info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.3333
Dolar Satış
:
34.3951
Euro Alış
:
36.2766
Euro Satış
:
36.3419
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB - Türkiye Haftalık Bülten (Ukrayna Savaşı, Sığınmacılar, Tarım, Ekonomi, Kripto Para)

Ukrayna Savaşı, Sığınmacılar, Tarım, Ekonomi, Kripto Para

79. Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) 17 Mart tarihinde Brüksel’de düzenlendi. Toplantı Sergey Lagodinsky ve İsmail Emrah Karayel Eşbaşkanlığında, KPK üyesi Avrupa Parlamentosu ve TBMM milletvekilleri, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Fransa Dönem Başkanlığı Temsiclisi Caroline Ferrari, Dış Eylemler Dairesi Batı Avrupa, Batı Balkanlar ve Türkiye’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Marco Makovec, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü, Güney Komşuluk ve Türkiye’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Henrike Trautmann, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt ve Türkiye’nin AB Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

- AB Komisyonu’nun göç ve güvenlik politikalarının eşgüdümünden sorumlu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve DSÖ Avrupa Bölgesi Sorumlusu Hans Kluge’nin katılımıyla düzenlenen Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısına katılmak ve temaslarda bulunmak üzere İstanbul’a gitti.

- AB Komisyonu Ukrayna’daki savaştan kaçarak AB ülkelerine gelen sığınmacılara yönelik olarak 4 Mart’ta yürürlüğe konulan Geçici Koruma Yönergesi’nin uygulanmasına ilişkin kılavuzu yayımladı. AB ülkelerine rehberlik sağlamak amacıyla oluşturulan belgede kimlerin geçici koruma hakkına sahip olduğu açıklanıyor; sığınmacıların çalışma izni, oturma izni ve diğer haklara erişimlerinin sağlanması için izlenmesi gereken resmi süreçler belirtiliyor.

- ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve AB adına AB Komisyonu’nun katılımıyla bakanlar düzeyinde oluşturulan “Rus Seçkinleri, Vekilleri ve Oligarkları Görev Gücü” ile ilgili ortak açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı sebepsiz işgali ve kasıtlı, haksız eylemleriyle bağlantılı olarak yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşların varlıklarının bulunduğu yerlerin tespiti, dondurulması, el konulması ve müsadere edilmesine ilişkin mevcut tüm yasal adımların atılması sayesinde bu kişi ve kurumların uluslararası finansal sistemden uzaklaştırılacağı ve eylemlerinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalmalarının sağlanacağı belirtildi.

- AB Konseyi Bosna-Hersek’in bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, anayasal düzenini ve güvenliğini ve ayrıca Dayton/Paris Barış İçin Genel Çerçeve Anlaşması’nı tehlikeye atan kişi ve kurumlara yönelik kısıtlayıcı tedbirler çerçevesinin 31 Mart 2024'e kadar uzatılmasına dair kararı kabul etti.

- 17 Mart tarihli AB Çevre Bakanları Konseyi’nde “Fit For 55” yasa paketi içeriğindeki düzenlemeler, bataryalar ve atık piller, orman alanlarının korunması, Avrupa Sömestri ve çevre hedeflerinin uyumu, Minamata Civa Sözleşmesi, kalıcı organik kirleticiler konu başlıkları altında görüşmeler gerçekleştirildi ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) net sıfır enerji sistemine dönüşümü hızlandırmak amacıyla düzenlediği Temiz Enerji Geçişi Programı’na AB Komisyonu’nun katılımı onaylandı. Bataryalar ve atık pillerle ilgili AB mevzuatının güncellenmesine ilişkin yönetmelik tasarısı üzerinde Avrupa Parlamentosu ile yürütülecek müzakerelerde izlenecek tutum üzerinde mutabık kalındı.

- 21 Mart’ta düzenlenen AB Tarım Bakanları Konseyi’nde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından tarım ve gıda piyasasının mevcut durumu değerlendirildi. Tartışmalarda kısa ve uzun vadede AB gıda güvenliğini garanti altına alacak tedbirlerin belirlenmesine odaklanıldı.

- AB Komisyonu AB takas piyasalarının etkinlik ve güvenliğini artırmak amacıyla Merkezi Menkul Kıymetler Saklama Yönetmeliği’nde değişiklikler önerdi.

- AB mali piyasalar düzenleyici makamları (EBA, ESMA ve EIOPA) tüketicileri kripto varlıklarının riskleri konusunda uyardı. Kripto varlıkların perakende tüketiciler için yatırım, ödeme veya takas aracı olarak uygun olmadığı vurgulanan açıklamada bu varlıkları satın alan tüketicilerin yatırdıkları tüm parayı kaybetme riski ile gerçek anlamda karşı karşıya kalabileceklerinin altı çizilerek, sosyal medya ve toplumda tanınan etkileyiciler aracılığıyla yapılanlar da dahil olmak üzere yanıltıcı reklamların risklerine karşı tüketicilerin dikkatli olması gerektiği uyarısı paylaşıldı.

Kaynak : Murat Ürtekin