info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.1155
Dolar Satış
:
34.1769
Euro Alış
:
37.0392
Euro Satış
:
37.1059
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yerel Medya Semineri Ve 5. Basınla Buluşma Ramada Otel de Yapıldı

Tekirdağ’da düzenlenen Yerel Medya Semineri’nde konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü (BİK) Mehmet Atalay, “Kamu reklamları gittikçe artacak, ilanları da mümkün olduğunca yerinde tutacağız” dedi.

 

Tekirdağ Valiliği ile Basın İlan Kurumu (BİK) Tekirdağ Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Yerel Medya Semineri Tekirdağ’da gerçekleştirildi.  Tekirdağ Ramada Otel konferans salonunda düzenlenen Yerel Medya Semineri’ne Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, BİK Tekirdağ Şube Müdürü Mustafa Canbey ile il genelinde görev yapan basın mensupları katıldı.
 
Seminerde konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, “Bu eğitim semineri fikrini ortaya atan BİK Tekirdağ Şube Müdürü Mustafa Canbey ve Tekirdağ Valililiği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürümüz Aysel Erkmen’dir. Seminerin gerçekleşmesinde de katkıları var bu yüzden kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
 
18 Ağustos 2012 tarihinde göreve başladığımızdan bu yana basın mensupları ile 5. kez bir araya geldiklerini belirten Vali Yerlikaya, “8 ayda 5 kere buluşmak demek, ortalama 1,5 ayda bir basın mensuplarımızla bir araya gelmek demek. Görevde bulunduğumuz süre içerisinde şehrimizi 11 kere bakanlarımız ziyaret etti. Artık bakanlarımızın ziyaretlerine ilişkin formatı da değiştiriyoruz. Eğer gelen bakanımız gece şehrimizde kaldıysa akşam yemeğinde ya da sabah kahvaltısında basın mensupları ile bir araya gelmesini sağlayacağız. Yerel medyanın güçlü olması için birlik olması gerekiyordu bununla ilgili olarak gereken adımlar atıldı” dedi.
 
Yerel medyanın maddi sıkıntılar içerisinde kendi dertleri ile boğuştuğunu kaydeden Yerlikaya, “Türkiye’de bir ulusal medya egemenliği var. Yerel medya ise maddi sıkıntılar içerisinde kendi dertleri ile boğuşuyor. Basın kuruluşlarında parçalı dernekler var, birden fazla bölünmüşlük durumu söz konusu. O kabuğu kıramıyorsunuz. O kabuğu kırmanın yolu bulunmalı. BİK ile resmi ilanlara ciddiyet geldi. Valilik basın birimine bu işten ötürü gına gelmişti. Biz ne kadar hakkaniyetli olmaya çalışsak da ‘bana az, ona çok oldu’ diyenler çıkıyordu. BİK’in Tekirdağ’a şube açması bu sorunu ortadan kaldırdı. Mart ayından sonra bütün ilçelere BİK bakacak hamdolsun ben bu işten kurtuluyorum” şeklinde konuştu.
 
Vali Yerlikaya, konuşmasına şöyle devam etti:
 
“Tekirdağ sanayi kenti büyük bir dev. İlk 100′de 7. sıradayız. İhracata giden mallarda 7. sıradayız. Vergide de 9. sıradayız. Tekirdağ kendi kendine yetebilen 12 şehirden birtanesi ve bu şehirlerin sıralamasında 4. sırada. Türkiye’de 12 kent kendi kendine yetiyor ve diğer şehirleri besliyor. Tekirdağ’da bu şehirlerden bir tanesi.  Tekirdağ’da bulunan pek çok sanayi kuruluşu, büyük çaplı firma ulusal basına reklam veriyor ancak bu reklamların yüzde birini bile yerel basın alamıyor. Bu nedenle yerel gazeteler çevrelerinin reklamlarını alan gazeteler haline geliyor. Tekirdağ genelinde 27 gazete var. Bu pay 27′ye, 30′a bölünmesin. 3′e bölmek gerekir 3 gazete neyimize yetmez. Mutlaka bu yazılı basını da televizyon ile süslemeniz lazım. Şehrimize pek çok Bakan geliyor eğer bir yerel televizyonumuz olsa mutlaka ziyaret eder.”
 
“Birbirimizi sevelim, başlangıçta hayır söyleyelim” diyen Yerlikaya, sözlerini şöyle bitirdi:
 
“Ben sizi karşılıksız seviyorum siz de bizi sevin. Siz 4. kuvvet değil misiniz? Yerel medyamız da bu şehirde 4. kuvvet. O yüzden bu 4. kuvveti daha güçlü yapmamız gerekir. Ayrım yapmaksızın hepinizi davet ettik. Geleni seviyoruz, gelmeyeni de kınamıyoruz. Seven, sevmeyen, eleştiren eleştirmeyen ayrımı yapmadan herkesi seviyoruz. Ziyaret ettiğim köyün birinde yaşlı bir amca Büyükşehir meselesi bize ne getirecek diye sordu. Önceden kurulan bir sofra ve sofrada yemeğe kaşık sallayan İl Özel İdaremiz dâhil 33 kardeş vardı. Ortadaki pay ise 175 milyon dolardı. Şimdi bunlardan 24 eksildi. Kaşık sayısı azaldı ve pay 400 milyon dolara yükseldi. Şimdi Tekirdağ’ın basına düşen payı 3 milyon lira civarında bu rakam büyükşehir ile birlikte 5 milyona çıkacak. Siz de bu sofraya 33 kardeş mi kaşık sallayacaksınız 3 kardeş mi kaşık sallayacaksınız buna karar verin. Düzenlediğimiz toplantılarda karşımıza çıkan bu sayı çokluğu sizin de bir araya gelemediğinizi gösteriyor. Bundan sonra da hangi takvimde, hangi alt başlıkta bu toplantıları yapmak isterseniz biz hazırız.”
 
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay ise, “Tekirdağ bölgemizin en gözde köşelerinden bir tanesi geçmek bile keyif veriyor. Gittikçe de Tekirdağ’dan daha da keyif alıyoruz. Çevre yolları, değişen çehresi, gelen her bürokratın bir şeyler katma çabası, duyarlı ve özverili görev yapan basın mensupları bizleri mutlu ediyor. BİK olarak boşuna burada şube açmadık. Siz en güzeline layıksınız biz size inanarak yola çıktık. Hele de yeni valimiz gibi basın mensuplarının eğitimlerini kendisine dava edinen bir görev adamı var bu iş daha da güzel oluyor” dedi.
 
“Gelin basın mensupları olarak en iyisini yapalım” diyen Atalay, “Bu zor değil, bunun için kaynaklarımız var. Ülkemiz zengin, sivil toplum daha da zengin. Kimse durup dururken ilan ya da reklam vermez. Karşılıksız baba – oğluna, ağabey – kardeşine para vermiyor. Çocuğa okul harçlığı olarak 10 lira veriyorsanız hep 10 lira verisiniz ancak başka bir şey alması gerekiyorsa, sizden bir isteği olursa 15 lira verirsiniz yani size proje ile gelirse verdiğiniz miktarı değiştirirsiniz. Mutlaka proje ya da bir şeyler üretmesini bekliyorsunuz” şeklinde konuştu.
 
Kamu reklamlarını gittikçe arttıracaklarını ifade eden BİK Genel Müdürü Atalay, “Kamu reklamları gittikçe artacak, ilanları da mümkün olduğunca yerinde tutacağız. Batılı ülkelerde BİK ya da muadili bir kurum, kuruluş bulunmuyor. Bu bizim verdiğimiz önemi de gösteriyor. Tekirdağ Şubesi ile birlikte kurulan BİK şubelerinden birinde gazeteler öyle atılımlar yaptı ki, gelir kalemlerinde kamu ilanları 3. sıraya indi. Satış gelirleri, reklam gelirleri, çalışan sayıları sürekli olarak artış gösterdi. BİK olsa ne olur, olmasa ne olur ben zaten gazetecilik yapıyorum dediğiniz zaman iş bitmiştir. İşte o zaman çırpınış silkiniş ve şahlanışa dönüşür. Yerel basın olmazsa ulusal basın olmaz. Merkez medya gelip Tekirdağ halkının sorunlarını, göremez, bilemez, sorun, sıkıntı neyse çözümünü üretemez bunu yerel basın gerçekleştirir. Hangi siyasi görüşten olursa olsun belediyelerle, üniversitelerle ayrım yapmaksızın projelerin içerisinde olmalısınız yapılan projelerin bir ayağı sizler olursanız şehrinizi geliştirebilir, güzelleştirebilirsiniz” şeklinde konuştu.
 
“Basın bir şeyi yazarsa o karşılıksız kalmaz” diyen BİK Genel Müdürü Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Ulusal gazetelere manşet olabilirseniz başarılısınız. Sizin merkez medyadan, ulusal medyadan hiç eksiğiniz yok. Haber yaptıkça büyüyeceksiniz. Onu yapmanın yolu da her gün daha iyiye en iyiye gitmek. Anadolu’nun en ücra köşesindeki yerel medya kuruluşları da artık ulusal reklamlardan destek görüyor. Turkcell yerel medyayı destekleyecek birim oluşturdu. Siz eğer tüketiciye, okuyucuya ulaşabilirseniz firmalar size reklam verir. İstanbul’da satılan konutlar için merkez medyaya verilen reklamların aynısı yerel medyaya da verilmeye başlandı. Tekirdağ’a geldiğimde başka yerlerdeki yerel gazeteleri anlattım ancak sizi de başka yerlerde anlatacağım siz de o gazeteleri çıkartacaksınız. Her gazetenin arkasında büyük bir emek var. Bazen 30 ciltlik bir ansiklopedi yazarsınız ancak bir fotoğrafın anlattığını anlatamazsınız. Bazen bir fotoğraf Türkiye’ye mal oluyor. Eksikleri, yolsuzlukları yazmak hepimizin boynumuzun borcu buna kimse itiraz edemez yeter ki şantaja iftiraya yalan habere dönüşmesin. Bunun yanında güzellikleri de yazın. Türkiye her geçen gün büyüyor, gelişiyor, güzelleşiyor. Yurt dışındaki imajı da her geçen gün değişiyor. Eskiden protokol kapısından değil misafir kapısından Türk heyetlerini ağırlayanlar, şimdi Başbakan yardımcılarımıza, bakanlarımıza Başbakan muamelesi yapıyorlar.”
 
BİK Tekirdağ Şube Müdürü Mustafa Canbey de, konuşmasında Tekirdağ Şubesi’nin 1 yıllık genç bir şube olduğunu ifade ederek, “1 yıllık bir şube olmasına rağmen Genel Müdürümüz buraya ikinci kez geliyor bu da kurumumuzun Genel Müdür düzeyinde Tekirdağ’a verdiği önemin bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. 1 Mart 2012 tarihinden itibaren Tekirdağ basınına hizmet etmek, fayda sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Çeşitli toplantılar yaptık. Birleşme toplantıları düzenledik, şubemizin tanıtımı için çalışmalar yaptık. Bugün BİK Tekirdağ Şubesi bölgede bilinen Tekirdağ’ın ihtiyacını karşılayan bir konuma geldi. Basın kuruluşlarının temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde sürekli olarak eğitimler konusunda talepler aldık. Bu eğitimleri düzenleyebilmek için Kalkınma Ajansıyla ve KOSGEB ile görüşmelerimiz oldu. Görüştük ancak gerçekleştiremedik ta ki Tekirdağ Valimizle görüşene kadar. Vali bey ile sabah yürüyüşünde karşılaştık ve böyle bir eğitim semineri düzenlemek istediğimiz kendisine ilettik eğer bugün bu proje hayata geçirildiyse valimizin katkısı son derece büyüktür. Bugün burada sunum gerçekleştirecek olan kişilerden birisi de Zaman Gazetesi’nin Fotoğraf Editörü Selahattin Sevi’dir. Ben staja ilk başladığımda onun fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmiştim. Bugün kendisi mesleğinin zirvesinde ve deneyimlerini Tekirdağlı basın mensuplarına aktaracak. Tekirdağ gelişen bir bölge burada çıkan haberler nasıl işlenir yerel haber ulusala nasıl taşınır. Bununla ilgili olarak verilecek bilgiler seminere katılım sağlayanlar için katkı sunacaktır. Seminere katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum. Sizlere mesleki anlamda bir şeyler katabilirsek çok mutlu olacağız” şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından seminere sunum yapmak üzere katılan Zaman Gazetesi fotoğraf editörü Selahattin Sevi’ye plaket, seminere katılan basın mensuplarına ise sertifikaları verildi.