Tekirdağ Doğa Sporları Başkan Yardımcısı paraşüt sporcusu Arslan Hamza Algül, Yıldız Dağları'ndan doğup Ege Denizi'ne dökülen Ergene Nehri'nin kirliliğini paramotoruyla uçuşlar yaparak havadan görüntüledi. Nehrin doğduktan sonra ilk 15 kilometrelik alanda berrak aktığını ifade eden Algül, "Nehir ağır sanayi tesislerinin yoğunlaştığı Çorlu İlçesi Ulaş Beldesi yakınlarında sanayi atıklarıyla birlikte simsiyah bir renge bürünüyor" dedi.
Arslan Hamza Algül, Ergene Nehri'nin kirliliğinin belgeselini çekmek için 4 ay önce çalışmalara başladı. Paraşüt sporcusu olan Algül, paramotoruyla havadan ve yerden nehrin Yıldız Dağları'ndan doğup, Ege Denizi'ne dökülene kadarki tüm noktalarını görüntülediğini söyledi. Ergene Nehri'ni kirleten sanayi atıklarına ve bu yaşanan çevre katliamına dikkat çekmek istediklerini belirten Algül, Tekirdağ'ın Saray İlçesi'ne bağlı Çakıllı Beldesi'ndeki Karatepe Mevkiinde Ergene Nehri'nin doğduğu yerde çekimler yaptı. Paramotorla havadan çekilen görüntülerde ağaçların arasında doğan nehir, Saray İlçesi'ne kadar yaklaşık 15 kilometre berrak bir şekilde aktığını ifade eden Algül, "Saray'da evsel atıkların karıştığı nehir, sanayi atıklarının bulunduğu Çorlu İlçesi'ne kadar hafif sarımtırak bir renkte akışını sürdürüyor. Nehir ağır sanayi tesislerinin yoğunlaştığı Çorlu ilçesi Ulaş Beldesi yakınlarında sanayi atıkları ile birlikte simsiyah bir renge bürünüyor. Bu noktaya kadar canlı popülasyonunun olduğu nehirde, sanayi atıklarının karışmasıyla birlikte canlı hayatının sona erdiği görülüyor" diye konuştu.
'Çorlu DA SİMSİYAH OLUYOR'
Arslan Hamza Algül, Ergene Nehri'nin yıllardır sanayi atıklarıyla zehirlendiğini ileri sürdü. Algül, "Ergene Nehri'nin nasıl kirlendiğini ortaya koymak için böyle bir çalışma yaptım. Yıldız Dağları'ndan doğan Ergene'nin sanayi atıkları tarafından öldürülmesini havadan açık bir şekilde görüntüledim. Yıldız Dağları'ndan doğan nehirde Çorlu İlçesi'ne kadar hayat devam ediyor. Buraya kadar olan bölümde suda balık başta olmak üzere birçok canlı hayat sürüyor. Ağır sanayi atıklarının karıştığı Çorlu'dan itibaren nehir zifte dönüşüyor. Buradan sonra nehirde kurbağa dahi yaşamıyor" dedi.
Son yıllarda hükümet tarafından Ergene'yi temizlemek için köklü çalışmaların yapıldığını belirten Algül, belgeselini tamamladıktan sonra görüntü ve fotoğrafları, yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ücretsiz olarak göndereceğini de sözlerine ekledi. -