info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Uzunköprü, En Uzun Taş Köprü Olacak

Türkiye’nin ve dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü’nün UNESCO Dünya Kültürel Miras listesine alınması için çalışmalara başlandı. Edirne, Uzunköprü’nün listeye alınması halinde UNESCO’ya en fazla eser sokan dünyadaki sayılı şehirler arasında yer alacak.

Edirne Valisi Dursun Ali şahin, dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü'nün UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine alınması için çalışmalara başlandığını söyledi. Vali Dursun Ali Şahin, “Edirne tarihi eserler bakımında dünyada eşi benzeri olmayan bir şehir. Muazzam bir   tarihi eser zenginliğimiz var. Edirne'de daha önce yapılan çalışmalar neticesinde Selimiye  UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine, Kırkpınar ise Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmiş. Tabi bu çok önemli bir başarı, bizde bu başarıyı daha ileriye götürmek için 174 yüksek kemer üzerine bin 392 metre uzunluğunda  ve Ergene nehri üzerine kurulan dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü'nün  UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine alınması için çalışmalara başladık. Bu kolay bir süreç değil, bazı kriterleri var ve bizim çok iyi hazırlanmamız gerekiyor. Umuyorumki kısa süre içerisinde müracatımızı yapacağız ve olumlu sonu alacağız” dedi.
 
Vali Şahin, İspanya'da bulunan Roma köprüsünden daha eski ve daha uzun olan Uzunköprü'nün  UNESCO listesine girmesinin hem Türkiye  hem Edirne için çok büyük bir kazanım olacağını sözlerine ekledi.
 
UZUNKÖPRÜ’NÜN TARİHİ
 
Edirne’de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü(Cisr-i Ergene)’dür. Köprü, Edirne’nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.Uzunköprü, 1426 - 1443 yılında Osmanlı Padişahı II. Murat tarafından, dönemin başmimarı Müslihiddin'e yaptırıldı. Köprünün yapımında başmimar Usta Muslihinddin ile Mimar Mehmet birlikte çalıştı.
 
1.392 metre uzunluğunda, 6.80 metre genişliğindeki köprünün 174 kemeri vardır. Kemerlerinin bazıları sivri, bazıları yuvarlaktır. Köprünün yüksekliği ve genişliği yer yer değişir. Bazı ayaklarında selyaranlar, üstünde balkonlar vardır. Taş ayaklar arasında fil, aslan, kuş figürleri dikkat çeker.
 
Köprü, Osmanlı'nın Balkanlar'a yapacağı fetihlerde doğal bir engel olarak karşılarına çıkan Ergene Nehri’ni aşmak için kurulmuştu. Daha önce yapılan tahta köprülerin nehrin suları ile yıkılması üzerine yapılan taş köprü, Türk ordusunun akınlarını kışın da sürdürebilmesini sağladı. Uzun Köprü inşa edildiğinde köprünün başına cami ile imaret yapılmış ve Ergene Şehri adıyla bir ilçe inşa edilmiştir.Köprü, en son 1963’te onarıldı. Bu onarım sırasında üzerine beton dökülerek tarihi kimliğine zarar verilmiştir. Tarihi köprü üzerinden halen Edirne-İzmir Devlet karayolu geçmektedir. Köprü, günümüzde yıkılma tehlikesi ile karı karşıyadır.
Kaynak : Edirne Haber