Savunma sanayinde faaliyet gösteren Havelsan, yazılım içeren bir CD ihracından 9 milyon doları kasasına koydu. Pakistan’a “9 milyon dolara bir CD sattıklarını” açıklayan Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç, “İşte ileri teknoloji bu. Pakistan hava kuvvetlerinin kullandığı kaynak yönetim sistemi, muharebe yönetim sistemleri. Sattığımız CD’de bunun yazılımları vardı ve 9 milyon dolara satıldı” diye konuştu. Havelsan’ın yüzde 100 milli bir Türk şirketi olarak çalıştığını belirten Yamaç, son 6 yılda satışlarının ortalama yüzde 30’unun ihracat olduğunu belirtti. “Yüksek teknoloji ihracatı yapıyoruz” diyen Yamaç, ihracat yaptıkları ülkeler arasında Güney Kore’nin de bulunduğunu söyledi. Yamaç, ihracat yapılan diğer ülkeleri de “Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan” olarak sıraladı.
SİBERDE HER ŞEY YABANCI
E-devlet ve siber güvenlik konusunda da birçok çalışmaları bulunduğunu belirten Yamaç, “Amerika 4.7 milyar doları siber alanda yapılan çalışmalara ayırdı. Türkiye’de yol almaya başladı. Ulaştırma Bakanlığı bir strateji oluşturdu” dedi. Bu alanın oldukça geniş ve tartışmalı olduğunun altını çizen Yamaç, “İsrail’in firewall (internet güvenlik sistemi) alanında check point diye bir ürünü var. Bütün herkes kullanıyor. Biz de yaygın olarak kullanıyoruz. Bu bizim güvenlik duvarımız. Nasıl güveneceksin, nasıl yapacaksın.. İşletim sistemi tamamen yabancı, güvenlik duvarları tamamen yabancı. Yazılımların içeriği sizin bilginizin haricinde. İnsanların kafasında sürekli şüphe var. Bu kaygıyı hep yaşamak zorundayız. Tüm dünya yaşıyor” diye konuştu. Siber alandaki tartışmalara örnek olarak “F-16’lar düşman uçağını tanımayabilir” iddiasını gösteren Yamaç, “Peki bu iddia bir şehir efsanesi mi, doğruluğu var mı” sorusuna da “Kimse bilmiyor ki … Yazılım buna müsait. Dünyada bu alan çok yeni. Bu alana hakim olan da birkaç ülke var” yanıtını verdi.
BAZILARI MASUMANE SALDIRIYOR
Havelsan’ın da zaman zaman siber saldırı yediğini de kaydeden Yamaç şunları söyledi: “Biz sistemlerimizi şöyle koruyoruz. Bir dışarıya açık bir sistemimiz var, bir de içeride bize has özel bir sistem… Saldırılar sürekli oluyor. Biz de cevap veriyoruz. Meraklıları çok. Her bilgisayarcının aklından geçiyor ‘kendimi ispatlayabilir miyim’ diye. Masumane deneyenler de var. Çok şükür siber saldırıdan ağır bir darbe yemedik.Tehditlerin en büyükleri genel olarak içeriden geliyor.”
Deneme için 1 milyon dolarlık füze atmazsın
HAVELSAN’ın simülatör üreten firmalar arasında şu anda dünyada ilk 5 firmadan biri olduğunu belirten Yamaç, “Denizaltından uzaya kadar geniş bir yelpazeye hitap ediyoruz. Simülatör üreten firmalar arasında dünyada ilk 5 firma arasındayız. Simülatörde kar, yağmur, fırtına, ses efektleri, görüntü efektleri birebir aynı. Mesela bir milyon dolara olan füzeler var, gerçek hayatta asla denemezsiniz ama simülatörlerde sonsuz sayıda atabiliyorsunuz” diye konuştu.
ABD’de Gezi eylemlerini birebir takip ediyorlardı
GEZİ olaylarının yaşandığı gün Amerika’da bir yazılım firmasında olduğunu anlatan Yamaç, firmanın süreci birebir takip ettiğini söyledi. “Kim ne tweet atıyor görüyorlardı. Gerektiğinde de istedikleri gibi provake edebiliyorlar” dedi. “Sizle bu bilgileri niye paylaştılar” sorusuna da yanıt veren Yamaç, “Çok büyük bir yazılım firması. Planlı olan bir şey değildi. Bizim o firmayla işbirliğimiz var, ne yaptıklarını anlatıyorlardı. Daha detaylı çalışmaları da var. Suriye örneğin. Suriye’deki tüm hareketlilikleri izliyorlar. Sadece tweetler filan değil, muhtemelen bunun içinde telefon görüşmeleri filan da var. Diğer şeyler, istihbarat verileri dahildir. Hepsini birleştirip, şöyle bir örgüt var diyorlar mesela” ifadelerini kullandı.