info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Trakya da Buğday ve Kanola Hasadı Başladı

Türkiye nin ekilebilir tarım arazisi bakımından önemli bir yere sahip Tekirdağ da, 4 milyon dekar ekilebilir alanın yaklaşık 2 milyon dekarını oluşturan buğday ile kanolada hasat dönemi başladı.

Tekirdağ Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Şerif Baykut yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da verimlerin iyi olmasını beklediklerini ancak bazı buğday tohumlarında kök boğazı hastalığının görüldüğünü ve bunun verimi düşürdüğünü ifade etti.

 
Baykut, ''Duyumlarımız, verimlerin iyi olduğu şeklinde. Tüm önlemlerini almış çiftçilerimizde, hava şartlarından dolayı yaşanan kalite ve verim düşüklüğü olabilir. Son yağmurlar, özellikle Çorlu ve Çerkezköy ilçelerini etkiledi. Fakat il geneline baktığımızda fazla sıkıntılı bir durum yok'' diye konuştu.
 
Tekirdağ genelini etkileyecek bir verim düşüklüğünün beklenmediğini vurgulayan Baykut, son yağışların üreticiyi bir miktar korkuttuğunu bildirdi. Baykut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
''Tekirdağ'da 4 milyon dekar ekilebilir alanın yaklaşık 2 milyon dekarını buğday oluşturuyor. Kesin bir rakam söylemek doğru olmasa da bu yıl, 900 veya 1 milyon ton buğday hasat edilebilir. Rekolte düşüklüğü az miktarda yaşanabilir. Bu da, il genelini etkileyecek şekilde olmayacak. Biz de, yağışlar ve hastalıklar nedeniyle buğdayda rekolte kaybından korkmuştuk ama ciddi bir tehlike söz konusu değil.''
 
''BUĞDAY İTHALATINA İZİN VERİLMEMELİ''
 
Baykut, üreticilerin buğday fiyatlarının düşüklüğünden dolayı sıkıntı çektiklerini ifade ederek, hükümetin hasat zamanı buğday ithalatını durdurması gerektiğini belirtti. Baykut, şöyle konuştu:
 
''Bizim açımızdan en kötü durum buğday fiyatların düşük olması. Adana'da, kilosu 65-70 kuruştan alınan buğday, Tekirdağ'da 55 kuruştan alınıyor. Bizim maliyetimiz zaten 55 kuruş. Kaliteli buğdayımızın fiyatı 65-70 kuruş arası olmalı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), henüz fiyatları açıklamadı. Fakat buğday, piyasada 55-60 kuruştan alınıyor. Bugün, ekmekteki maliyet buğdayın kilosu 70 kuruşmuş gibi hesaplanıyor. Hasat zamanı, ithalata izin verilmemeli. Biz, üretimimizi yapmamız için, öncelikle kendimiz kazanmalıyız. İthal buğday ile Türkiye piyasası etkileniyor. Dünya nüfusu çoğalıyor. Gıdanın önemi giderek artıyor. Alın terimizin karşılığını almak istiyoruz.''
 
''KANOLA, ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR''
 
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde de kanola hasadına başlandığı bildirildi.
 
Hayrabolu Önder Danışmanlık Derneği Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, yağlık kanola bitkisinin hasadına başlandığını ifade ederek, merkez ilçe ve köylerde bu yıl 10 bin dekar kanola ekimi gerçekleştirildiğini söyledi.
 
Trakya'da, bu yıl 80 bin dekar kanola ekildiğini anlatan Çıkrıkçılı, ''Kanola bitkisi, Trakya'nın iklimine uygun yapısıyla çiftçilerimiz arasında ekimi her geçen yıl yaygınlaşıyor. Kanola bu yıl Trakya genelinde üye çiftçilerimiz arasında sözleşmeli ekim olarak 80 bin dekara ulaştı. Derneğimizin başlattığı uygulamayla üreticilerin hasadı sırasında temin ettiğimiz araçlar ile hasadı gerçekleştirilen üyelerimizin ürününü tarladan alıyor, anlaştığımız firmalara satışını gerçekleştiriyoruz'' ifadelerini kullandı.
 
Çıkrıkçılı, bu yıl kilogram başına 1,20 lira fiyat beklediklerini söyleyerek, kanola eken üreticilerin uygun hava şartlarının da gerçekleşmesi sonucu ortalama dekar başına 350-400 kilogram kanola hasadı gerçekleştirdiklerini kaydetti.