info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.9529
Dolar Satış
:
35.0159
Euro Alış
:
36.6959
Euro Satış
:
36.7620
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Trakyalılar Termik Santral Projesinin İptalinden Memnun

Bölge halkının ve çevrecilerin ‘Çiçek gibi Trakya’ya termik santral olmaz be ya’ sloganıyla başlattıkları mücadele sonunda santral projesi iptal edildi.

Kırklareli’nin Tekkeşeyhler mevkiinde bulunan Dokuzhöyük ve Yenimahalle köylerinde kurulması planlanan termik santral projesi, bölge halkının tepkisi sonrası iptal edildi. Projenin iptal edilmesinin ardından Milliyet’e konuşan bölge halkı, kararı sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Kırklareli’nin Dokuzhöyük mevkiinde kurulması planlanan termik santral projesi, bölge halkının ve çevrecilerin kararlı mücadelesi sonrasında iptal edildi. Projenin tarım arazilerine ve bölgeye vereceği zararı raporlaştıran çevre örgütü Greenpeace, “Trakya’da üç santralin iptaliyle termik santrallere bağlı yaşanabilecek 11 bin 230 erken ölümün önüne geçilmiş oldu. ‘Çiçek gibi Trakya’ya kömürlü termik santral olmaz be ya’ sloganımız karşılık buldu” değerlendirmesini yaptı.

‘Tehdit kalktı’

Yüzde 85’i tarım arazisi olan, 50 hektarlık alanı kapsayan termik santral projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildiğini duyuran Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, şöyle konuştu: “Bugün Trakya halkının ve sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi, bir kömürlü termik santral tehdidini daha ortadan kaldırdı.

Kırklareli’nde planlanan kömürlü termik santrale, yaşamları, gelecekleri ve temiz hava hakları için, ayçiçeği aşkına ‘hayır’ diyen Trakya halkı kazandı. Greenpeace Akdeniz’in, bölge tarımıyla ilgili raporu, santralin planlandığı bölgenin birinci sınıf tarım topraklarından oluştuğunu ortaya koymuştu. Santral su kaynaklarını ve bölgenin temiz havasını da tehdit ediyordu. ÇED raporu santralin saatte 120 ton su tüketeceğini ifade ediyordu. Yine Greenpeace’in yaptığı modellemeye göre, santral doğaya yılda yaklaşık 3 milyon ton karbondioksit salacaktı.

Projeyi mümkün kılan çevre düzeni planı değişikliği de geçtiğimiz aylarda Danıştay tarafından iptal edilmişti. Yargının verdiği bu kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projenin tarım toprakları ve su kaynakları üzerindeki etkisini gözeterek aldığı bu nihai karar ile takip etmesini memnuniyetle karşılıyoruz.”

‘Tarımı bitirecekti’

Santralin iptali için iki yıldır mücadele verdiklerini söyleyen Kırklareli Yenimahalle Muhtarı Mustafa Paydak, “İki yıldır mücadele veriyorduk. Verdiğimiz mücadelenin sonucunu aldık. Termik santral iptal edildi. Çok mutlu olduk. Haberi alınca sevindik. Eğer termik santral kurulmuş olsaydı doğaya çok büyük zararı olacaktı. Bir sürü kişi sağlığından olacaktı. Sadece köyümüzde değil bütün Trakya’da insan sağlığını etkileyecekti. Doğaya verdiği zarardan dolayı üretim olmayacaktı. Tarımı bitirecekti” ifadelerini kullandı.

DOKUZHÖYÜK MUHTARI MUTLU: DOĞAMIZ KURTULDU

Termik santralin iptal edilmesinin hem halk için hem de doğa için çok iyi oldunu belirten Dokuzhöyük Köyü Muhtarı Adem Alsak, şunları söyledi: “Artık kömürlü termik santrallerin kullanımının uygun olmadığı düşünülüyor. Tabii ki elektrik, enerji lazım. Ama bunun için güneş, rüzgar gibi başka alternatifler var. Bu bölgede yaşayan herkes gibi kömürlü termik santrale karşıyım. Verdiğimiz mücadele sonucunda iptal edildi.

Evde yaktığımız sobanın kömürü bile ortalığı mahvediyor. Termik santralinkini siz düşünün. Hayvancılık, tarım bunlar ülkeye katma değer katan ürünler. Bu topraklarda büyüdük, çocuklarımıza bunları bırakmak istiyoruz. İptal olması hem halk için hem de doğa için çok iyi oldu. Doğamız kurtuldu. Eğer bir şey yapılacaksa tarım arazilerini sulayabilmek için sulama kanalları yapılsın. Tarımdaki üretimiz artmış olur” dedi.