Türkiye Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman,İstanbulSofya yüksekhızlı trenhattı ile ilgili olarak Bulgaristan veTürkiyeUlaştırma Bakanları birlikte görüştüğünü belirterek, "Kısa sürede bu projeyi de programa almak istiyoruz. Burada hedefimizin Türkiye'den Avrupa'ya hızlı tren yolculukları başlatmaktır. Biz Türkiye olarak bunun projesini tamamladık. Ancak Bulgaristan'ı bekliyoruz onlarda imkanlarını zorluyorlar. Tabi ki bu proje 5 yıl sürer diye düşünüyoruz.''dedi.
Tren yolunun Trakya hattındaki yenileme çalışmalarını yerinde görmek için Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine gelen Türkiye Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman Velimeşe Beldesi istasyonunda incelemelerde bulundu ve rayların yenileme çalışmasını Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek ve Çorlu Kaymakamı Ali Dursun ile birlikte denetledi.
Edirne-İstanbul tren seferlerinin yakın zamanda tekrar başlayacağını belirten Karaman, "İstanbul'u Edirne'ye bağlayan hatta en son 40 yıl önce bakım yapıldığı için bu hattı tekrar yenilemekteyiz. Bu yenilemede de 60 ray kullanmaktayız. Yani hızlı tren hattında kullandığımız ray sistemini kullanıyoruz. Bunun daha mukavemetli ve daha emniyetli olacağı için bu hattı bu sene içerisinde tamamı yenilenmiş olacaktır. Böylece İstanbul'dan Edirne'ye kadar olan hattımız yenilenmiş olacak. Bu ray yolunun şuana kadar 180 kilometresini yaptık. 100 kilometrelik bir yolumuz kaldı. Özel sektörün desteği ile bittiğinde 280 kilometrelik bir yol yapılmış olacak. Ahşap traversler vardı burada daha önce, ahşap travers kullanılmış onları değiştirip yerlerine beton travers kullanıyoruz. Çünkü ağır yük trenlerini ve hızlı yolcu trenlerini burada geçireceğiz. Yolcu trenleri daha hızlı ve konforlu olacaktır. Bunun içinde çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Şu anda 100 kişilik bir ekip günde 1 kilometre yolu yapmaktadırlar.Yıl sonu gelmeden Trakya hattı yenilenmiş olacak ve yeni yolcu ve yük trenleri ile hizmet vereceğiz." dedi.
AVRUPA'YA HIZLI TREN
İstanbul Sofya arasında yüksek hızlı tren hattı çalışmasının olduğunu belirten Karaman, "Bununla ilgili olarak Bulgaristan ve Türkiye Ulaştırma Bakanları birlikte görüştüler. Kısa sürede bu projeyi de programa almak istiyoruz.Burada hedefimizin Türkiye'den Avrupa'ya hızlı tren yolculukları başlatmaktır.Biz Türkiye olarak bunun projesini tamamladık. Ancak Bulgaristan'ı bekliyoruz onlarda imkanlarını zorluyorlar. Tabi ki bu proje 5 yıl sürer diye düşünüyoruz." dedi.
YOLCU SEFERLERİ TEKRAR BAŞLAYACAK.
Karaman, "Biz Trakya hattında zaman zaman büyük aksaklıklar yaşadık. Biz bununla ilgili olarak 2009 yılında çalışmaya başladık. Yenileme çalışmalarını başlamasıyla yüzde 60 tamamlamıştık. Yolcu trenleri ile ilgili bazı aksaklıklar oldu. Bunu biliyoruz. Bu yıl içerisinde bütün hattı yeniledikten sonra bu tür aksaklıklar olmayacak ve seferler normale dönerek trenlerin hızları 60- 150 kilometre çıkıp daha kısa zamanda Edirne- İstanbul seferleri yapılacaktır. Artık demiryolları olarak biz dünyada uygulanan en son teknolojiyle çalışıyoruz.Normal hatlar yenilenirken dünyada kullanılan malzemeleri kullanıyoruz.
Karaman sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hat yenileme çalışmalarının yanı sıra Türkiye'nin kendi trenin üretecek. Yüksek hızlı trenleri ve hızlı trenleri geliştirirken sanayiimizi de geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun içinde Türkiye'de yerli yapımı başlatmak için Adapazarı'nda yüksek hızlı tren üretilmeye başladı. Kardemir de raylar, bağlantı aparatları ile Çankırı'da makas fabrikası kurduk. Makine Kimya Enstitüsü birlikte tekerlekler ile ilgili bir üretime kısa sürede başlayacağız. Tren sanayisi hem yerli olacak, burada üretilip ihracat edeceğiz. Lokomotif üretiyoruz, Adapazarı'nda tren seti üretiyoruz Hedefimiz Türkiye'de tüm tren sanayisini yerli üretmek geliştirmek ve de gerektiğinde ihracat yapmaktır."
İncelemelerin ardından Karamaman Çorlu'dan ayrıldı.