Türkiye’de denizlerde geçen sene 1 Eylül’de başlayan avlanma mevsimi bitti. Denizden son nasiplerini toplayan balıkçılar, yaz mevsiminin sonuna kadar teknelerinin ve ağların bakımını yapacak.
Her ne kadar balık yok desek de denizden bir şeyler tutuldu. 6 ay içinde kooperatiflerin düzenlediği nakil belgesi üzerinden kayıtlara göre sadece hamsi olarak Yalova bölgesinde 40-50 bin ton balık tutulmuş. Balıkçıları bu sezon hamsi, sardalya, istavrit, tekir, fener, bako ve sarı mezgit gibi balıkların ayakta tutmuş.
Balık yasağı geldi deniliyor. Halkımızı bilinçlendirmemiz lazım bu konuda, sadece büyük gırgırlara, büyük kayıklara yasak var, küçük kayıklara avlanma yasağı yok. Tezgahlarımızdan balık eksilmeyecek.
Marmara Denizi’nde balıkçılık göçle gelen balıklara bağlı. Geçen yıla göre palamut sayısında iki kat artış gözüküyor ama bu palamut Marmara Denizi’nden avlanmadı, Karadeniz’den geldi. Karadeniz’de palamut iyi başladı ama sonu iyi gelmedi. Marmara’da sardalya avlanıyordu ama bu sene sardalya yarı yarıya düştü. Hamsi'nin gelişi yükseldi. Bu hamsi de Marmara’dan avlanan hamsi değil, Karadeniz’den gelen hamsi. Marmara’dan avlanan hamsi minicik oldu. Tavuk yemi gibi, avlanmaması gereken hamsi.
Marmara balıkçısı teknesini barınaklarına bağlayalı bir ay oldu. Bağlamayanlar kimler? Küçük balıkçılar. Türkiye’nin en büyük balıkçı filosuna sahip iki kırsal mahallemiz Erdek’te Çakıl ve Karşıyaka. Buralardaki teknelerin bir kısmı Moritanya’ya gidiyor, orada avcılık yapıyor. Türkiye’nin av filosu çok büyük. Bu av filosunu küçültmenin yollarını arıyor bakanlık ama çabalar henüz yeterli değil. Onun için dışarıya, açık denize doğru, uluslararası avcılık sahalarına doğru filomuzu yönlendirmemiz lazım. Onun için Moritanya ile yapılan balıkçılık anlaşması Marmaralı balıkçılar açısından, Türkiye balıkçılığı açısından bir şans. Hiç olmazsa yatırımlarını gidip orada değerlendirebilecekler.
Umman ile Tunus ile görüşmeler olduğunu biliyoruz ama henüz sonuçlanmış değil. Marmara’daki en büyük sorunun kaçak avlanma ve bu konuda denetimler yetersiz.
Her yıl üremeyle, büyümeyle belli bir miktar artar, bu kadarını avlarsak sonsuza kadar bu denizden yararlanabiliriz. Yemini vermedik, suyunu vermedik, bakımını yapmadık, ağı atıyoruz çekiyoruz, atıyoruz çekiyoruz. Nadir bir kaynak bu. Bu kaynaktan yararlanmanın şartı, her yılki artış kadar avcılık yapmamız.