Çin en son Kasım 2010'dan Haziran 2011 sonuna kadar en üst sıradaydı. Dünyanın ikinci ve üçüncü en hızlı süper bigisyarları olan Titan ve Sequoia ABD'de bulunuyor. Japonya'nın K bilgisayarı da dördüncü sırada.
Yılda iki kez hazırlanan liste Almanya'nın Leipzig kentindeki Uluslararası Süper Bilgisayar Konferansı'na denk düşecek şekilde yayınlandı. Liste Mannheim Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü Hans Meuer tarafından denetlenmektedir.
Benzersiz özellikler
Linpack'e göre Tianhe-2 33.86 petaflop/sn çalışıyor yani saniyede 33.860 trilyon hesaplama yapıyor. Bu gerçek dünya performansı ama teoride makine bunu 54.9 petaflop/sn'lik bir "zirve performansa" artırabilir.
Projeye Çin hükümetinin 863 Yüksek Teknoloji Programı tarafından sponsor oldu. Program bu ülkenin yüksek teknoloji sanayisini daha rekabetçi ve yurtdışı rakiplere daha az bağımlı hale getirmek için bir girişim.
3,12 milyon işlemci çekirdeği kullanan makine hesaplamalarını yürütmek için Intel'in Ivy Bridge ve Xeon Phi çiplerini kullanıyor. Mayıs ayında projeyi ziyaret eden Top 500 listesi ekibinin bir üyesi olan, Tennessee Üniversitesi'nden Jack Dongarra, makinenin birçok özelliklerinin Çin'de geliştirildşğini ve benzersiz olduğunu belirtti. Kağıt üzerinde Tianhe-2'nin performansı listede bir sonraki bilgisayarın neredeyse iki katı.
Dongarra, ABD hükümetinin 2015 yılına kadar, başka bir süper bilgisayara sahip olmasının beklenmemediğini de kaydetti. Japonya'nın Fujitsu yapımı K bilgisayarı dünyanın en hızlı süper bilgisayarı ünvanını Çin'in Tianhe-1 modelinden almıştı. K şimdi 10.51 petaflop/sn Linpack performansı ile ilk 500 listesinde dördüncü sırada yer alıyor.
Anket editörlerine göre, listedeki en hızlı bilgisayarlardan 66'sı Çin'in. Aslında altı ay önceye göre bu bir gerileme çünkü o zaman listede 72 Çin bilgisayarı vardı. Ankete 252 sistem ile ABD hakim, Japonya 30, İngiltere 29, Fransa 23 ve Almanya 19 sisteme sahip.
İşte en hızlı bilgisayarlar
1. Tianhe-2 (Çin)
2. Titan (ABD)
3. Sequoia (ABD)
4. K (Japonya)
5. Mira (ABD)
6. Stampede (ABD)
7. Juqueen (Almanya)
8. Vulcan (ABD)
9. SuperMuc (Almanya)
10. Tianhe-1A (Çin)