info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2236
Dolar Satış
:
34.2852
Euro Alış
:
37.1848
Euro Satış
:
37.2518
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Hacca Gidecekler Dikkat

Hacca gitmeden önce vücudu hazırlamanın önemli olduğunu belirten uzmanlardan hacı adaylarına öneri var: Sağlık kontrollerinizi yaptırın, böyle bir yolculuğa 1-2 kilogram zayıflayarak başlamak, zindelik ve dinçlik verir.

Kalp, diyabet, tansiyon, kronik bronşit ve astım rahatsızlığı bulunan hacı adaylarının, özellikle sağlıkları konusunda dikkat etmeleri gereken noktalara ilişkin önerilerde bulunan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Benzer, öncelikle kalp hastalarına uyarıda bulundu.

Benzer, kalp hastalarının bu yolculuğu gerçekten yapıp yapamayacaklarına karar vermeleri gerektiğini, çünkü kalp hastalarının tamamının bu yolculuğu yapamayabileceğini belirtti.

Kalp yetmezliği, kalp-damar tıkanıklığı rahatsızlığı olan hacı adaylarına kontrolden geçme önerisinde bulunan Benzer, sözlerini şöyle sürdürdü:
Haberin devamı vreklam

''Kontrol sonrasında 'Gidebilirsiniz' şeklinde karar verilirse, en önemli şey ilaçlarının yanlarında olması. Kutsal topraklardaki programın yoğun olması nedeniyle hacı adaylarının ilaçlarını yanlarında bulması gerekiyor. Özellikle lüks hacılar, kısa süreli kutsal topraklara gidiyorlar. Yoğun bir program yaşıyorlar. Bu arada eczanelerde koşturmak, ilacın eşdeğerini aramak ilave bir vakit kaybı. İlaçlar çoğunlukla bulunabiliyor ama o karmaşaya girmemek lazım, buradan alıp gitmek daha faydalı. Yedek ilaçların mutlaka bulundurulması gerekiyor. Hatta hacı adaylarımıza, her 2 valizlerinde de yedek ilaç bulundurmasını öneriyorum.''

EGZERSİZ YAPIN, KENDİNİZİ HAZIRLAYIN
Kalp hastalarının yanı sıra şeker, tansiyon, kronik bronşit ve astım hastalarına da tavsiyelerde bulunan Benzer, şunları kaydetti: ''Hastalarımızın, hacca gitmeden bir kaç hafta öncesinden stabil dediğimiz dengeli bir durumda yolculuğa hazır olmaları gerekiyor. Eğer dengeli bir döneme girdilerse yolculuğa hazırdır demektir. Yanlarında yedek ilaçlarını bulundurmaları yeterli olacaktır. Hazırlık çok önemli. Özellikle hacca gitmeden önce egzersiz ve yürüyüş yapmak faydalı olabilir. Çünkü buna alışık olmak lazım. Orada sürekli yürüyoruz. Hacca gitmeden önce vücudu hazırlamak çok önemli. Böyle bir yolculuğa 1-2 kilogram zayıflayarak başlamak, zindelik ve dinçlik verir.''

Kronik bronşitli, astımlı ve diyabet hastalarının en öncelikli risk grupları arasında yer aldığını, bu tür rahatsızlığı bulunan hacı adaylarının kutsal topraklara gitmeden önce mutlaka aşılarını olması gerektiğini vurgulayan Benzer, ''Menenjit aşısı mecburen olunması gereken bir aşı. Biz buna ilave olarak grip aşısı, zatürre aşısının olunması gerekiyor. Hacda yürürken düşme, çarpma olabilir. Bu nedenle tetanos aşısı olunabilir'' dedi.

Benzer, yoğunlukla yürüyüş yapıldığı için pişik ve mantar şikâyetler olabildiğini, hacı adaylarının bu nedenle yanlarında buna yönelik ilaç ve krem bulundurabileceğini belirtti.

AYAKKABI VE GİYSİ SEÇİMİ ÖNEMLİ
Hacı adaylarına uygun ayakkabı seçimi konusunda bilgi veren Benzer, hafif, ayağı sıkmayacak, kapalı ve deri olmayan ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini, spor ayakkabıların da yürüyüşlerde kullanışlı olabildiğini belirtti. Kıyafet seçiminde özellikle ter emen, güneşten koruyacak kıyafetlerin tercih edilmesinin önemli olduğunu anlatan Benzer, ''Yeteri kadar yedek giysi bulundurulmalı. Çünkü orada yıkamak gibi bir lüksümüz yok, hemen yenisiyle değiştirmemiz gerekiyor. Şemsiye de bulundurulabilir, ferah elbiseler tercih edilmelidir'' dedi.

Uyku düzeninin de hac öncesinde çok önemli olduğuna dikkati çeken Benzer, ''Hacca gitmeden önce mutlaka hazırlıklı olmak gerekiyor. Uykusuz ve yorgun bir şekilde yolculuğa başlanmamalı. Hacda birkaç saat uyuduktan sonra aktiviteye gidildiği için uyku düzeni bir süre sonra zaten bozuluyor'' diye konuştu.

Araplarla Türklerin damak tadının çok farklı olduğunu, bu nedenle hacı adaylarına az yemelerini, porsiyonlarını azaltmalarını öneren Benzer, şunları kaydetti: ''Bizim kendi yöremize, damak tadımıza uygun yemekleri almalarını, bilmedikleri yemekleri almamalarını özellikle tavsiye ediyorum. Dışarıdan yemek alırken seçici olmalarını, mümkünse hiç almamalarını öneriyorum. Çünkü 1-2 günlük gıda zehirlenmesi bile bizim dengemizi alt üst edebilir. Az yemek her şeyin başı. Su tüketimi çok önemli. Su tüketimi dengeli ve bol olmalı çünkü sıcakta su kaybı oluyor. Su kaybından dolayı yorgunluk artabilir, denge bozulabilir.''

HAVA KİRLİLİĞİ ENFEKSİYON NEDENİ OLABİLİR
Hacca birçok ülkeden çok sayıda insan geldiği için hava kirliliğinin çok yoğun olduğunu anlatan Benzer, bu nedenle hacı adaylarına maske kullanmalarını tavsiye etti. Hacda, üst solunum yolu enfeksiyonu, bronşit ve boğaz enfeksiyonuna çok sık rastlanabildiğini belirten Benzer, ''Hacılarımıza yanlarında bol bol pastil, gargara tarzında boğazı rahatlatıcı şuruplardan bulundurmalarını öneriyorum. Çünkü hava çok kirli. Maskeyi tavsiye ediyoruz ama kullanırken zorlanıyoruz. Çok da sıcak bir yer olduğu için solunum, nefes almayı zorlaştırıyor'' dedi.

Benzer, özellikle genç kadın hacı adaylarının, kadın-doğum uzmanına kontrol yaptırmalarını ve adet düzeni konusunda hazırlıklı olmalarını tavsiye etti. Kutsal topraklara gidiyor olmanın bazı hacılarda heyecan yaratabileceğini belirten Benzer, bu hacıların da yanlarında yatıştırıcı götürebileceğini söyledi.