info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kırklareli ne Spartaküs Heykeli

Roma döneminde Trakya da yaşadığı öne sürülen ve Gladyatör olarak anılan Spartacus e Kırklarelililer sahip çıktı.

Roma döneminde Trakya'da yaşadığı öne sürülen ve 'Gladyatör' olarak anılan Spartacus'e Kırklarelililer sahip çıktı. Trakyalı olmasının bile sahiplenmeye yeterli olduğunu belirten Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, "Spartacus bir dünya markası. Kırklareli'nin tanıtımı anlamında dünyaca tanınan bir kişiliğin olması bize çok fayda sağlar. Bu nedenle ilimize bir Spartacus heykeli dikmeyi düşünüyoruz" dedi.

Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği ve Kırklareli Hareketi Derneği 'Spartacus Kırklarelili mi?' konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Spartacus'un Kırklareli'de yaşadığnı öne süren gazeteci-yazar Nazif Karaçam ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İlk Çağ Tarihi öğretim üyesi Prof.Dr.Hamdi Sayar katıldı. Kırklareli Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve çok sayıda kişi de paneli izledi.

Kırklareli'nin tarihi konusunda birçok kitap ve makale yazan araştırmacı gazeteci yazar Nazif Karaçam, şöyle dedi:

"Spartacus, dünya çapında özgürlük mücadelesi veren ve dördüncü hareketi ve ihtilali başlatan bir liderdir. Tarihin ve bir takım yazılı kaynakların belirttiği gibi Trakya'da yetişmiş, fakat büyük Roma İmparatorluğu'nun temellerini sarsmış bir özgürlük savaşçısıdır. Spratacus, İ.Ö. 73 yılına kadar geçmişi bilinmeyen, nerede doğduğu ve ailesi hakkında bir bilginin olmadığı bir kişidir. Trakyalı olduğu yazılmaktadır. Roma'ya göre uzak Trakyalı şimdinin Türkiye Trakya'sı olmaktadır. Coğrafyada 3 Trakya vardır. Türkiye Trakya'sı, Yunanistan Batı Trakya'sı ve Bulgaristan Trakya'sı. Yazılı kaynaklar da Spartacus'un Bulgaristan Rodop Bölgesi'nde doğduğunu söylüyor. Yunanlılar, Makedon olduğunu söylüyorlar. Fakat Türkiye Trakya'sından bahseden bir yazar görmedim. Bu akşam Spartacus'un Türkiye Trakya'sından olduğunu sizlere söylüyorum." Prof.Dr. Hamdi Sayar ise, Spartacus'un yaşadığı yerler yerine hayatını anlattı.

"HEYKELİ DİKİLECEK"

Konferans ardından konuşma yapan Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Belediye Meclisine konunun getirildiğini ve sıcak baktıklarını söyledi. Çağlayan şöyle dedi:

"Neden böyle Dünyaca ünlü bir savaşçının yaşadığı yer Kırklareli olmasın' dedik. Roma İmparatorluğu'nun yıkılış döneminde önemli bir rol oynamış savaşçı, güçlü ve zeki bir kişilik olarak bilinir. Trakyalı olduğu konusunda tarihçiler arasında bir görüş birliği vardır. Trakyalı olması konusunda Nazif Karaçam bir tespit yapmış. Trakyalı olması dahi bizim için sahiplenmeye yeterdir. Spartacus bir dünya markası. Kırklareli'nin tanıtımı anlamında dünyaca tanınan bir kişiliğin olması bizlere çok fayda sağlar. Bu nedenle ilimize bir Spartacus heykeli dikmeyi düşünüyoruz. Trakya'da bir Spartacus heykeli olması çok yadırganmaz. Bir firma belediyemize gelerek heykel konusunda görüşme yaptık. Bu günlerde Spartacus heykeli için bana 'Bu kadar yol bozukken heykel mi yapıyorsunuz?' diyenler de olabilir. Zamanı gelince yol da yapılacaktır, heykelde yapılacaktır. Kırklareli'nde sanat eserlerinin olması gerekiyor. Yoksa güzel ve büyük bir kasaba oluruz. Güzel olabiliriz ama kasaba oluruz."

KUTU
Spartacus kimdir?

Gençliğini Trakya'da geçiren Spartacus, bir savaşta Romalılara esir düşmüş ve köle olarak satılmıştı. Bir köle olarak yaşayamayacak kadar özgürlükçü olması nedeniyle kısa zamanda sahibinin yanından kaçmış ve kiralık asker olmuştu. Ama tüm kölelerde olduğu gibi Spartacus'un vücudundaki damga da onun daima bir köle olarak kalacağının belirtisiydi. Bu nedenle, Spartacus, gladyatör okuluna verildi ve orada öldürmekle yükümlü olduğu diğer kölelerle tanıştı. Modena'daki ölüm gününe sıkı denetim altımda hazırlanan kölelerin Spartacus'ün özgürlükçü düşünceleri benimsemeleri fazla uzun sürmedi. Spartacus ve arkadaşları önce gladyatör okulundan kaçmayı daha sonra diğer köleleri de yanlarına alarak Romanın güçlü ordularını yenilgiye uğratmayı düşünüyorlardı. Yoğun savaş dönemiyle Spartacus, kurtuluşun gelen saldırıları karşılamakla değil, yönetimi ele geçirmekle sağlanacağının farkına varmıştı. Özgürlükçü bir yaşam kurmak için güneye hareket etti ve kısa bir savaş sonunda Thurium şehrini aldı. Bu şehri merkez yaparak kendi yasalarını uygulamaya başladı. Altın ve gümüş biriktirmeyi, yüksek fiyata mal satmayı yasaklayan anlayışın toplum yararına yaptığı düzenlemeler kısa zamanda eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaşamın olanaklarını sağlamış, bu gelişmeler Roma ve onun arkasındaki güçlü toprak sahiplerini rahatsız etmeye yetmişti. Spartacuscuların giderek çoğalması ile kendi egemenliklerini kaybedeceklerini anlayan Roma egemenleri diğer ülkelerin de desteğini alarak güçlü bir orduyla tekrar bir saldırı başlattılar. Son iki büyük savaştan sonra kumandanların arasında çıkan anlaşmazlıkların da etkisiyle M.Ö 71 yılında Spartacus ve ordusu yenilgiye uğradı. Bu yenilgi ile birlikte Spartacuscular kölelikten kurtulmak uğruna yaptıkları büyük savaşımın son perdesini oynadılar. Spartacus de dahil olmak üzere birçok özgürlükçü, savaşta öldü, geride kalanlar ise çarmıha gerilerek katledildi.

Kaynak : Haberi Duydunmu