info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.1155
Dolar Satış
:
34.1769
Euro Alış
:
37.0392
Euro Satış
:
37.1059
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Candan YÜCEER in 8 Nisan Dünya Romanlar Günü Mesajı

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde yazılı bir mesaj yayımladı. Siyasi iktidarın Romanlar’ın kapılarını sadece seçim zamanı çaldığını söyleyen Yüceer, Romanlar’ın kronik hale gelen barınma, eğitim, sağlık ve istihdam sorunlarının acilen aşılması gerektiğini bildirdi.

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde yazılı bir mesaj yayımladı. Siyasi iktidarın Romanlar’ın kapılarını sadece seçim zamanı çaldığını söyleyen Yüceer, Romanlar’ın kronik hale gelen  barınma, eğitim, sağlık ve istihdam sorunlarının acilen aşılması gerektiğini bildirdi. 
 
Birçok farklı kültürün ahenkli bir mozaik oluşturduğu ülkemizde, bu mozaiğin en renkli ve en önemli parçalarından biri de Roman vatandaşlarımızdır.
 
Kendilerine özgü yaşam biçimleriyle bin yıldır aynı topraklarda, kardeşçe yaşadığımız Romanlar’ın maalesef kronik hale gelen sorunları bulunmaktadır. Bu sorunların en başında da, barınma, eğitim, sağlık ve istihdam gelmektedir.
 
Romanlar bu ülkenin eşit yurttaşlarıdır ve devletin tüm imkânlarından diğer yurttaşlar gibi eşit şekilde yararlanmalıdır. Devlete karşı tüm sorumluluklarını eksiksiz yerine getiren Romanlar’ı yok saymak, görmezden gelmek, kabul edilir bir durum değildir. Karşılaştıkları sorunlar acilen aşılmalı, gerek barınma ve eğitim, gerekse sağlık ve istihdam alanlarında çözümler üretilmeli, sosyal hayatın içerisinde güçlendirilmeli, kültürlerini ve kendilerini özgürce ifade edecek alanlar yaratılmalıdır.
 
Ancak; ülkemizde siyasi iktidar, sadece seçim zamanı hatırladığı, oy istemek için kapılarını çaldığı Romanlar’ın sorunlarına çözüm üretmek yerine, yenilerini eklemektedir. Romanlar mahallelerinden koparılmakta, evleri kentsel dönüşüm adı altında yerle bir edilmeye, yaşam biçimleri zorla değiştirilmeye çalışılmakta, kendilerine istemedikleri  bir yaşam biçimi dayatılmaktadır.
 
Roman vatandaşlara yönelik insanlık dışı uygulamaların örneklerini maalesef dünyada da görmekteyiz.  Avrupa’da birçok ülkede insan onuruna yakışmayacak bir şekilde Romanlar tecrit edilmekte,  mahallelerine ‘utanç duvarı’ örülerek, yaşadıkları yerler ayrılmaktadır.  Romanlar’a yönelik bu bakış açısı bir an önce değişmeli, bu insanlık dışı tutuma ve ayrımcılığa son verilmelidir.
 
Dünyanın birçok yerinde hak etmedikleri muamelelerle karşılaşan Romanlar’a yönelik  bu uygulamaların bir an önce son bulması ümidiyle, başta Trakya’daki Roman hemşehrilerim olmak üzere, ülkemizin dört bir yanındaki ve tüm dünyadaki Romanlar’ın 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutluyorum.