01.01.2013 Tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde 78 personeliyle hizmet vermeye başlayan Alo 181 Çevre Hattı, vatandaş ile Bakanlık arasında köprü vazifesini üstlenmekte ve çevre ile ilgili sorunların kaynağına ulaşılmasını sağlamaktadır.
Çevre sorunları, hava, su ve toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, çevresel etki değerlendirme ve tabiat varlıklarıyla ilgili merak edilenler, Alo 181 hattından 24 saat kesintisiz öğrenilebilmektedir.
Riskli yapı, riskli alan ve rezerv alanı gibi konularda bilgi alınabilen hat, dönüşüm sırasında yaşanan problemlerin ve şikayetlerin Bakanlığa iletilip, çözüm yolu aranmasına da imkan sağlamaktadır.
Ülke genelinde 6,5 milyon binanın elden geçirileceği afet riski altındaki alanların dönüşümüyle ilgili, riskli binalar nasıl tespit edilecek, yıkımdan sonra vatandaş nerede kalacak, kira yardımı kimlere yapılacak, hacizli dairelerin durumu, kaçak yapıların konumu ne olacak, kredi vermesi süreci nasıl işleyecek… Bu ve buna benzer birçok soru da bu hattan yanıt bulmaktadır. (Ç.Ş.B Bakanı Sn. Erdoğan BAYRAKTAR)
Alo 181 iş akışı nasıl gerçekleşmektedir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışma alanındaki her türlü bilgi ihtiyacının karşılandığı çağrı merkezinde öncelikle başvurular kayıt altına alınmakta, ardından ilgili birimlere aktarılmaktadır. İllerden gelen ihbar ve şikayetler ilgili il müdürlüğüne aktarılmakta ve gerekli incelemeler yapılarak 15 gün içerisinde arayan vatandaşa geri dönüş yapılmaktadır.
Bu kapsamda yapılan geri dönüşlerde Alo 181 çağrı merkezini arayan vatandaşların %87.8’i almış olduğu hizmetten memnun kaldığını belirtmiştir.