info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye AB İlişkilerinde Brüksel Gündemi Süreci 1 Ocak 2016 Tarihinden Beri Neler Görüşüldü

28 Ocak - 1 Şubat 2016 Enerji

Türkiye – AB Yüksek Düzeyde Enerji Diyaloğu 28 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleşti.

Bakanlar düzeyindeki toplantının ilki 16 Mart 2015’te gerçekleştirilmişti. Enerji Diyaloğu kapsamında Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AB ise İklim Eylemi ve Enerjiden sorumlu AB Komiseri Miguel Arias Canete tarafından temsil edildi. Canete konuya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin enerji güvenliği ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi alanında AB’nin temel ortaklarından olduğunu vurguladı.

2015 yılında başlatılan Yüksek Düzeyde Enerji Diyaloğu ile AB

- Türkiye enerji işbirliğinde yeni bir siyasi ivme yakalandığını dile getiren Canete, önümüzdeki dönemde bu alanda somut eylem ve projeler gerçekleştirileceğini ekledi. Toplantının ana gündem maddeleri şu şekilde listeleniyor:

* Türkiye ve AB’nin enerji politikası öncelikleri,

* Enerji piyasasının AB enerji piyasasına entegrasyonu,

* Elektrik ve doğal gaz bağlantıları,

* Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji,

* Güney Gaz Koridoru ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP)

* Nükleer enerji alanında işbirliği

* İklim değişikliği ve COP21 İklim Konferansı değerlendirmeleri,

* Katılım süreci kapsamında enerji başlığının müzakerelere açılmasına yönelik ilerleme,

* Enerji alanında bölgesel işbirlikleri.

Taraflar toplantı sonrası yayımladıkları ortak açıklamada Türkiye’nin AB enerji güvenliği için 5 temel ülke ve bölgesel enerji ticaret merkezi olarak önemine vurgu yaparak, Güney Gaz Koridoru’nun zamanında tamamlanarak, gazın 2020 yılında Avrupa’ya akışının sağlanması için kararlılıklarını yinelediler.

Bu bağlamda, Türkiye’nin Güney Gaz Koridoru İstişare Kurulu’nun önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek ikinci toplantısında aktif rol oynayacağı vurgulandı. Güney Gaz Koridoru, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve dolayısıyla enerji güvenliğinin güçlendirilmesi için AB enerji politikaları kapsamında temel unsurlar arasında bulunuyor. 2019 / 2020’de tamamlanması planlanan hattın AB’nin doğal gaz ihtiyacının %20’sini karşılama potansiyeline sahip olduğu değerlendiriliyor. Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinde sağlanan ilerlemenin de değerlendirildiği toplantıda AB Komisyonu’nun Enerji Başlığının müzakerelere açılması için tarama raporu güncelleme çalışmalarını 2016 yılının ilk çeyreğinde tamamlamayı hedeflediği belirtildi.

Kaynak : Murat Ürtekin