info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yine Geleceğiz Dedi İlaçları da Götürecek

Geçtiğimiz yıl Ümit Hekimleri Derneği ile Somali ye giden ilk Türk hekim grubunda yer alan Dr. Hakan Sunal, bir grup hekim arkadaşı ile 22 Eylül 2011 tarihinde yine geleceğiz diye ayrıldıkları Somali ye gidiyor.

Somali'de kaldıkları süre zarfında insanların yaşam şartları ve çaresizliklerinden kadar çok etkilenen Sunal, bulunduğu her ortamda arkadaşlarına, dostlarına, tanıdığı herkese Somali’deki imkânsızlıkları anlatıyor. Sunal, ''Somali'ye ilk giden Türk hekim grubu içerisinde bulundum. Orada kaldığımız 12 gün içerisinde insanların durumu beni çok etkiledi. Sağlıkta içler acısı bir durumla karşılaştık. Hastane imkânları çok kötüydü. Ameliyathane olarak kullandıkları yerler çok bakımsız. Hastanede bir ameliyat lambası var, o da arıza yapınca ve elektrik gidince kullanılamıyor. Buna rağmen gün ışığında bile ameliyat yaptık. 12 günde 4 binden fazla muayene, 254 ameliyat yaptık. Somali'ye giderken içimizde oluşan sıkıntı, orada yaptıklarımızdan sonra dönerken, yenini çok tatlı, tarif edilemez mutluluklara bıraktı. Somali’den ayrılırken o çaresiz insanlara ‘yine geleceğiz' diye söz verdik. Allah nasip ederse 22 Eylül'de sözümüzü tutacağız'' dedi.
 
Somali dönüşü orada yaşadıklarını çektiği fotoğraflar ve video görüntüleri ile birlikte bulunduğu birçok ortamda paylaşan Sunal, insanların dikkatini hep oraya çekmek istemiş, bunu da başarmış. Birçok doktor arkadaşı kendisine çalışmalarında gönüllü destek veriyor. Somali'ye giderken boş gitmek istemediğini belirten Dr. Hakan Sunal, ''Şuan buradaki doktor arkadaşlarımla birlikte evde kullanmadığımız ilaçları toplama kampanyası başlattık. Doktor arkadaşlarım hekimliğini yaptıkları fabrikalarda tüm işçilere kullanılmayan ilaçları Somali’ye göndermek için getirmelerini söylüyor. Ben de cep telefonumdaki herkese mesaj gönderdim. Mesajı okuyan hemen arıyor ve ilgileniyorlar.'' açıklamasını yaptı.
 
"ORADA HER ŞEYE İHTİYAÇ"
Getirilecek ilaçların ne tür olacağı konusunda de bilgi veren Sunal, ''Evimizde bulunan ve kullanmadığımız veya birazını kullandığımız son kullanma tarihi geçmemiş her türlü ilacı getirebilirler. Mesela ağrı kesici almış, 10 tablet var ikisini kullanmış bunu getirebilir. Şurup türü ilaçlarda ise şişenin açılmamış olması gerekiyor bunları yarım kabul etmiyoruz. İlaçları en geç bayram sonrası 10 Eylül'e kadar Şifa Hastanesi'ne gelerek bana teslim etmeleri gerekir. Orada her şeye ihtiyaç'' dedi.
 
Somali gönüllüsü Dr. Hakan Sunal'a en fazla destek verenlerden biri ise aynı hastanede görev yapan Dr. Ebru Şensoy. İlaç toplama kampanyasında hemen kolları sıvayıp hekimliğini yaptığı 3 büyük fabrikanın işçileri ile bunu paylaşmış. Kendisine gelen ilaçları da kontrol edip teslim etmiş. Dr. Şensoy Somali ile ilgili bir anısı şöyle anlatıyor. ''1990 yılında Ege Üniversitesi'nde okurken Liban Hiret isimli Somalili bir arkadaşımız vardı. Bizim Türk arkadaşlarımız çok başarılı olan bu Somalili arkadaşımıza pek hoş davranmazlardı. Arkadaşımız mezun oldu Türk vatandaşı olamadı ve haliyle burada çalışamadı. Şimdi Amerika'da bir klinikte müdür. Ülkemizde insana değer verme, saygı gösterme, yardım etme duygusu 20 yılda çok çok artmış. Hakan Bey bize yeni ufuklar açtı.'' açıklamasını yaptı.
 
Çorlu'da, Somali için toplanan ilaçlar önce Dr. Hakan Sunal tarafından gözden geçirilip daha sonra Ümit Hekimleri Derneği'nde de kontrol edildikten sonra, 22 Eylül'de Somali'ye gidecek gönüllü hekimler tarafından bu ülkeye götürülecek.