info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İstanbul un Parlayan Yıldızı Silivri Olacak

İstanbul a "iki yeni kent" söylemi, gözleri Silivri ve Kartal a çevirdi. Bu iki ilçenin adının bu projelerde yer alması, bölgeyi nasıl hareketlendirecek? Özellikle Silivri ye havaalanı yapılması gündemde; peki planda başka neler mevcut?

Biri Avrupa yakasında, diğeri Anadolu yakasında İstanbul'a iki ayrı şehir kurulacak. İstanbul'da 3. uluslararası havaalanı inşa edilecek. 3. Boğaz Köprüsü tamamlanacak. Kıtaları deniz altından birleştiren biri raylı, diğeri tekerlekli araçlar için olmak üzere iki tüp geçit oluşturulacak. 235 kilometrelik raylı sistem ağı 2023 yılına kadar en az iki katına çıkarılacak. İki yeni kongre merkezi, yeni bir uluslararası fuar merkezi, uluslararası temalı bir eğlence parkı, yeni müzeler ve yeni marinalar inşa edilecek. Galataport ve Haydarpaşaport projeleri hayata geçirilecek.

Bunlar Ak Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan İstanbul'a ait projeler...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Erdoğan'ın ayrıntılarını 27 Nisan'da açıklayacağını belirttiği "iki yeni kent projesi" için gözler Silivri ve Kartal'a çevrildi.

Söz konusu bu projeler, gayrimenkul piyasasını nasıl etkileyecek? İstanbul'da hangi bölgeler değer kazanacak.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya değerlendirdi...

SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKANI ÖZCAN IŞIKLAR:
"Silivri'nin öne çıkması ilçemiz açısından önemli bir olay ama Sayın Başbakanımızın dediği proje çok eskiye dayanıyor. Çanakkale Boğazı'nın köprüye bağlanması ve ikinci alternatif şehir oluşturulması amacıyla 1980'lerde gündeme gelen bir projeydi.

Tansu Çiller hükümeti zamanında uydu kent yapılması planlanan ayrı bir proje vardı.

Yine İstanbul'un 2007-2009 yılları arasında onaylanan yeni "100 binlik planı"nda Pendik ve Silivri, plan bütünlüğünde yeni bir şehir yapılanmasına gidiyordu. Eğitim ve teknoloji alanları, tarım teknoloji parkı ve havaalanı projesi de bu planda vardı.

Dolayısıyla bu yeni birşey değil... Seçim öncesi planın hayata geçirilmesini öngören bir mesaj...

Raylı sistemin Gümüşyaka'ya kadar geleceğini, eğitim-bilişim-teknoloji alanı olarak "silikon vadisi" gibi tanımlayabileceğimiz bir kentin yapılması, havaalanı, Haydarpaşa'nın taşınması konusunda bir lojistik, iki tane otogar... Bunlar sadece Pendik ve Silivri için düşünülen projeler.

İSTANBUL'DAKİ BEŞ İLÇE
İstanbul plan dahilinde Bakırköy, Bağcılar, Kadıköy, Pendik ve Silivri olarak beşe bölünmüştü. Üç ilçe için yapılacaklar tamamlandı. İki tanesi ise henüz yerleşime doymamış, potansiyeli olan iki bölge...

O nedenle, Başbakan'ın açıklamalarını bu planın öngörülerinin hayata geçirilmesi olarak değerlendiriyorum.

SİLİVRİ'YE "SİLİKON VADİSİ"
27 Nisan'daki "Çılgın Proje" de Silivri tarafı olursa; sanıyorum ki bir "silikon vadisi" yapılacak ve dünyanın Hindistan'a yaptığı fonksiyonu, Türkiye Silivri'ye yapacak. Bu sayede Türkiye'de dünyada sayılı bir bilişim vadisine dönüşebilir.

SİLİVRİ'DE GAYRİMENKUL FİYATLARI ARTACAK
Silivri'deki gayrimenkul fiyatlarının hızlı bir şekilde yükseleceğini ve büyük rantlara gebe olduğunu söylemiştim. Bu açıklamayla; bu söylemim daha da önem kazanıyor.

Önümüzdeki günlerde İstanbul'da tam tersine bir gelişme yaşanabilir. Konut fiyatları düşebilir ya da sabitlenebilir ama Silivri'de yüksek derecede bir artış potansiyeli söz konusu. Şu anda bile "Havaalanı Silivri'de yapılacaktır" açıklamasından sonra çok ciddi bir gayrimenkul hareketlenmesi oldu. Konut fiyatlarında da öyle. Silivri, çok önemli fırsatlar içeren bir bölge. Hizmet sektörünü geliştirecek potansiyele sahip.

İstanbul geneline bakarsanız; Silivri değer olarak çok düşük. Örneğin en yakın merkez Bakırköy ile kıyaslarsanız, fiyatları çok düşük, doyma noktası çok yüksek, potansiyeli ve fırsatları yüksek bir yerleşim bölgesi. İstanbul'un parlayacak yıldızının Silivri olacağı çok açık.

DÖRT ÜNİVERSİTE GÜNDEMDE
Biz de buna göre çalışmalar yapıyoruz. Üniversitelere davet çıkardık, dört üniversitesinin yer tahsisini yapıyoruz. İkisi hayata geçecek. Bunlar çok heyecan verici projeler...

Ancak burada çok dikkat edilmesi gereken bir nokta var; İstanbul'a iki yeni şehir kuracağız derken, Silivri'ye bir şehir kurarsanız ve İstanbul'dakileri dışarı çıkarmadan yeni bir şehir yaparsanız, yeni bir nüfus demektir. 30 milyona varır ki bunun altyapısını karşılamak mümkün değil...

100 binlik planda şehrin altyapısının öngördüğü rakam 16 milyon. 8 milyonunu bu tarafa kaydırırsanız ve içerisini boşaltmadan 8 milyon daha ilave yaparsanız 24 milyon olur; şehir bunu taşıyamaz.

ÇORLU HAAVALANI
Havaalanı, Silivri'de 20 milyon metrekare bir alana tekabül eden birinci derece tarım alanını tarifliyor. Eğer bu Gazitepe köyünün üzerinde olursa... Ama bir alternatif olarak da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıkladığı Çorlu Havaalanı sivil havacılığa açık. Büyüme potansiyeli var ve Sİlivri'ye 20 dakika mesafede. Sanıyorum bu da alternatiflerin arasında değerlendirilirse, Silivri'de ekilebilir birinci derece tarım alanlarının  ve ekolojik yapısının korunacağını düşünüyorum."

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI DERNEĞİ (GYODER) BAŞKANI IŞIK GÖKKAYA:
"İstanbul'un gelişme bandına baktığınız zaman, başka bir yönde büyümesi çok zor. Batıda Tekirdağ, doğuda ise Kartal-Pendik-Gebze tarafında büyüyebilir. Ama belli yerlerin isminin telaffuz edilmesi, oralarda kısa sürede planlama ve yapılan büyük bir çalışma var.

Silivri zaten, havaalanının yapılacağının söylenmesi ile ciddi anlamda bölgesel bir işaretti. Kartal, Maltepe, Orhanlı ve Şile-Ağva kısmı da zaten gelişmenin görüldüğü yerler. Kartal'da büyük bir kentsel dönüşüm çalışması yapılıyordu. Fiyatlarında o bölgelerde artışı söz konusu olacaktır. Yatırımcılar ve proje geliştiriciler bu bölgelere yöneleceklerdir."