info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.3333
Dolar Satış
:
34.3951
Euro Alış
:
36.2766
Euro Satış
:
36.3419
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Irak ve Suriye Tezkeresi AKP, MHP ve İYİ Partinin Oylarıyla 2 Yıl Daha Uzatıldı

Irak ve Suriye tezkeresinin süresi, CHP ve HDP`nin "hayır" oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Partinin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye ve Irak'a sınır ötesi operasyon yetkisini 2 yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi AKP, MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla Meclisten geçti.

CHP ve HDP grubu tezkereye "hayır" oyu verdi. AKP, MHP ve İYİ Parti ise "evet" dedi. DEVA ve Memleket Partisi de tezkereye "evet" oyu vereceklerini açıklamıştı. TİP ise "Hayır" oyu kullanacağını duyurmuştu. EMEP, TKP, Yeşil Sol, Halkevleri gibi pek çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de "Hayır" oyu verilmesi çağrısı yapmıştı.

Tezkereyle yabancı yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına da izin verildi. Bu konuda daha önce hükümette olan yetki, tek adam yönetimiyle birlikte Cumhurbaşkanı'na devredilmişti. Tezkeredeki ilgili bölüm şöyle: "Türkiye'nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terör örgütlerinden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı milli güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak, Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 2 Ekim 2014 tarihli ve 1071 sayılı TBMM kararı ile verilen ve son olarak 7 Ekim 2020 tarihli ve 1266 sayılı TBMM kararı ile 30 Ekim 2021'e kadar uzatılan izin süresinin, 30 Ekim 2021'den itibaren 2 yıl uzatılması hususunda gereğini Anayasanın 92. maddesi uyarınca bilgilerinize sunarım."

Irak ve Suriye’de asker bulundurma ve sınır ötesi operasyon yapmaya dair Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen yetki iki yıl daha uzatan tezkerenin görüşmelerinde CHP grubu adına söz alan Ahmet Ünal Çeviköz, Suriye’ye yönelik rejim değişikliği politikası uygulandığını vurguladı. Çeviköz, “Bu politika sadece Türkiye'nin komşularının iç işlerine karışmama ilkesinin ihlali olmakla kalmadı, aynı zamanda bölgede taraf tutmayan ve sorunların çözümü için dengeli, barışçı yollarla çözüm arayan, diplomasiye öncelik tanıyan tutumuyla da çelişen bir sonuç doğurdu” dedi. Çeviköz, tezkerenin süresinin iki yıl uzatılmasına dair eleştirilerini şöyle sıraladı: “Bir diğer gariplik bu tezkerenin süresi. İki yıllık bir süre için Türkiye Büyük Millet Meclisinden izin isteniyor. Neden iki yıl sayın milletvekilleri?

Türkiye'de geçtim erken seçimden 2023 yılının haziran ayında yapılması gereken normal seçimlerde mi yapılmayacak yoksa? Bu tezkerenin süresi 30 Ekim 2023 tarihine kadar uzatılıyorsa bu halk iradesinin bir sonraki seçimde iş başına gelecek olan yasama ve yürütmenin, hak ve hukukunun gasbı anlamına gelmektedir, böyle bir gasba bu millet vakti geldiğinde ‘hayır’ demesini bilir ama biz bunun örneğini daha önce de gördük. Daha önce, bu yılın başında Libya ve Afganistan tezkerelerinin de on sekiz aylık sürelerle önümüze getirildiğini gördük. Anlaşılan o ki seçimlere yaklaştıkça iktidar tezkerelerin süresini uzatıyor. Neden korkuyorsunuz? İktidardan uzaklaşmakta olduğunuzu görmeyen, bilmeyen, duymayan kalmadı ki. Tezkerelerin süresini uzatmakla ömrünüzü uzatmaya mı çalışıyorsunuz? Korkunun ecele faydası yoktur; geliyor gelmekte olan, gidiyor gitmekte olan.”

2016 yılından beri Suriye'de operasyon yapıldığını kaydeden Çeviköz, “Sonuç nedir? Sıfıra sıfır elde var sıfır. 2015 yılından beri yurt dışındaki yegâne ulusal toprak parçamız olan Süleyman Şah Türbesi'ni apar topar kaçırdınız, altı yıldır Süleyman Şah Türbesi'nin topraklarını geri alamadınız. Suriye'de geri çekilmeyi altı yıl önce başlatmışken, şimdi sanki bu hiç olmamış gibi Suriye'de yeni bir operasyondan söz ediyorsunuz. Maksadı nedir? Süleyman Şah Türbesi'ni yeniden ait olduğu topraklara taşımak mı? Merak etmeyin, onu da zamanı geldiğinde biz gerçekleştireceğiz.

Deniyor ki: Tel Rıf'at bölgesinde bir askerî harekât düzenlenecekmiş. Böyle bir harekâtın maliyeti, sakıncaları, askerî taktik ve stratejik bakımdan yapılabilirliği düşünülmüş mü acaba? Bugün Türkiye'de yandaş sevdalılar dahi biliyor ki böyle bir operasyonun kara harekâtı olarak gerçekleştirilmesi neredeyse bile bile intihara gitmek demek; arazi yapısı düz, herhangi bir engebe yok ve her şeyden önemlisi hava desteğiniz yok. Zira Rusya hava sahasını kapatmış durumda. Yani Türk askeri böyle bir operasyona kalkıştığı takdirde keklik gibi avlanacak” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de "34 evladımız şehit edildiğinde açıklamayı Hatay Valisi'ne yaptıranların bize ders verecek hakkı yoktur" dedi. Reklam Tezkerenin kabulü sonrası Genel Kurul'a Erdoğan’ın imzasıyla gelen Lübnan’da bulunan askerlerin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair tezkerenin görüşmelerine geçildi.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, oylama sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bugün TBMM’de oylanan savaş tezkeresine 'Hayır' diyen CHP, HDP ve TİP doğru karar vermişlerdir. 'Hayır' oyu veren milletvekillerimizi kutluyorum. Barış tekten büyüktür!" dedi.