info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

423. Ölüm Yıldönümü

Mimar Sinan ölümünün 423. yılı kapsamında, ustalık eseri Selimiye Cami nin bulunduğu Edirne de çeşitli etkinliklerle anıldı.

Mimar Sinan ölümünün 423. yılı kapsamında, ustalık eseri Selimiye Cami'nin bulunduğu Edirne'de çeşitli etkinliklerle anıldı.

Mimar Sinan ölümünün 423. yılı kapsamında, ustalık eseri Selimiye Cami'nin bulunduğu Edirne'de çeşitli etkinliklerle anılıyor. 9 Nisan Mimar Koca Sinan Anma Günü etkinlikleri kapsamında, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği iş birliğinde "Yabancı gözüyle Balkanlardaki Osmanlı Mimari Mirası" paneli düzenlendi.

Oturum Başkanlığını mimar Doğan Hasol'un yaptığı Devecihan Kültür Merkezi'ndeki panele, Romanya İon Mincu Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesi Miras Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Anca Bratuleanu, Romanya İon Mincu Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesi Doktora Öğrencisi Mihnea Diana, Bulgaristan Jeodezi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emil Yordanov ile Yunanistan Trakya Democritus Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nikolas Lianos konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Anca Bratuleanu yaptığı konuşmada, Osmanlı mimarisinin, iç yapı ve bezeme sanatlarının 3 yüzyıl boyunca Romanya mimarisini çeşitli şekillerde etkilediğini söyledi. Doktora Öğrencisi Mihnea Diana da, Bükreş ve Eflak kent modernleşmesinin Osmanlı etkisiyle şekillendiğini belirtti. Doç. Dr. Emil Yordanov ise, bir çok anlamda Türkler ve Bulgarların yaşam ve barınma şeklini karakterize eden değerlerin aynı olduğunu ifade ederek, "Türkler ve Bulgarların yaşam ve barınma şeklini karakterize eden değerlerin bir kısmı Arap, İran ve Sasani kültürüne, bir kısmı da iklim, yerel özellikler, inanç ve ideolojiye dayanır" dedi.

Doç. Dr. Nikolas Lianos da Yunanistan'da akademik çevrelerde Osmanlı eserlerine olan ilginin her geçen gün arttığını anlatarak, şunları kaydetti: "Yunanistan'da 2002 yılında çıkarılan Arkeoloji Kanunu'nun "Eski eserlerin ve Yunan Kültürel Mirası'nın Korunması" başlıklı maddesi Yunanistan'da koruma altına alınan eserleri, 1830'dan önceki döneme ait eski eserler ve Yunanistan'ın kuruluş tarihi 1830'dan sonraki döneme ait Yunan kültürel eserleri olarak ikiye ayırmaktadır.

Birinci kategoride yer alan Osmanlı Dönemi eserlerine olan akademik ve bilimsel ilgi 20. yüzyılın başlarında artmış ve günümüzde daha da artan bu ilgiye paralel olarak birçok bilimsel ve yazınsal çalışma yürütülmektedir. Öte yandan yürütülen konservasyon çalışmaları sayesinde ve bu çalışmaların parçası olarak zengin bir bibliyografya da oluşmaktadır" Panele, dinleyici olarak Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner'in yanı sıra, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Ramis Şen, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vilco Markov, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.