- Avrupa Parlamentosu Üyesi ve Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor Türkiye hakkında düzenlenecek yıllık rapor hazırlıkları kapsamında 21-25 Şubat tarihleri arasında Türkiye'de bulunuyor. Türkiye raporu ile ilgili çalşma ziyaretinde Nacho Sánchez Amor Hükümet, TBBM, düşünce kuruluşları, uluslararası örgütlerden üst düzey yetkililerin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri ile çeşitli temaslarda bulunacak. Sánchez Amor Ankara'daki programına başlamadan önce ilk olarak İstanbul’da Osman Kavala davasının duruşmasına katılacak.
- AB liderleri Ukrayna ve Rusya ile ilgili son durumu görüşmek üzere AB - Afrika Birliği Zirvesi öncesinde düzenlenen gayriresmi AB Konseyi’nde bir araya geldi. Gizliliğin sağlanması gerekçesiyle elektronik gereçlerin bulundurulmadığı ortamda düzenlenen toplantıda son gelişmeler değerlendirildi; toplantı sonunda açıklama yapılmadı.
- Ukrayna'da istikrarı desteklemek amacıyla 1,2 milyar €'luk acil makro-finansal yardım paketinin kredi şeklinde sağlanması AB Konseyi’nde kabul edildi.
- AB Komisyonu Ukrayna Hükümeti'nin acil yardım talebi üzerine, sivil nüfusun desteklenmesi için AB’nin Sivil Koruma Mekanizması kapsamında gerekli malzeme dağıtımının eşgüdümüne başladı. Olası tüm senaryolar gözönünde bulundurularak dağıtımı yapılan malzemeler arasında Slovenya, Fransa, Romanya, İrlanda ve Avusturya’nın temin ettiği ilaç, tıbbi malzeme ve diğer sivil destek ekipmanları yer alıyor.
- AB - Afrika Birliği zirvesi 17-18 Şubat’ta Brüksel’de düzenlendi. Beş yıl aradan sonra bir araya gelen AB ve Afrika Birliği liderleri yeşil altyapı ve teknolojiler konusunda kamu ve özel yatırım kapasitesine ek olarak, AB’nin Afrika’ya uzmanlık desteği sağlayabileceğini, sahip olduğu doğal kaynaklar, genç ve dinamik nüfusu ile Afrika’nın bu işbirliğine önemli katkı sununabileceğini belirtti. Zirveye katılan Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri Afrika kıtasında mRNA aşılarının üretimi için gereken teknolojinin ilk olarak Mısır, Kenya, Nijerya, Senegal, Güney Afrika ve Tunus’a sağlanacağını açıkladı. Bu ülkelerde aşı üretimi için gereken teknoloji aktarımı 2021'de kurulan “Küresel mRNA Teknoloji Aktarım Merkezi” kapsamında yürütülecek çalışmalar ile sağlanacak.
- AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Münih Güvenlik Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada Rusya dahil tüm Avrupa ülkelerini daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan Helsinki ilkelerinin Moskova tarafından baltalanmaya çalışıldığını ifade etti ve Rusya’nın ayrıca, herhangi bir devletin toprak bütünlüğünün veya siyasi bağımsızlığının tehdit edilmesi veya güç kullanımından kaçınılmasına ilişkin BM Şartı'nı ihlal ettiğini belirterek, bu duruma izin verilemeyeceğini söyledi. AB ve Transatlantik ortaklarının enerji ve en son teknoloji ile ilgili alanlar dahil olmak üzere kapsamlı mali ve ekonomik yaptırım paketi hazırlamakta olduğunu belirten AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, ortaya çıkacak ekonomik sonuçların Moskova açısından çok yüksek maliyeti olacağına işaret etti.
- 21 Şubat tarihli AB Tarım Bakanları Konseyi’nde uluslararası ticarette gıda güvenliği standartlarının belirlenmesi kapsamında sürdürülebilirlik konusunun daha belirgin bir şekilde öne çıkarılması görüşü öne çıktı
- AB’nin güvenlik ve dış politikasının daha etkin bir şekilde uygulanması ve Avrupa’nın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi çağrısını içeren rapor Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yapılan oylamada kabul edildi. Raporda dış politika alanındaki kararların bundan böyle oybirliğiyle değil, nitelikli çoğunluk oylaması ile alınması savunuluyor.
- Uydu aracılığıyla işleyecek bağlantılılık sistemi ve Uzay Trafiği Yönetimine ilişkin yasal düzenleme önerileri AB Komisyonu ve AB Dış Eylemler Dairesi tarafından duyuruldu. AB Komisyonu tarafından sunulan “Uzay Tabanlı Güvenli Bağlantılılık Yönetmelik” taslağı uydu iletişim hizmetlerinin güvenli, uygun maliyetli ve kesintisiz olmasını sağlamayı amaçlıyor.
- 24-25 Şubat tarihlerinde düzenlenecek AB Rekabetçilik Konseyi’nde Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Yönetmeliği, Yabancı Sübvansiyonlar Yönetmeliği ve Avrupa Çip Yasası tasarıları ile ulaştırma ekosistemleri ve yeşil dönüşüm konuları ele alınacak. - AB Komisyonu tarafından hazırlanan 2022 kış dönemi ekonomik görünüm raporuna göre 2021 yılında meydana gelen %5,3'lük kayda değer büyümenin ardından AB ekonomisinin 2022 yılında %4, 2023'te ise %2,8 büyüyeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi’ndeki büyümenin 2022'de %4 olarak gerçekleşmesi ve ardından 2023'te %2,7'ye düşmesi bekleniyor.
Raporda ayrıca, yarı iletkenler ve bazı metal ürünlerin tedarikinde yaşanan güçlükler dahil olmak üzere tedarik darboğazlarının ve lojistik aksaklıkların 2022 yılının ilk yarısı boyunca üretim üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği öngörülüyor.