info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çıldırmış Bu Tilki

Firefox 4 Rekora Koşuyor

İnternet Explorer'ın ezeli rakibi Firefox, 4. sürümüyle liderlik için savaşmaya hazırlanıyor. Firefox 4, her açıdan öncülerinden çok daha üstün. 24 saatte 5 milyondan fazla indirilenm Firefox 4, Microsoft'un Interner Explorer'ını kıskandıracak özelliklere sahip.

Tarayıcı cephesinde Internet Explorer, Windows işletim sisteminin desteğiyle halen liderliğini korumayı sürdürüyor. Lakin Mozilla, Firefox ile Microsoft'un canını çok sıkıyor. Dün piyasaya sürülen Firefox 4 bunun en somut kanıtı.

Günümüzden birkaç yıl önce, tarayıcı piyasasının mutlak hakimi Internet Explorer idi. Kim bilir, belki de bunun en önemli nedeni yazılımın alternatifsiz görünmesiydi. Mozilla'nın ortaya çıkmasıyla her şey değişti. Microsoft'un pastası hızla küçülmeye başladı. Opera, Apple Safari ve Google Chrome'un da piyasaya sürülmesi, adeta tuz biber oldu.

Mozilla da kuşatma altında
Mozilla, Opera ve Chrome gibi rakiplerinin hızla güçlendiğinin farkında ve tarayıcısının 4. sürümünü şapkadan çıkartmakta pek gecikmedi. Yeni Firefox'un, öncülerine göre farklarını teker teker sıralayalım:

Hız: Yeni Javascript motoru sayesinde, görseller ve grafiksel öğeler çok daha hızlı yükleniyor. Öyle ki; Mozilla, Firefox 4'ün öncüsünden (3.6) 6 kat hızlı olduğunu iddia ediyor.

Senkronizasyon: Akıllı telefonunuzdaki Firefox ile bilgisayarınızdaki Firefox'un aynı yer imleri ve özellikleri paylaşmasını ister misiniz? Firefox 4 ile bunu başarmak çok ama çok kolay.

Beni İzleme: Firefox 4'ün en çarpıcı yeteneklerinden biri do “not track”, yani “Beni İzleme becerisi”. Tek bir tuşa basıyorsunuz ve tüm internet eylemleriniz gizemli hale geliyor.

Panaroma-Sekme Yeteneği: Bu ilginç beceri ile internet sitelerini panoramik olarak ekrana taşıyıp, tek bir grup altında toplayabiliyorsunuz. Bunun için de “CTRL+SHIFT+E”ye aynı anda basmak yeterli oluyor.

HD Kalitesi: Firefox 4'de HD kalitesinde videolar izlemek için WebM formatı kullanılıyor.

Çoklu Dokunmatik Ekran Desteği: Eğer monitörünüz ve işletim sisteminiz dokunmatik özellikleri destekliyorsa, Firefox'u mouse veya klavyesiz kullanabilirsiniz.

Güvenlik: HTTP Kısıtlı Transfer Güvenliği (HSTS) ve İçerik Güvenliği Protokolü (CSP) ile, Mozilla'nın iddiasına göre koda dayalı saldırıları savuşturuluyor ve verilerin güvenirliliği üst seviyeye çıkıyor.

HTML5: Firefox 4, rakiplerinden daha gelişmiş bir HTML5 desteğine sahip. Lakin Apple'ın aksine, Flash'tan vazgeçmek gibi bir niyeti yok.

Firefox 4 ve rekor meselesi hakkında
Mozzila, Firefox 4'e özel bir site hazırlayarak download sayısını kıta, ülke ve hatta şehir bazında görsel olarak gözler önüne seriyor. İlk 24 saatte 5 milyonu deviren download sayısı Internet Explorer 9'un 2.5 milyonunu ikiye katladı ama arada minik detaylar var. Şöyle ki: Internet Explorer 9, yalnızca Windows Vista ve Windows 7 için indirilebiliyor. Firefox ise Windows XP, Windows Vista, Windows 7 ve ayrıca Linux ile Mac OS için de indirilebilir sürümlere sahip.

Firefox'un gerçek zamanlı olarak download trafiğine şu siteden göz atabilirsiniz. Türkiye, Avrupa kıtasında ilk 10'da bulunuyor.

Canlı Takip Etmek İçin Tıklayın!