Trakya Kalkınma Ajansı’nın danışma organı olarak görev yapan Ajans Kalkınma Kurulu, 2013 Yılı ilk toplantısını 24 Eylül 2013 Salı günü Edirne’de gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın hemen ardından başlayan toplantıda Edirne Valisi Hasan Duruer, kurul üyeleri, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, Ajans çalışanları ve çok sayıda basın mensubu hazır bulundu.
Toplantı TRAKYAKA Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün’ün açılış konuşması ile başladı. Kalkınma Kurulu’nun Trakya Bölgesi’nin kalkınma stratejilerinin belirlenmesinde önemli bir misyonu olduğunu hatırlatan Üstün, Ajans faaliyetlerinin bölge aktörleri tarafından yönlendirilmesi için üyelerin katılımcılığının önemine dikkat çekti. Genel Sekreter Mehmet Gökay Üstün şunları söyledi: Kalkınma Kurulu bünyesinde barındırdığı birbirinden değerli 100 üyesi ile bu yapının danışma organı niteliğindedir. Bu kurulun üyesi olan kurum ve kuruluşlar bünyelerinde barındırdıkları birikimi burada ne kadar paylaşma, tartışma fırsatı bulurlarsa katılımcılığa ve Trakya’nın kalkınmasına o kadar katkıları olacaktır. Son günlerde bu kurulun etkinliği ülkemizin her köşesinde sorgulanır hale geldi. Böylesine değerli bir kurulun yılda sadece iki defa toplanıp sonuca etki edecek kararlara alamaması oldukça düşündürücüdür. Bu sıkıntıları ve yakınmaları göz önünde bulunduran hükümetimiz pek yakında bu konuda yeni düzenlemeler yapacaktır. Bugün seçim gündemiyle toplanan Kalkınma Kurulu’na ve seçilecek yeni yönetime çalışmalarında başarılar diliyorum.
Mehmet Gökay Üstün’ün sunumunun akabinde Kalkınma Bakanı uzmanlarından Nuri Barış Tartıcı söz aldı. Türkiye’deki planlama geleneği ve uygulamalarından söz eden Tartıcı, Kalkınma Ajansları genelinde ve Kalkınma Kurulu özelinde bazı düzenlemelerin ve yeniliklerin yapılacağını vurguladı. Daha sonra Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu adına Başkan ve Edirne Valisi olan Hasan Duruer konuştu. Duruer konuşmasında şunları söyledi: 2023 yılında dünyadaki ilk 10 büyük ekonomi arasına gireceğiz diyoruz. 2 trilyon doları aşan bir milli gelirimiz olsun istiyoruz. Bu hedef ulaşılamayacak bir hedef değil. Şehir şehir, bölge bölge ve tüm Türkiye olarak çalışırsak bu hedefe varabiliriz. Biz de Trakya olarak bu hedefe ulaşma konusunda katkılarımızı yapacağız. Bölge içinde ve bölgeler arasındaki farklılıkları azaltacak ve kalkınmayı ülke sathına yayacak bir politikanın, uygulama başarısı her şeyden önce ulusal ve yerel düzeydeki aktörlerin verimli işbirliğini gerektirir. Yerel düzeyde bu katılımcılığı, şeffaflığı, hesap verilebilirliği sağlayabilmenin mekanizması bugün için Kalkınma Ajansları ile oluşturulmuştur. Kalkınma Kurulu da bu yapının en önemli parçası. Bu yapının görev ve yetkilerinin arttırılması ve ıslah edilmesi kanımca da yerinde olacaktır. Bugün burada seçilecek olan yeni Kalkınma Kurulu Başkanı’na, yardımcılarına ve Kalkınma Kurulu’na başarılar diliyorum.
Daha sonra geçici bir divan kurulu oluşturuldu ve divan kurulu üyelerinin seçimine geçildi. İki turda yapılan oylama sonucunda 81 katılımcının %41’inin oylarını alan Fehmi Altayoğlu ve 81 katılımcının oylarının % 55’ini alan Ercan İhtiyar asıl katip üyeliklere seçilirken, yedek üyeliklere Özay Cebeci ve Mehmet Altaş seçildi. Günün en önemli seçimi olan Kalkınma Kurulu Başkanlığına Turhan Altınel, Serdar Manga ve Recep Erol aday oldu. Başkan adaylarının kendini kurula tanıtmasından sonra seçime geçildi. İki turda yapılan oylamanın ilk turunda toplam oyların %62’sini alan Turhan Altıntel ve % 27’sini alan Recep Erol ikinci tura kaldı. İkinci turda kullanılan oyların sonucunda Trakya Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanlığı’na toplam 81 katılımcının %62’sini alan Turhan Altıntel seçildi. Altıntel toplantı sonunda yaptığı teşekkür konuşmasında kurul üyelerinin ve Trakya’nın sesi olacağını söyledi.