Bir dönem uluslararası alanda agresif büyüme stratejileri izleyen Wal-Mart, Carrfeour, Metro gibi dev perakende markalarının artık, kendi ülkelerine dönmeye başladığını kaydeden, sektörün önde gelen isimlerinden Servet Topaloğlu, “Şimdi bir geri çekilme dönemi yaşanıyor. Perakende yerel bir iş bu anlaşıldı. İç pazarda dengeler değişebilir” dedi. Topaloğlu, 4'üncüsü düzenlenen Keşan Ekonomi Forumu'nda konuştu.
Tansaş, Mercedes, Real gibi Türkiye'nin önde gelen markalarında uzun süre üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra şimdi şirketlere danışmanlık hizmeti veren Topaloğlu, perakende raflarında da önümüzdeki dönemlerde bir değişimin yaşanacağını dile getirdi. Topaloğlu, 10 farklı markaya ait aynı ürünün yer aldığı rafların artık değişeceğini dile getirerek, “Akıllı perakendecilerden muadil ürünlerden arındırılmış modern raflar bekliyorum” yorumunu yaptı.
Perakendenin hem dünyada hem de Türkiye'de daralma sürecine girdiğini dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Sinan Öncel buradaki etkenleri, “e-ticaretin gelişmesi, asgari ücretin artışı ile tüm ücretlerde yukarı doğru artış olması, yaşanan terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi” olarak sıraladı. Öncel, “Turizmin olumsuz etkileri ile birlikte içinden çıkılmaz bir sorunlar yumağı haline geldi. Bu perakendenin üzerine yük olmaya başladı. Kira anlaşmalarında yeni bir düzenlemeye gidilmesini sağlamak istiyoruz” dedi.
Mercan Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan, Türkiye'de ilk Gıda İhtisas OSB'nin Keşan'da kurulacağını kaydetti. OSB'de 70 farklı sektörün bulunacağını vurgulayan Mercan, “Yaklaşık 300 bin dönüm arazi sulanmaya başlandı. 1 milyarlık ekonomi yaratmasını bekliyoruz” diye konuştu.