaktadır. Bu ilaçların olmaması özellikle iyileşebilir özelliği olan meme kanseri, testis tümörü ve hodgkin lenfoma tanılı hastalarımızın tedavisini aksatmakta ve hastalığın iyileşemez aşamaya geçmesine neden olmaktadır. Söz konusu ilaçlar piyasada bulunmadıklarında fırsatçılar tarafından 'karaborsa' olarak değerlerinin 10-20 katına satılmaktadır. Bu parayı sağlayabilen vatandaşlarımız ilaçlara ulaşabilmekte, bulamayanlar ise tedavisiz kalmaktadır. Ülkemizde bulunmayan ilaçlar gerekli başvuru ve değerlendirme sonunda Türk Eczacılar Birliği tarafından temin edilmekte ve SGK tarafından ödemesi yapılmaktadır. İlaçlara ulaşmada kesinti olmaması için bu sürecin hızlandırılması ve tedavi aksamalarına neden olmaması gereklidir."
Açıklamada, bu önemli sağlık sorunun giderilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın ilaç firmalarına, bulunmayan hayati öneme sahip ilaçları ithal etmesi konusunda destek vermesi, yaptırım getirmesi, Türkiye'de üretmesini sağlaması veya kendisi ithal etmesi gerektiği vurgulanarak, "Hastalarımızın mağduriyetinin giderilmesi adına dernek olarak ilaç temininde karşılaşılan sorunlar, sağlık bakanlığı İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumuna 4 Mart'ta iletilmiş olup ilgili kurumca acil ve uzun vadede bu sorunları çözmeye yönelik tedbirlerin alınmakta olduğu tarafımıza bildirilmiştir" ifadesine yer verildi.