info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.1155
Dolar Satış
:
34.1769
Euro Alış
:
37.0392
Euro Satış
:
37.1059
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

808 Pureview: Bir Akıllı Telefondan Çok Daha Fazlası

2012 Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress 2012) 41 megapiksellik fotoğraf algılayıcısıyla ve PureView adı verilen eşsiz fotoğraf teknolojisiyle adından söz ettirmeyi başarmıştı.

 

Özellikleri
 
- Xenon flashlı, 38 megapiksel otofokus kamera,
 
- Full HD 1080p saniyede 30 kare video kayıt,
 
- 2 tip çekim modu: 38MP / 34 MP tam çözünürlük ve 3MP / 5MP / 8MP PureView özellikli,
 
- Mekanik enstantene, 1/1.2 inç sensör büyüklüğü, geotag özelliği, yüz tanıma, 4X’e kadar kayıpsız dijital zoom,
 
- 4 band GSM / GPRS / EDGE desteği,
 
- 5 band 3G desteği (14.4 Mbps HSDPA – 5.76 Mbps HSUPA),
 
- 640 x 360 piksel çözünürlüğe sahip, 4 inç 16 Milyon renk AMOLED kapasitif dokunmatik ekran,
 
- Nokia Belle OS işletim sistemi,
 
- Tek çekirdek 1.3 GHz ARM 11 işlemci ve 512 MB RAM bellek,
 
- Kablosuz Wi-Fi 802.11 b/g/n ve DLNA desteği,
 
- microHDMI portu ile TV-out fonksiyonu,
 
- GPS / A-GPS ve sesli navigasyon fonksiyonu,
 
- Dijital pusula,
 
- Dahili 16 GB hafıza ve 32 GB’a kadar artırılabilir microSD kart slotu,
 
- Sesli görüşme kalitesi artırmak için gürültü engelleyici mikrofon
 
- DivX ve XviD video oynatabilme,
 
- Dahili hareket ve ışık sensörleri,
 
- Standart 3.5 mm kulaklık girişi,
 
- RDS destekli Stereo FM Radyo,
 
- Şarj ve veri transferi için standart microUSB portu,
 
- Stereo Bluetooth 3.0 kulaklık desteği,
 
- Yakın alan iletişim teknolojisi desteği (NFC),
 
- Sesli ve akıllı arama fonksiyonu,
 
- Çizilmeye dayanıklı ekran camı (Gorilla Glass).
 
 
OLUMSUZ ÖZELLİKLERİ:
 
- Symbian Belle işletim sistemi ile klasmanının gerisinde kullanıcı deneyimi,
 
- Fotoğraf için tasarlanmış bir telefonda beklenmeyen düşük çözünürlüklü ekran (640×360),
 
- Büyük ve ağır kasa tasarımı,
 
- Rakiplerine oranla daha az 3. parti uygulama desteği.
 
 
PAKET İÇERİĞİ:
 
Nokia 808 Pureview alışılageldik cep telefonu kutularından daha farklı bir şey barındırmıyor. Kutusundan adaptör, şarj ve senkronize kablosu, mikrofonlu bir kulaklık ve kullanım kitapçıkları çıkıyor.
 
 
TASARIM VE İŞÇİLİK:
 
Nokia, kaliteli tasarımları ve yüksek malzeme kalitesiyle kullanıcıların beğenisini kazanagelmiştir. 808 Pureview ağır bir telefon ve ele alındığında -belki de bu yüzden- dayanıklıymış hissi veriyor. Arka bölümü düz bir yüzeye sahip değil, kameranın bulunduğu bölüm ciddi bir çıkıntı oluşturuyor. Ekranı Gorilla Glass ile donatılmış. Gorilla Glass, Corning firmasının geliştirmiş olduğu çizilmeye ve kırılmaya dayanıklılığı en üst seviyede olan ve bu özellikleri dünyaca kabul edilmiş bir cam teknolojisi. 4 inç’lik 640 x 360 piksellik ekranın çözünürlüğü bizce biraz düşük olsa da herhangi bir sorun çıkartmıyor. Belki de Symbian Belle işletim sisteminin bu konuda bazı sınırlamaları olabilir. Cihazın sağ yan yüzeyinde bulunan kamera deklanşör tuşu telefon kapalı bile olsa çok hızlı bir şekilde (yaklaşık 2sn) fotoğraf çekmeye imkan sağlıyor.
 
İlk satırlarda bahsettiğim gibi cihaz biraz ağır ve kalın. Ancak bunun bu şekilde olması sanmıyorum ki bu kadar gelişmiş kamera özelliklerine sahip bir cihaz için eksi değer olarak algınlansın. Sonuçta amaca odaklı bir telefon, telefon kılığında bir fotoğraf makinesi ve kamera desek daha doğru.
 
 
 
KAMERA:
 
808 Pureview’un vurucu noktası kamerası. Symbian Belle işletim sistemi kimi noktalarda can sıkıcı yavaşlamalar yaşatsa da eminim ki yazılım güncellemeleri ile (bu makaleyi yazdığım sırada Symbian Belle FP2 güncellemesi çıkmıştı) sıkıntılar aşılacaktır. Nokia 808 Pureview’un kamerası 41 mega piksellik bir sensöre sahip. Ancak bunun tamamını kullanamıyor. Eğer 4:3 oranında fotoğraf çekerseniz, 38 megapiksel, 16:9 oranında fotoğraf çekildiğinde ise 34 mega piksellik fotoğraflar kaydedebiliyor.
 
Burada bir yanılsamayı ortadan kaldırmamız gerek. PureView özel bir fotoğraf işleme teknolojisinin adı, 8 ya da 5 mega piksellik fotoğraflar üretiyor ve yalnızca otomatik modlarda kullanılabiliyor, yalnızca PureView modunda zoom yapılabiliyor ve ciddi anlamda iyi bir zoom’a sahip. Kamera menüsünde 2 adet de özelleştirilebilir mod bulunuyor. Bu modlarda ayar yapılarak gerçek 38 ve 34 mega piksellik fotoğraflar çekebiliyor. Nokia 808'in kamerası 1080p full-HD boyutunda da video kaydedebiliyor.
 
 
 
SONUÇ:
 
Sonuç olarak Nokia 808 PureView gelmiş geçmiş en iyi kamera özelliklerine sahip bir akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor. Hobi amaçlı ya da hatıra fotoğrafı meraklılarına hitap eden bu cihaz üstün düşük ışık performansıyla da tüm rakiplerine açık ara fark atıyor. Symbian Belle işletim sistemi ile sosyal ağ entegrasyonu, elektronik posta ve benzeri iletişim ihtiyaçları için geliştirilmiş yazılımlarıyla Android veya Apple’ın bi adım gerisinde kalsa da amaca uygun olarak bakıldığında yeterli yeteneklere sahip. Ayrıca Nokia 808 PureView’a yalnızca akıllı telefon olarak bakmak hatalı bir bakış olur, o öncelikle çok iyi bir fotoğraf makinesi ve kamera. Satın alma kararı verirken bence bu özelliğini en önde bulundurmak isabetli karar vermenize yardımcı olacaktır.