IT Home'un haberine göre Foxconn'un çatı şirketi Hon Hai'nin CEO'su Terry Gou hissedarlar toplantısında yaptığı açıklamada bir sonraki nesil iPhone üretimine yardımcı olmaları için 10 bin montaj-hattı robotu kullanılacak.
Gou, "foxbot" olarak adlandırılan robotların fabrikada kullanılmadan önceki testlerinin son safhalarında olduğunu da ifade etti.
Habere göre makinaların yapım maliyeti 25 bin dolar ve her bir robotun yılda 30 bin cihaz üretme kapasitesi bulunuyor.
Ancak foxbotların insan işçilerin yardımı olmadan bir iPhone'u tamamen üretip üretemeyeceği konusu belirsizliğini koruyor. Mart ayında yayınlanan bir haberde de Apple'ın iPhone'un bataryalarını tamamen otomatik üretmeyi planladığı kaydedilmişti.
Foxconn'un fabrikadaki bazı işçilerin yerine robotları çalıştırma stratejisi ilk kez 2011'de gün yüzüne çıkmıştı. Şirketin o zamanki stratejisi 2014 yılına kadar 1 milyon robotu çalıştırmak yönünde idi.
Apple 2013'te, montaj robotlarının da dahil olduğu gelişmiş arz zinciri teknolojilerine 10,5 milyar dolarlık rekor seviyede harcama yapmayı planladığını kaydetmişti.
Çin'in özel sektörde en büyük istihdamını yapan şirket Haziran'ın sonunda yaptığı açıklamada robotlara ek olarak iPhone 6 üretimi için 100 bin yeni çalışanı işe alacağını duyurmuştu.
Apple'ın iPhone 6 telefonun daha ince olması ve büyük bir ekrana sahip olması bekleniyor. Söylentiler bu telefonun Eylül ayında tanıtılacağı yönünde.
Apple, Foxconn'un yeni montaj robotlarını kullanacak ilk şirket olacak. Ancak Foxconn'un Microsoft, MSFT -0.26% Sony 6758.TO -0.53% ve BlackBerry BB.T +4.11% ile de ortaklıkları bulunuyor.
Şirketin bir sonraki iPhone modeli ile ilgili iyimser beklentiler nedeniyle Apple'ın hisseleri son olarak yüzde 1 artışla 95,39 dolardan işlem görüyordu.